Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A kutyák megriadnak a petárdáktól

Ezekben a napokban már vásárolhatók tűzijátékok, azok használata komoly problémát okoz az állatbarátoknak. Rengeteg kutya rohan a tűzijátékoktól világgá.

– Az állatok félnek az erős fény- és hanghatásoktól, a zajtól megriadnak, elrohannak. A gazdik jó eséllyel megtalálhatják a kutyáikat, ha az állaton van nyakörv, azon egy biléta a tulajdonos telefonszámával. A kedvencünket ezekben a ˝durrogtatós˝ napokban pórázon sétáltassuk.

Szilveszterkor este 10 és hajnali 3 óra között lehetőleg ne vigyük ki a kutyákat, a kertben tartott ebeket zárjuk biztonságos helyre. Az egyébként is félős állatokat ne hagyjuk magukra, ha kell, adjunk nekik nyugtatót. Ha a kutyánk rendelkezik mikrocsippel, ellenőrizzük a www.petvetdata.hu oldalon, hogy ott regisztrálták-e, az adatok aktuálisak legyenek. Ha mégis keresni kellene a kutyánkat az ünnep után, legyen mindig kéznél egy fénykép a kedvencünkről – javasolta Szakonyi Imre, a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületének elnöke.

– Ilyen esetben fel kell keresni a gyepmesteri telepet, hiszen a közterületekről oda kerülnek begyűjtésre a kóborló állatok. A témával kapcsolatban az Orpheus Állatvédő Egyesület internetes információs oldalakat is működtet. A www.sinter.hu, www.ebrendeszet.hu oldalak tartalmaznak hasznos címeket, telefonszámokat.


Mit tegyünk, ha kutyát találtunk?

Aki teheti, helyezze biztonságba az ebet, vigye el állatorvoshoz, hátha található benne azonosításra alkalmas csip.

Olvasóink írták

 • 15. Dr.Horváth 2009. december 31. 20:10
  „Marianna1211!
  Valószínű Ön is azok közé tartozik, akik felelősséggel, ésszel tartják a kutyájukat és nem csak dob nekik 2x naponta enni. Sajnos falun utóbbiból van több. Kutya kell, hogy legyen, de egyébként nem törődnek velük. Pedig igenis elvárják a kutyák a törődést, foglalkozást, értelmes állatok. Egyébként álmos voltam, tudja, elég éberen alszom, ez már a kisgyerekes szülőknél csak így megy. Búék Önnek is!”
 • 14. zotya975 2009. december 31. 17:09
  „Hát nem tudom, 15 évig dolgoztam 3 műszakban, soha nem okozott gondot az alvás se éjszaka se nappal, amíg városban laktunk nem zavartak a szirénák, buszok stb. amióta falun lakunk nem zavarnak a kutyák, fűnyíró, csilingelő autó, meg a hasonlók. Vannak olyanok akiket minden zavar, és semmi nem tetszik nekik. Az is igaz viszont, hogy nem hagyom a kutyáimat ok nélkül ugatni, ha kell éjszaka is felkelek beparancsolni a helyükre őket. Most pedig kimegyek, és hátrazárom őket, mert kezdenek durrogatni.”
 • 13. marianna1211 2009. december 31. 17:01
  „Bocs Dr. Horváth én nem vitatkozni akarok Önnel, de szent meggyőződésem, hogy éjszaka nem biztos hogy a kutyaugatás miatt ébredünk fel, vagy nem tudunk elaludni. Arra akartam kitérni, hogy az ebugatás annyira hozzátartozik a családi házas lakóhelyek mindennapos "zajához" hogy én már fel sem figyelek rá. A szomszéd Rexi /németjuhász -öblös hanggal/ közvetlen az ablakom alatt ugat, nyáron az összes ablak nyitva,én meg alszom, mint a bunda. Ha ön nem tudott aludni, akkor lehet,hogy nem is volt álmos. Dehát én masszív kutyás vagyok, világéletemben volt kutyám, meg lesz is, ezért különbözik a véleményünk.”
 • 12. Dr.Horváth 2009. december 31. 14:48
  „Marianna1211!
  A kutyának az a dolga, hogy akkor ugasson, amikor valami fontosat jelezni akar a gazdájának. A gazdának meg az dolga, hogy utána nézzen, illetve hogy nevelje a kutyáját! Egyébként én aludtam volna, ha a kutyák nem zavarnak fel... A kakas köztudottan buta állat, nevelni nem lehet. Ellenben a kutya állítólag intelligens lény, és igenis meglehet(ne) nevelni. Már ha vennék a fáradtságot a kedves gazdái.
  Ha én kiállnék az utcára ordítani éjjel, tuti bilincsben vinnének el! De a kutyának - és gazdáinak - mindent szabad, igaz? Nem a kutyákkal van bajom, hanem a felelőtlen gazdáikkal. Amúgy a "bentlakásos ebekkel" sokkal kevesebb probléma van, mert velük sokkal többet foglalkoznak, így nincs kényszerük a láncugatásra, saját maguk szórakoztatására.
  A petárdázás pedig tényleg hülyeség.”
 • 11. marianna1211 2009. december 31. 14:27
  „Na a munkában megfáradt kultúremberek megkezdték a szórakozást itt a környékünkön!”
 • 10. zotya975 2009. december 31. 10:02
  „Nálatok a petárdázás a szórakozás? Hát ez bizony szomorú, és mellesleg a törvény is bünteti, vagy újat mondtam?”
 • 9. Baradlay 2009. december 31. 03:07
  „Mese habbal! A vadasz kutyusom mar akart bevetesre indulni a peterdara! Mondtam neki,hogy nyugi!
  Majd holnap az erdoben!!!!!”
 • 8. t-a-ibi 2009. december 30. 23:06
  „6. hozzászólás Maca39 2009.12.30. 14:31

