Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A közbiztonság nem faji kérdés

Akkor lesz újra rend és nyugalom Győr-Újvárosban, ha visszaállítják a Kossuth utcai rendőrőrsöt – hangzott el egy forró hangulatú lakossági fórumon. Gyaníthatóan azonban ez sem lenne igazi megoldás.
Havonta négy-öt bűncselekmény, a nyári hónapokban valamivel több – ezzel a statisztikával Újváros a „középmezőnybe" tartozik Győr kerületei között. Ám az újvárosiak, s talán mások is tudják: egy dolog a hivatalos bűnügyi statisztika, s megint más a valós biztonságérzet, a köznyugalom. Ez nem a bűncselekmények számától függ, hanem például attól, végig mer-e menni az ember az utcán, attól tartva, bármikor beleköthetnek, zaklathatják, vagy tud-e pihenni a szomszédok „másféle életstílusa" miatt.

Statisztika és valóság

Utoljára (jó régen) akkor volt rend és nyugalom Újvárosban, amikor működött a Kossuth utcai rendőrőrs, tekintélye volt a rendőrnek. Ez a véleményük azoknak, akik (nagy számban) részt vettek csütörtökön este a Kalmár Ákos önkormányzati képviselő (MDF) által szervezett, a kerület közbiztonságáról szóló lakossági fórumon.
Látható szimpátiával fogadták a körzeti megbízott, Szekeres László zászlós bemutatkozását. A zászlós rögtön kapott is néhány kérést, észrevételt. Azt például, hogy a Botond utca sarkán lévő telefonfülkét garázda alakok az est közeledtével rendszeresen elkezdik döngetni, s így megy ez éjszakákon át. A Kossuth utcában nyílt műszaki bolt előtt a gyalogjárdán próbálják, „ugratják" a motorkerékpárokat.
A felszólalásokból kitűnt az is, bár számítanak körzeti megbízottjukra az újvárosiak, tudják, a rendőröknek mostanság sok egyéb elfoglaltságuk is van – például a postásokat is kísérgetniük kell... Azt szeretnék, ha újra lenne rendőrőrs, mégpedig helyben, a Kossuth utcán, mert csak ez az állandó jelenlét hozhat változást.

Nem általában értik

A fórumon aztán elszabadultak az indulatok, miután elhangzott: a bűncselekménynek nem számító „demoralizáló tényezők" a legnagyobb bajuk az újvárosiaknak. Többek között a fémgyűjtők állandó csörömpölése, a mérhetetlen szemét, a román csencselők zsibvására, s a „cigányok esténkénti rendszeres őrjöngő veszekedése"...
Jelen volt a fórumon Pádár László, a roma kisebbségi önkormányzat vezetője is, és természetes, hogy „hivatalból" azonnal a cigányság (általában a cigányság) védelmére kelt. Később hiába mondták többen is, nekik nem általában a cigányokkal van bajuk, a gondot főleg az újabban ide települtek okozzák, akik nem képesek beilleszkedni.

Hová menjenek?

Pádár László felemlítette: amikor 1974-ben elkezdték felszámolni a városszéli cigánytelepeket, nagy létszámú családokat költöztettek szoba-konyhás lakásba, s persze, hogy nem találják a helyüket, szó szerint sem. Szociális lakásépítési program kellene, a roma érdekvédelmi szervezet dolgozott is ki javaslatokat. De az lett belőle, akárhová terveztek lakásokat építeni, mindenütt azt mondták, ide ne jöjjenek cigányok. Meg itt se maradjanak – akkor hová menjenek?
Nem elköltözni kell, hanem beilleszkedni, mondták erre többen a fórumon, ettől kezdve azonban, úgy tűnik, nem értette meg egymást a két fél. Nevelési, viselkedéskultúrájú kérdések kerültek szóba, de a nézetek nem közeledtek. Ezért a fórum több résztvevője indulatosan távozott is: minek vitatkozni, ha egyszerűen nem akarják megérteni, itt nem „cigányozásról", nem faji kérdésről van szó, hanem arról, hogy a zsivány zsivány, a rendbontó rendbontó, akár cigány, akár nem.
A fórumon tapasztaltak alapján az a gyanúnk, egy rendőrőrs visszaállítása fontos lenne, de csak „tüneti kezelés", a gyökerek mélyebbre nyúlnak, a megoldáshoz kevés a rendőri segítség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek a levelek, elfogytak a jegyek

Már kilencedik éve, hogy a győri Mikulás Birodalom Alapítvány a színházban tartott műsoros… Tovább olvasom