Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A `Piranesi álma´ című kiállítást meghosszabbították a győri városi múzeumban

A Városi Művészeti Múzeum építészettörténeti tárlata Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) világhírű rézkarc sorozataiból válogatva, Róma példáján keresztül mutatja be az antik műemlékek és a barokk városkép ábrázolásában rejlő sokrétű lehetőséget.

Városi Művészeti Múzeum
Váczy Péter Gyűjtemény, Magyar Ispita, emeleti kiállítótér (Győr, Nefelejcs köz 3.)

Piranesi álma: Architectura
Rézkarcok és rézmetszetek a XVII-XVIII. századból

Kiállítás megnyitó: 2012. augusztus 10. 17 óra

A kiállítást megnyitja: Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató

A kiállítás megtekinthető: 2012. augusztus 10 – december 31.

hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig

A Városi Művészeti Múzeum építészettörténeti tárlata Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) világhírű rézkarc sorozataiból válogatva, Róma példáján keresztül mutatja be az antik műemlékek és a barokk városkép ábrázolásában rejlő sokrétű lehetőséget.

Az elmélettel megalapozott gyakorlat példáján a kiállítás – a klasszikus oszloprendek és tagozatok szerkesztésén keresztül – bepillantást ad a régi építészeti mintalapok világába.
A legismertebb, legtöbbet forgatott és gazdagon illusztrált geometriai, illetve építészeti szakkönyvek között a kiállítás részét képezi Albrecht Dürer (1471-1528) a mérésről írott művének első kiadása („Unterweisung der Messung", 1525), Joachim von Sandrart (1606-1688) 17. századi római templom „kaluza", vagy Andrea Pozzo építészeti traktátusa 1709-ből.

A geometria tanai és az architektúra antik hagyományai a reneszánsz óta élénken foglalkoztatták az építészettörténetben és a tervezésben járatos szakértőket.

Európa számos területén a múltat kutató szakemberek, forradalmasítva a történelem szakszerű feldolgozását, igényes kivitelű rézmetszetekkel, illetve rézkarcokkal illusztrált topográfiákat készítettek. E téren, a 17. századi törekvések közül kiemelkedik Matthias Greischernek Esterházy Pál (1635-1713) megbízásából metszett magyar vár sorozata.
A látványos épületrajzok a Birkenstein-féle népszerű geometria tankönyvet díszítő Justus van Nypoort (1625 k.-1692 után) várképei társaságában láthatók a kiállításon.

A háborús időszakokra való folyamatos felkészülés a vár erődítéseket taglaló építészeti szakkönyvek elterjedését is elősegítette, amelyek a tárlat alkalmából Daniel Speckle 1599-ben kiadott „Architectura von Vestungen" című művétől Bernard Forest de Belidor (1698-1761) mérnöki tudományáig bezárólag eredeti, első kiadásban tekinthetők meg.

Geometria, erődítéstan, zsánerjelenetekkel tarkított várábrázolások, díszes oszloprendrajzok, Róma múltjának felejthetetlen emlékei tematikus elrendezésben egy nem mindennapi képzeletbeli sétára hívják a míves rajzot és az építészeti múltat felfedezni kívánó látogatókat.

A 20. Barokk Esküvő alkalmából megrendezett tárlat anyagát a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára, a Soproni Múzeum és egy eisenstadti műgyűjtemény kölcsönözte a kiállításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább a hal a megyei vizekben - fotók

Az aszály és a gabonaárak emelkedése miatt a korábbiaknál keményebb tárgyalásokat folytattak a megye horgászegyesületei a haltermelőkkel. Tovább olvasom