Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A kultúra motorjai

Győr-Moson-Sopron - Jó kihasználtsággal működnek manapság a falvak művelődési házai? Igénylik az emberek a társas együttlétet? Bezenye, Rábapatona, Gyirmót és Bágyogszovát művelődési házainak válasza: igen. Sőt...

A véletlenszerűen kiválasztott négy településen érdeklődtünk arról is, hogy milyen programokat szerveznek, ezeken hányan vesznek részt. A válaszokból kitűnik, ezek nélkül az intézmények nélkül sokkal szegényebb lenne a vidéken élők élete.


Bezenyén a művelődési ház több funkciót is betölt. Könyvtárként is funkcionál, valamint már több mint tíz éve itt működik a megye egyik első teleháza, amely a Gyereház névre hallgat.

A bezenyei önkormányzatnak fontos az iskola és a kultúra megtartása. A község kultúrális életét elsődlegesen a község nemzetiségi kötődése határozza meg. Így számos horvát nemzetiségi programot rendeznek, ilyen lesz például a horvát bál. Kőrösi Jánosné Tilda, a művelődési ház vezetője elmondta azt is, hogy a Bezenyei Horvát Egyesület Schönbrunnban vesz részt horvát nemzetiségi programon.

A bezenyei művelődési ház.

A művelődési házat minden korosztály a magáénak érezheti, hiszen programjaikkal a gyerekeket, a felnőtteket, a nyugdíjasokat is megszólítják, karöltve a helyi civil szervezetekkel, többek között a nyugdíjas klubbal és a fiatalok alapítványával. Naponta legalább negyvenen megfordulnak az intézményben, amely reggel nyolctól este hétig tart nyitva munkanapokon, de a hétvégén is a lakosság rendelkezésére áll. Hét közben nem ritka, hogy vásárokat rendeznek. A közeljövőben farsangi bált szerveznek, valamint kiállítást lesz Platthy György, festő és művészetkutató születésének századik évfordulója alkalmából.

A bezenyei művelődési ház koordinálja a bezenyei tájház, valamint a Bezenyéhez tartozó Papréten működő kultúrház munkáját is. Papréten 320-an élnek, az itt működő művelődési házban Horváthné Bea várja a kicsiket és nagyokat kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, de programjait itt tartja a helyi nőegylet is. Teleház működik Papréten is. Néhány napja 39-en voltak Beánál, ami egy ekkora településen nagy szám. Bár a központ Bezenyén van, ugyanúgy fejleszik a papréti intézményt is. Pályázati forrásokat is igyekeznek igénybe venni programjaikhoz mindkét művelődési házban.


Rábapatonán a Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ látja el egyben a közoktatási, közművelődési és nyilvános könyvtári feladatokat. Nagy Zoltán népművelő elmondta, hogy az intézmény minden korosztály számára szervez programokat. Családi napközi és ifjúsági klub működik az ÁMK-ban, kirándulásokat, sportprogramokat, mozi- és színházlátogatásokat is szerveznek. Az intézmény egykori nagyterme ma tornaterem, ahol szintén megfordulnak kicsik és nagyok - népszerű az aerobik, sokan vesznek részt a nyugdíjas tornán és itt tartja próbáit a Boleró Tánccsoport is. Könyvtáruk közel 14 000 kötetet számlál. Hetente legalább kétszazan keresik fel a művelődési intézményt.

A közeljövő programjait természetesen Rábapatonán is a farsang határozza meg. A Pávakör és nyugdíjas klub tavaly farsangi népszokásokra épített délutáni programot szervezett, ebben iskolások is részt vettek. Ezt idén újra szeretnék megrendezni. Az iskolások farsangi bálja február 16-án lesz, a gyerekek kézműves foglalkozásokkal készülhetnek az eseményre, ahol maguk készíthetik el farsangi álarcaikat. Bált rendeznek például a vadászok, de lesz sport-horgász bál is. Az ÁMK számos civil szervezet munkáját segíti. A civilek és a helyi önkormányzat munkáját képzett pályázatíró segíti.


Fontos szerepet tölt be Gyirmót életében is a helyi Általános Művelődési Központ. A falusias jellegű győri városrész közművelődését irányító intézményben számos programot szerveznek a kicsiknek, hetente tart foglalkozásokat az ifjúsági klub, a baba-mama klub, a nyugdíjas klub és a női torna klub. Tornaszobájukat is sokan veszik igénybe, ahogy a teleszobát is. Nyelvi tanfolyamokat rendszeresen rendeznek az érdeklődőknek. Január 25-én környezetvédelmi vetélkedőt szerveznek a Vizes élőhelyek Világnapja alkalmából, február 6-án pedig népdaleset tartanak.


Rendszeresen használják a rábaközi település, Bágyogszovát művelődési házát is. Perlaki Gyuláné körjegyző elmondta, hogy önálló vezetője nincs a művelődési háznak, a polgármester és a pedagógusok lelkes szervezőkészsége az, amitől szinte maximális kihasználtsággal működik az intézmény. A könyvtár, e-Magyarország Pont és az idősek klubja önálló helyiséggel rendelkezik. Az informatikai szolgáltatásokat nemcsak a fiatalok, hanem a hatvan év felettiek is használják. Az idősek havonta rendeznek klubdélutánokat, emellett színdarabbal is készülnek, amelynek betanulásában az iskola egyik pedagógusa van segítségükre. Népszerű a tánc Bágyoszováton, társastánccsoportok és néptánccsoportok tartják rendszeresen itt a próbáikat, még óvodás csoporok is vannak közöttük.

A tornaterem a leginkább kihasznált része a művelődési háznak. Az iskolások testnevelés órái mellett a helyben népszerű kézilabda sportág edzéseit itt tartják (iskolásoknak is), de télen itt edzenek a labdarúgók is. Ünnepségeknek, kiállításoknak is helyt ad az intézmény. A közeljövőben itt tartják az iskolások farsangját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evások is fizetnek áfát

Miért nem lehet olvasni az eva változásáról? Már hatályos, de senki nem tud konkrét felvilágosítást… Tovább olvasom