  t-a-ibi! "Hát ki a fontosabb?

  HÁT AZ UNOKÁIM!- Bizony Maca. Az egyik ma is belelépett egy kutyaszarba, én meg takaríthattam.
  Az én unokáim szarát, neked nem kell takarítani!- erről ennyit.
  Az első az ember, akinek a munka mellett szórakozás is jár.
  Aki kutyát tart, az gondoskodjon róla és ne jajgasson. Érdekes a kutyatartó ismerőseim tudják mit kell tenni?
  Egyik sem siránkozik, hanem megoldja!
  Sehol nem olvasni annyi siránkozást, mint nálunk.”
 • 7. zotya975 2009. december 30. 16:45
  „Milyen igaz, érdekes a kutyákat szidják mert ugatnak, a petárdázó főemlősőket meg nem. Mert ugye az ember fontosabb ahogy az előttem szólók írták, a kutyaugatás értelmetlen zavaró zaj, a petárdadorrogás, meg ezek szerint értelmes elfoglatság. Modanám,hogy költözzenek az erdő közepébe, de a madarak csiripelnek, éjjel a baglyok is huhognak...stb.stb.”
 • 6. Maca39 2009. december 30. 14:31
  „t-a-ibi! "Hát ki a fontosabb? Nekem pl a kutyám fontosabb, mint az ész nélkül durrogtató barmok. Hadd ne írjam ide, hogy hová dugnám nekik a petárdát. Egy kutya nem gondolkodik azon, hogy mikor ugathat, a petárdázó embernek még annyi esze sincs, mint az állatoknak. Sosem jut eszükbe, hogy bármikor balesetet okozhatnak másoknak, vagy akár maguknak is.
  Marinna1211! Teljes mértékben egyetértek avval, amit írtál.”
 • 5. marianna1211 2009. december 30. 13:30
  „A kutyának az a dolga, hogy ugasson. A kakas csőrét sem nagyon lehet befogni, meg a macskát sem lehet leszoktatni az egérfogásról. Én kertes házban lakom, minden szomszédomnál van kutya. Én már észre sem veszem, ha ugatnak, igaz éjjel 1.30-kor aludni szoktam. Nekem is van, bentlakásos elhelyezéssel, és lehet, hogy hihetetlen amit írok, de elég gyakran marad nyitva éjjelre is a bejárati ajtó, a kaput pedig soha nem zártuk. Egyedül sem félek soha. Higgyék el, igaz az a közmondás, hogy kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. Boldog újévet mindenkinek.! Ja és a kutyákokra vigyázni! Egész évben ők vigyáznak ránk, az évnek ezen az egy napján, szilveszterkor legyen ez a mi kutya-kötelességünk!!!”
 • 4. Dr.Horváth 2009. december 30. 11:15
  „t-a-ibi!
  Nálatok csak nyáron? Itt télen is! Ma éjjel 1.30-tól majdnem egy órán keresztül, mert unatkozott, - az összes többi csöndbe volt - és várta, hogy történjen már végre valami! A gazdái megsz@rnak rá nagy ívben.”
 • 3. t-a-ibi 2009. december 29. 20:37
  „A kutyák megriadnak? - el kell zárni őket!

  Amikor éjjeli csöndben a kutyák megveszekedetten ugatnak, vonítanak, -az természetes ugye?
  Az emberek nem tudnak tőlük aludni! -nyáron mindennapos, kedves kutyások.

  Hát ki a fontosabb? az ész-nélkül tartott kutya, vagy az ember?”
 • 2. Dr.Horváth 2009. december 29. 13:33
  „Mi az hogy ilyenkor pórázon sétáltassuk a kutyát? Tudtommal, ha utcára viszi vki, akkor mindig kötelező rá a póráz!!! Egyébként a durrogtatást én is utálom, nem sok értelme van. A tűzijáték legalább látványos.”
 • 1. fischi 2009. december 29. 11:45
  „Bezzeg ha az állatok terrorizálják az embereket....
  Durrogtatás nélkül is lehet jókedv, s jó buli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megújulást szolgálja a templom

Több mint 20 millió forintot nyert templomának külső felújítására a pázmándfalui római katolikus… Tovább olvasom