Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A te cipődben hány kilométer van?

Napi tízezer lépés számos fizikális betegség megelőzésének, a mentálhigiénés egyensúly helyreállításának, valamint önmagunk, egymás és a környezetünk mélyebb megismerésének biztos módszere. Szombaton Győrben a megyeháza előtti téren egy országos népszerűsítő kampány veszi kezdetét.Alapvetően minden ember szeret sétálni, gyalogolni.

Egy nehéz nap előtt, közben és után, a megoldandó feladatok és problémák közötti időben, hétvégén, ünnepnapokon, valahová vagy céltalanul, közösen vagy egyedül, befelé vagy kifelé figyelve, csendben vagy énekelve. Zsúfolt utcák betonján, erdei ösvényeken, aluljárók mélyén, idilli gyalogutakon, tóparton, hazafelé, munkába, valakihez vagy éppen az ismeretlenbe. A sétálással magunkhoz lassítjuk a világot, ráhangolódunk a történések valódi ritmusára, arra a ritmusra, ami eredetileg a természetes közegünk volt, s amiből kirángatott az általános felpörgés.

A most induló Séta van! című társadalmi kampány szervezői azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon minél több ember felfedezze a rendszeres sétálásban-gyaloglásban rejlő értékeket. A Séta van!-t a WHO hazai partnerszervezete, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége és a "Séta van!" Alapítvány indította azzal a céllal, hogy hazánkban első alkalommal szólítsa meg a társadalmat csak pozitív üzeneteket közvetítő, minden tiltó és fenyegető tartalmat elutasító, népegészségügyi jelentőségű prevenciós kampány, amelytől a kezdeményező szakemberek nagyobb hatékonyságot, szélesebb társadalmi bázis felépülését várják.

Győrben indul az országos mozgalom

A kampány Győrben indul, mely hazánkban Pécs mellett tagja annak a projektvárosi körnek, amelyben 74 európai város közvetlenül kapcsolódik a WHO Európai Regionális Irodájához. A július 3-án induló győri nyitóeseményt a megyeháza előtt tartják 10-18 óra között. Mozgásszervi szűrőprogram, gyalogló suli, sétáló mozgalom, egészséges járást tanító járóiskola, gyermekek számára kidolgozott Gyalogló Suli program, hiánypótló prevenciós mozgásszervi szűrés, országos gyalogló mozgalom, Százezer lépés játék, akciók és városok versenye - ezek mind a Séta van! országos kampányának programelemei.

A Hány kilométer van a cipődben? című akció keretében a szervezők elhasznált, széttaposott cipőket várnak a kampány-helyszínekre. A "sok ezer kilométert futott" cipők az őszi budapesti kampányzáró eseményen egy public art akció főszereplői lesznek, tulajdonosaik pedig sorsolásos nyereményjátékban vehetnek részt.

A friss szemléletet sugalló prevenciós kampányról további részletek és információk a www.setavan.hu oldalon találhatók.

Olvasóink írták

 • 12. meir 2010. július 04. 17:09
  „az en cipelloimben-( 46-os!)-csak a labam van!! a Km-nek mar nem jut benne hely!!”
 • 11. ...:) 2010. július 02. 16:27
  „az én cipőmbe hány kilométer van? :D.. nem tudom az enyém nem jelzi xD”
 • 10. soproni 2010. július 02. 13:12
  „6.bn.Ajánlanám neked a "Futás csodálatos világa" című könyvet,ami segít elsajátítani a jó futótechnikát és futóstílust.Szerintem a 170-es pulzus egy kicsit magas:) Én sem futok gyorsan,mindig csak olyan tempóban,hogy ne legyen probléma a légzésemmel,mert nem jó,ha kapkodjuk a levegőt. .Nem szégyen közben néha pár percet sétálni és úgy folytatni a futást.A soproni erdőben kiváló a levegő és a terep is alkalmas arra,hogy cipőinkben növeljük a kilométerek számát:)”
 • 9. bn 2010. július 02. 12:58
  „186cm/88kg
  Mióta:Kb áprilisban kezdtem el, heti átlag két alkalom
  Táv: püspökerdőben egy nagy kör, kb 5,5km
  Idő: kb 33-35 perc alatt.

  A légzés még tuti nem az igazi. Köszi a segítséget”
 • 8. Agent 2010. július 02. 10:31
  „http://www.edzesonline.hu/edzesterv/3/pulzusmeres_1_maximalis_pulzus_meghatarozasa”
 • 7. Agent 2010. július 02. 10:29
  „Hát, kérdés, hogy mennyi a magasság/testsúly, mióta és mekkora táv/mennyi idő alatt - a laza kocogás.
  Látatlanban azt mondanám, hogy ügyelj a légzésre, tehát a levegő kapkodása (és az ezzel általában együtt járó oldalszúrás) helyett inkább a mély és egyenletes légzésre kell figyelni”
 • 6. bn 2010. július 02. 10:14
  „Ha már ennyire profik vagytok, akkor adjatok tanácsot, hogy mivel tudnám csökkenteni a pulzusom?
  Laza kocogáskor is kb 170 körül mozog. Mivel lehetne ezt csökkenteni? Tudom, sok futás, és majd javul a kondició, csak hátha van valami hatékony módszer is :D”
 • 5. tricse 2010. július 02. 07:38
  „Az én cipőmben egy fájós láb van,ami már ha a városig elvisz akkor utánna nem tudok ráállni!
  Ez van!:(”
 • 4. Szelindek 2010. július 01. 22:32
  „Kitartás bn, majd amikor te is maratoni futó leszel, csak mosolyogni fogsz a mostani "meghalásaidon"
  Igaza van Agent-nek, csak kis lépésekkel és az eredmény nem marad majd el.
  A te cipődben is sok ezer km gyűlik majd össze, csak légy következetes magadhoz!
  Sok sikert!”
 • 3. Agent 2010. július 01. 20:22
  „2, dehogy akarsz meghalni:) Lépésenként kell növelni a távot, melyik kört futod a püspökerdőben? Én heti 3x10km-t futok így nyáron, ma délután azért eléggé durva volt az utolsó 2-3km, vinnem kell magammal vizet, mert durván le lehet izzadni és nem lehet előtte annyit inni, hogy ne száradjon ki az ember. Ősszel-télen,tavasszal jobban szeretek futni, amikor nincsen meleg, olyankor hétköznap 2x10km, szombaton vagy vasárnap pedig 1x15km, vagy 1x20km”
 • 2. bn 2010. július 01. 16:22
  „Április óta futok kb, átlag heti kétszer egy kört a püspökerdőben. Ez kb 143km...
  Ha belegondolok, hogy egy maratoni futónak ez kb 4 verseny, akkor nem sok. Ha azt nézem, hogy én mindig meg akarok "halni" a kör végén, akkor rengeteg :D”
 • 1. Agent 2010. július 01. 15:33
  „Mivel rendszeresen futok, tudom, hogy most van a cipőmben (2008 késő őszi vétel) olyan bő 2000km, de még nincsen széttaposva, örülnék, ha még egy ezret kibírna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás a Rába kettős hídon

Ideiglenes forgalomkorlátozást rendelnek el a Rába kettős hídon pénteken délután 4 és vasárnap este… Tovább olvasom