Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A paralimpiára kerekeznek Győrből

Három vak megyénkbeli kerékpárral indul el nyáron az olimpia helyszínére, Londonba. Segítőikkel együtt, akik a kétüléses tandemeket irányítani is tudják, kétezer kilométert akarnak tekerni, így épp a paralimpia megnyitójára érnek oda.

– Az olimpia nekünk is erőpróbát jelent. Igaz, nem versenyzőkként képviseljük hazánkat, sorstársainkat, de négy éve arra készülünk, hogy idén eljussunk Londonba.

Amikor csak lehet, tekerünk, hogy jó formában legyünk, dombvidéken is edzünk – mondta el a gyengén látó Mittnacht József, aki vak feleségével 2006-ban végigkerekezte a Bécs–Pozsony–Budapest maratoni verseny távját.

A siker után megalakították a Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesületet. Győri a székhelye, de vannak tagjai az ország más részeiből is. Látássérültek és olyanok, akik sportolásukat segítik.

A Tandem-egyesületben látássérültek edzenek. Most arra készülnek, hogy az olimpia helyszínére kibicikliznek. Képünkön Mittnacht József. Fotó: H. Baranyai Edina
A Tandem-egyesületben látássérültek edzenek. Most arra készülnek, hogy az olimpia helyszínére kibicikliznek. Képünkön Mittnacht József. Fotó: H. Baranyai Edina

Mittnacht József a legutóbbi olimpia idején hallott arról, hogy ketten kerékpározva jutottak el Magyarországról Pekingbe. Rögtön elhatározta sorstársaival, hogy követik a példát.

Az egyesület rendszeresen képviselteti magát versenyeken, így több mint száz kilométer végigkerekezése egy nap alatt nem jelent gondot nekik. Igaz, most arra készülnek, hogy húsz-huszonkét egymás utáni napon tegyék ezt meg.

Augusztus 6-án indulnak Győrből és 29-ére akarnak Londonba érni.

A tervek szerint áthaladnak Bécsen, majd a Duna menti kerékpárúton Passauig bicikliznek. Azután következik Ingolstadt, Stuttgart, Sindelfingen, Luxemburg, Brüsszel. Belgiumból vagy Franciaországból komppal jutnak át Nagy-Britanniába.

– Agyban és lábbal bírni fogjuk. Ennek nem látom akadályát, de a szervezés még sok feladatot ad – szögezte le Mittnacht József, és hozzátette: a győri Lions klubok és a lionok kormányzósága rendszeresen támogatja egyesületüket.

Most azzal segítenek, hogy külföldi társklubjaik révén szállást igyekeznek szerezni.

A tandemesek nagy túrájához azonban még szükség lenne egy kölcsön kisbuszra, amihez utánfutó kapcsolható és szállítaná felszerelésüket.

Az autópályadíjhoz és a benzinpénzre is támogatókat keresnek. "Szeretnénk megmutatni, hogy a parasportolók nemcsak segítséget várnak, tesznek is egészségükért, egymásért.

Fel akarjuk hívni a figyelmet a fogyatékossággal élők, főként a látássérültek sportolásának fontosságára. Ez a cél jól illik az olimpia eszméjéhez" – állítja az egyesületi elnök.


Eladó kilométerek.
A Tandem-egyesület jótékony adományozókat keres a paralimpiához kapcsolódó akciójához. Aki segíteni szeretné, hogy kerékpárral eljussanak a látássérültek Londonba, jelképesen öt-
eurónyi összegért "veheti meg" távjuk egy-egy kilométerét.

Érdeklődni a 30/9477-890-es telefonszámon lehet. Az egyesület adományozókat keres akciójához. Öteurónyi összegért jelképesen bárki "megveheti" távjuk egy-egy kilométerét.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére fel! Szemezgess a hétvégi programokból

Ha ötletet szeretnél, mivel töltsd el hétvégi szabadidődet, szemezgess a hétvégi megyei programok… Tovább olvasom