Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

A `Művészet művészeinek` szárnypróbálgatásai

Győr - Velekei László, az Artists of Art Alapítvány Társelnöke szerint egy fiatal művész, amikor teret keres a fejlődésre, sok akadályba ütközik. Ezért muszáj tenni valamit, ha kell, kiáltani egy nagyot!


Amikor a győri művészeti életről beszélünk, sorra jutnak eszünkbe a különböző rendezvények, társulatok, nagyszerű művészek.

Gondolunk az "évszak" vagy a templom fesztiválokra, a Mediawave-re, a Színházra, a Balettre, a Filharmóniára, ám kevés olyan, alternatívnak mondható művészeti kezdeményezést tudunk említeni, ami jelentős hatással volna a pezsgő városi kultúrára. Kevés tér és figyelem jut manapság azoknak a fiatal és tehetséges művészeknek – legyen szó táncról, grafikus művészetről vagy zenéről – akik szeretnének valami újat, valami mást mutatni.

Egy fiatal táncos és sok, a kultúra számos szegletében alkotó, rangos művész úgy érezte, muszáj teret nyitni az alkotókedvnek, a tehetség kibontakozásának, és létrehozták az Artists of Art, vagyis a Művészet Művészeinek Alapítványát. Dr. Németh Máriával és Velekei Lászlóval, az Alapítvány elnökével és társelnökével beszélgettünk.Tóth Ilona 1956-os forradalmár története a tánc nyelvén mutatta be Velekei László és fiatalokból álló csapata. Fotó: H .Baranyai Edina.
Tóth Ilona 1956-os forradalmár története a tánc nyelvén mutatta be Velekei László és fiatalokból álló csapata. Fotó: H. Baranyai Edina.

Összeállt egy rendkívül jó "csapat"!

- Hogyan született az alapítvány létrehozásának ötlete?

Velekei László: Eddigi pályám során sokszor azt láttam, hogy a tehetség nem mindig jár elismeréssel, reflektorfénnyel. Egy fiatal művész, aki az ösztöneire akar hallgatni, és teret keres a fejlődésre, akadályokba ütközik. Ezért inkább beáll a "sorba".

Így azonban értékek veszhetnek el. Azt gondolom, ha egy kicsit is tehetünk ez ellen, akkor muszáj tennünk valamit. Akár kiáltani egy nagyot, hogy tessék idefigyelni. Kiáltottam! Elsőnek Dr. Németh Mária és Csillag Tímea figyelt fel rám. Ők felkarolták az elképzeléseimet, és segítségükkel összeállt egy rendkívül jó "csapat", neves és elismert művészek adták nevüket ehhez a kezdeményezéshez.

Dr. Németh Mária: Társelnökömhöz csatlakozva mindehhez csak annyit tennék hozzá, egyedülálló kezdeményezés ez még Európában is, hogy ifjú és tehetséges művészek együtt akarnak teret nyitni új alkotások, fiatal tehetségek ambícióinak megvalósításához.

- Amikor az ötlet megszületett, és várt a megvalósulásra, melyek voltak az alapvető és konkrét célkitűzések?

Velekei László: Az elsődleges cél és alapgondolat az volt, hogy lehetőség nyíljon a művészek számára is – a színházon, a baletten és a hagyományosan járható utakon kívül – egy másfajta bemutatkozásra. Szerettük volna egybetömöríteni a különböző művészeti ágak fiatal, alkotó művészeit, a tehetségeket, hogy hassanak egymásra, és merítsenek egymásból, ha kell, fonódjanak össze.

Velekei László: Eddigi pályám során sokszor azt láttam, hogy a tehetség nem mindig jár elismeréssel, reflektorfénnyel.
Velekei László: Eddigi pályám során sokszor azt láttam, hogy a tehetség nem mindig jár elismeréssel, reflektorfénnyel.


Prominensek a fiatal tehetségek mellett

- Ezek "magasztos" célok, de a mai gazdasági viszonyok között hogyan valósíthatók meg alapítványi keretek között?

