Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A péri Biliczki József az év polgárőre

Hétvégén az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában vette át ˝Az év polgárőre˝ kitüntetést Biliczki József, a péri polgárőrség vezetője, ám már másnap az iszapömlés sújtotta területen várta „a" feladat: tizenhatodmagával, polgárőrtársaival segédkezett Kolontáron és Devecseren.
A négy éve megalakult Barátság nevet viselő péri polgárőrség összetartó, jó csapat. A közösséghez 25 polgárőr tartozik, s ebből közel húszan aktív munkát végeznek, azaz naponta kint vannak a terepen. Talán ennek is köszönhető, hogy tavaly két sikeres, nagy port felkavaró ügynek tettek pontot a végére a péri polgárőrség segítségével a rendőrök, amelyből oroszlánrész jutott a most kitüntetett Biliczki Józsefnek, aki életformájául választotta ezt a munkát.

Tavaly már átvehette a polgárőr érdemkereszt arany fokozatát, idén pedig ˝Az év polgárőre˝ lett a péri Biliczki József, aki civilben mezőgazdasági vállalkozó. Fotó: H. Baranyai Edina
Tavaly már átvehette a polgárőr érdemkereszt arany fokozatát, idén pedig ˝Az év polgárőre˝ lett a péri Biliczki József, aki civilben mezőgazdasági vállalkozó. Fotó: H. Baranyai Edina

– Mára jó visszhangok vannak a faluban: a fiatalok csendesebbre veszik a hangjukat az egyenruha láttán s az idősebb korosztály is elismeri a munkánkat – állítja a civilben gazdálkodó Biliczki József. – Egyre többen bíznak bennünk, a közbiztonság javul, s végtére ez a közösség érdeke.

Tavaly tizenegy rendbeli betöréssorozat elkövetőit fülelték le a polgárőrök segítségével, s az ellopott tárgyak nagy része is megkerült. Biliczki József némi cselt is bevetett, hisz a bűncselekményből származó tárgyak egy részét ugyanez a bűnözői kör értékesítette, a polgárőr pedig színlelt vételi szándékkal jelentkezett. Így sikerült lefülelni a csoport tagjait, akik ki tudja, meddig folytatták volna a ténykedésüket...

Ugyancsak a múlt évben fiatalkorúakból álló társaság – elrettentésül – lefejezett kutyatetemet helyezett el a 81-es főútra, majd a főút menti bokrokból figyelték az autósok megdöbbenését, a kialakult baleseti helyzetet. A polgárőrök hamar megcsípték a csoport tagjait, akik heccnek szánták durva akciójukat, ám remélhetően tanultak az esetből.

Biliczki Józsefnek fontos a faluja, annak nyugalma, maga is tesz ez utóbbiért. A polgárőr tagok ténylegesen is baráti kört alkotnak, s pártoló tagként a feleségek munkájára is számítanak. Így Biliczkiéknél – hiszik vagy sem – olykor az esti program része a közös járőrözés, az adminisztráció intézésében pedig a polgárőrfeleségek rendre segítenek.

Olvasóink írták

  • 1. Melcsy27 2010. december 19. 18:34
    „Gratulálok!!!Szerintem megérdemli!!!:-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarokkal bátrabban pályáznak a szlovákiaiak

A magyar és a szlovákiai nonprofit szervezetek közötti kapcsolatépítésre kínált lehetőséget a… Tovább olvasom