Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A nyugdíjasok takarékosabbak az átlag felnőtt lakosságnál

Rezsiköltség pénztárcakímélő üzemmódban.
Esővizet gyűjtenek, természetes fényt használnak, kerékpárral közlekednek – bár kétségtelenül a kényszer szüli, az átlag felnőtt lakosságnál takarékosabban, környezettudatosabban élnek a hazai nyugdíjasok, akik szinte minden téren példát mutatnak. A megyei
Zöld Iroda most épp velük keresi a kapcsolatot, s számos további ötlettel szeretnék őket segíteni.

A környezettudatos magatartás és életvitel legfontosabb elemei az energiafelhasználás csökkentése, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, környezetbarát termékek vásárlása, a természet védelme, valamint a környezet kímélő közlekedési módok használata. A megyében élő nyugdíjasok szinte minden téren példát mutatnak, a
Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége által működtetett Zöld Tanácsadó Iroda tapasztalatai szerint
van mit tanulni tőlük.

– Az átlag felnőtt lakosságnál kevésbé pazarlóan bánnak javaikkal az idősek – mondta a Kisalföldnek Líbor Mária projektvezető, aztán sorolta is: – Természetes fényt használnak, sétálnak, kerékpárral közlekednek, még az esővizet is felhasználják. Számos további ötlettel szeretnénk őket segíteni, amelyekkel nemcsak spórolhatnak, de a környezetet is védik.

Elsősorban az energiacsökkentésre gondoltunk, amiben újra tölthető elemek, akkumulátorok, zuhanystop és más takarékos készülékek kapnak szerepet. A víztakarékos eszközök, berendezések a vízfogyasztást közel 60 százalékkal csökkenthetik, komposztálással, szelektív gyűjtéssel a szemétdíj 60 százalékkal mérsékelhető, az energiatakarékos készülékek pedig 20–30 százalékkal nyom hatják le a villanyszámlát.

Az iroda ezekben a hetekben keresi fel azokat a szerte a megyében működő idősszervezeteket, amelyek rendszeres össze jöveteleik, klubfoglalkozásaik alkalmával szívesen szánnának fél-egy órát arra, hogy meghallgassák tanácsadóik ingyenes praktikáit arról, miként váltható pénztárcakímélő üzemmódra a rezsiköltség. Az érdeklődő telefonhívásokat Líbor Mária a 70/318-0622-es, illetve a 96/618-805-ös számokon várja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Pénztárcakímélő zöldség´ megyénkben

A Zöld Tanácsadó Iroda felmérései szerint a megyénkben élők szívesen tesznek a környezetért, de… Tovább olvasom