Velekei László: A jelenlegi helyzetben sajnos nehezebben tudnak működni az alapítványok (is). A kiteljesedéshez anyagi támogatásra is szükség van. Ezen nem emelkedhetünk felül, mégis szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert az alapítványunk kurátorai gazdag szellemi tőkéjükkel, személyiségükkel, tudásukkal, elismertségükkel nagyon sok támogatást és lehetőséget tudnak teremteni.

- Többször említette már az Alapítvány kuratóriumát, és az ő szellemi tőkéjüket. De kik is döntenek az alapítványi kérdésekben?

Velekei László: El kell, hogy mondjam, a prominens névsor elsősorban Máriának, az Alapítvány Elnökének köszönhető. Ő volt ugyanis, aki remek érzékkel "válogatta" a kurátorokat.

Dr. Németh Mária: Úgy gondoltuk, egy induló és még egyáltalán nem ismert alapítvány esetében fontos, hogy olyan neveket sorakoztathassunk fel, akik nemcsak Győrben vagy az országban, de akár nemzetközi szinten is köztiszteletnek örvendenek, és elismertek a szakmájukban. Annál is inkább fontos ez, mert az alapítványunk "határokon át" gondolkodik.

Segítőink lettek Gerlóczy Károly építész, Dr. Havasi Dezső ügyvéd, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Lakatos Gy. László tervezőgrafikus, Pió Márta újságíró, Dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem rektor-helyettese, Szabó Gergely iparművész, de támogatnak bennünket Bécsből is, többek között Julius Darvas nagybőgő művész, Varga Tamás csellóművész és Harangozó Gyula balett-művész, továbbá Sóthy Virág táncművész és Keglovich Ferencné, a Zichy Palota igazgatója.

Azt gondolom, szép és teljes a névsor.

Velekei László: Mindenképpen meg kell még említenem Csillag Tímea segítségét. Ő vállalta ugyanis az alapítói "feladatkört".

Az Apor Iskolaközpont kórusa Los Angelesbe készül egy versenyre

- Annak ellenére, hogy friss kezdeményezésről van szó, vannak-e már olyan konkrét kezdeményezések, amelyekről beszámolhatunk, amit az alapítvány neve "fémjelez"?

Velekei László: Igen, már elkezdtük a munkát. Az alapítvány decemberi nyilvántartásba vétele után most először mi is szeretnénk segíteni. Az Apor Iskolaközpont kórusa Los Angelesbe készül egy versenyre, amelynek anyagi forrásaihoz alapítványunk is igyekszik – egyelőre szerény eszközeivel – hozzájárulni. Március 25-én, az iskola aulájába visszük el a Tóth Ilona című táncjátékot.

Dr. Németh Mária: Én pedig örömmel számolok be a második programunkról. Április 28-án egy jótékonysági gála keretében Bécs város világhírű zeneművészei meghívásomra a Széchenyi Egyetem Hangverseny termében (volt zsinagóga) lépnek a győri közönség elé. Külön erre az estére létrejött a "Mozart-Beethoven Vonós négyes koncert", és láthatja a közönség Velekei László tánckoreográfiáját is, Pas de deux címmel, amelyet Sóthy Virággal táncolnak majd. Az est mintegy példaadó "nyitány" Bécs és Győr ifjú művészeinek egymásra találásában.

"Nagyon-nagyon hosszú távon gondolkozunk"

- Gondolkozik-e már most az alapítvány hosszabb távon is, a későbbi jövőre nézve tervekkel, ötletekkel?

Velekei László: Természetesen nagyon-nagyon hosszú távon gondolkozunk, ami persze nem csak rajtunk múlik. Erről egyelőre csak annyit, hogy szeretnénk majd díjakat alapítani a képző-, zene- és táncművészet terén, hiszen az alapítványunk ezt a három művészeti ágat és társművészeteiket igyekszik támogatni. És persze minél többször szeretnénk megmutatni magunkat, és győri tehetségeinket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunaszentpál még mindig védtelen az áradással szemben

Szigetköz - Jelenleg apad a Duna és a meteorológusok is lehűlést mondtak, de Dunaszentpált, Mecsért… Tovább olvasom