Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

A rossz mosógépét kapta csak vissza olvasónk

˝A szerelők elvitték, és egy hét múlva visszahozták azzal, hogy nem javítható. A garanciapapírjaimat is elvitték, nem hozták vissza, letagadják, hogy náluk volt˝ - panaszolta olvasónk.

Olvasói levél

Az egyik bevásárlóközpontban vettem mosógépet, több mint hetvenezer forintért. Pár nappal az egyéves garancia lejárta előtt elromlott. A szerelők elvitték, és egy hét múlva visszahozták azzal, hogy nem javítható. A garanciapapírjaimat is elvitték, nem hozták vissza, letagadják, hogy náluk volt. Még a mosógép elvezetőcsövét is elvitték, azt se hozták vissza. Azért valamilyen papírjaim maradtak, mert hitelre vettem a mosógépet. Valamennyire mos, de nem ereszti le a vizet, úgy kell lemeregetnem és nem centrifugáz. Mit tehetek?

– A lényeg az, hogy nincs veszve minden a mosógép ügyében – kezdte válaszát Horváth László, a Győr-Moson-Sopron megyei fogyasztóvédelmi békéltető testület elnöke. Azt javasolja olvasónknak, hogy amit lapunknak is elpanaszolt, írja be a szervizben a vásárlók könyvébe, hogy a későbbiekben arra hivatkozhasson. Szakértőnk tájékoztatása szerint a garancia érvényesítéséhez elvileg szükséges a garanciafüzet, de ha az nincs meg, akkor elégséges a számla vagy a blokk is. Azzal lehet igazolni a vásárlás tényét, idejét, és megállapítható belőle, hogy még vonatkozik a garancia a mosógépre. Az viszont gondot okozhat, ha nincs meg a garanciafüzet, amiben rögzítették az esetleges javítások, vizsgálatok időtartamát és ezzel a garancia meghosszabbításának időtarta-
mát. Ezt nehezebb lehet bizonyítani.

A jelenleg hatályos szabályok alapján, ha a mosógép a megvásárlástól számítva egy éven belül hibásodik meg és nem javítható, akkor a vevő kérheti a kicserélését. Ehhez az szükséges, hogy a szerviz adjon róla munkalapot vagy igazoló véleményt. Azzal kell a bolthoz fordulni, a vásárlás helyére menni.

A csere lebonyolítása az üzlet feladata. Ha nem rendeződik olvasónk ügye, érdemes békéltető testülethez fordulnia (96/520-217, 34/513-010).

A tanulság

Ha mosógépünket vagy más berendezésünket elszállítják lakásunkból javításra, akkor kérjünk átvételi elismervényt, amelyen legyenek felsorolva az átadott tartozékok is.

Nyitóoldali képünk illusztráció.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18+ Nőnapi partyáradat: sok-sok chippendale és félmeztelen férfitest - fotók

Így bulizott nőnapkor a város! Tovább olvasom