Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A külföldi tej még olcsóbb

A nagyobb áruházláncoknál kapható szlovák, osztrák és német tartós tejek ugyan már csak 10–30 forinttal, de még mindig olcsóbbak a magyarnál. A bő egy hónapja élő árrésszabály úgy tűnik, azért hat.
Augusztus 1-jén lépett hatályba a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény módosítása, amely új rendelkezésként többek között tiltja az „összetétele és érzékszervi tulajdonságai alapján azonos termékek végső fogyasztói értékesítési árának a termék származási országa alapján diszkriminatív módon eltérő képzését". A kacifántos megfogalmazást a parlament elsősorban a tejre gondolva fogadta el, amely esetében ugyanis az elmúlt években az vált jellemzővé, hogy az áruházak a Szlovákiában gyártottat 50–100 forinttal olcsóbban adták, mint a magyart.

 Felvételünkön Nagy Tamás, aki a Győr Plazában lévő CBA üzletben vásárolt. Fotó: H. Baranyai Edina
Felvételünkön Nagy Tamás, aki a Győr Plazában lévő CBA üzletben vásárolt. Fotó: H. Baranyai Edina

Mindezt csak részben magyarázta, hogy az egyes országokban más és más az energiaár, a bérköltség és az adó, miközben a technológia és a nyers tej felvásárlási árában még ekkora eltérések sincsenek. Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek tegnap kifejtette: a polcokon látható forintkülönbség elsősorban az árképzésből adódott, azaz az egyes láncok a külföldi termékre jóval kisebb – esetenként nullaszázalékos – árrést raktak rá, mint a hazaira. „A nagy kereskedelmi láncok a tejre és például a trappista sajtra vevőcsalogató termékként tekintenek, mert úgy gondolkoznak, hogy ha valaki ezek miatt bemegy a boltba, akkor vesz mást is. Azért a külföldi termékkel akcióztak, mert egyszerűbb volt, a magyar beszállítóktól ugyanis éves keretszerződés alapján szerzik be a szükséges mennyiséget" – magyarázta a szakember.

A törvénymódosítás hatálybalépése óta eltelt bő egy hónapban közeledett egymáshoz a külföldi és a magyar tejek ára. A győri üzletekben tett tegnapi körutunk során a legolcsóbb, 1,5 százalékos zsírtartalmú tartós tejet a Fehérvári úti Interspar kínálta, egy dobozt 129 forintért, amelynek itthoni megfelelőjét 159 forintért adták. A Tesco Hipermarketben 139–139 forint volt az északi szomszédunktól behozott és az Alföldi tej is. A Győr Plaza CBA-jában tíz forint eltérést találtunk (139 kontra 149 forint), a Metróban azonban 57 forintosat (134 és 191 forint). Az Aldi osztrák, a Lidl német tejet tartott 139 forintért, míg a magyar áru mindkét helyen 20 forinttal kóstált többet.

Lukács László lapunknak arról beszélt, hogy látnak kedvező jeleket, de éppen a múlt héten tettek bejelentést, mert véleményük szerint bizonyos áruházláncok nem tartják be az árrésszabályt. Emellett a Vidékfejlesztési Minisztériummal részletes egyeztetéseket folytattak az ellenőrzések menetéről.

Fodor Attila, a magyar tulajdonban lévő CBA kommunikációs igazgatója ugyanakkor kérdésünkre elmondta: úgy tűnik, a következő hetekben az árkülönbség ismét nőhet, ha nem is 50–100, de 35–40 forintra, egyszerűen azért, mert az importtej olcsóbban szerezhető be. Hozzátette: kénytelenek ők is tartani importterméket a polcokon a kínálat színesítésére, ugyanis ha nem tennék, versenyhátrányba kerülnének a konkurenciával szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legendás svéd mozdony Győrbe érkezik, s átszeli a Bakonyt - fotók, videó

Szeptember végén nem mindennapi különvonat indul Győrből Veszprémbe, a szerelvényt NOHAB-dízelmozdony fogja vontatni a vadregényes bakonyi viaduktokon. Tovább olvasom