Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

A költészet ma is élő hatalma

Közel fél évszázada – 1964 óta – sajátos hungarikumként április 11., József Attila születésnapja a magyar költészet ünnepe. Hogy mit jelent a mai világban a vers hatalma, arról kérdeztünk egy pályakezdő, egy (el)ismert Kossuth-díjas és egy "mezítlábas" alkotót.

– A vers nem akkor készül, mikor leírjuk. Olyan, akár egy magzat, mely szépen lassan nő, fejlődik. Születését néha egy érzés váltja ki, de lehet, hogy egy illat, pillantás, dallam, vagy ahogy a fény beesik az ablakon és mintákat rajzol a falra.

Ezek megrezegtetnek bennünk valamit, valahol mélyen, hogy először érzéssé, majd ha kellőképp kiforrt, az a rezgés szavakká válhasson – említette a 16 éves Vér Georgina Mirtill, akinek költeményei többször megjelentek már lapunk szombati verses oldalán. – Klasszikus értelemben nem vagyok hívő, de néha úgy érzem, egy felsőbb hatalom próbál megnyilatkozni, amikor írok.

Mészáros József
Mészáros József

Villanások a versek ezer és ezer előző életből, sikolyok és kacajok, melyek közül egy-egy talán sok száz évvel ezelőtt vert visszhangot a csendben.

– A költészetnek, ahogy József Attila idejében, úgy ma is csekély, ennek ellenére örvendetesen stabil tábora, közönsége van. A mennyiség persze nem befolyásolja, nem gátolja a késztetést, azt az elemi erőt, hogy a vers megszülessen.

A mozzanatot, amit nevezhetnénk akár a teremtés örömének is – hangsúlyozta a Sopronban élő Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas költő. – Bennem együtt munkál a versírás és az -olvasás, akár a szomjúság és az éhség. A súlyuk nem, csak – a lelkiállapotomtól függően – az arányuk változik, szinte mindennapi részei életemnek.

Vér Georgina Mirtill
Vér Georgina Mirtill

– Én egy "mezítlábas, klottgatyás" íróember vagyok, akinek írásait a személyesen átélt történelmi trauma, a kitelepítés és az élet forrása, a szerelem motiválja. Az igazi irodalomhoz azok az esztendők vezettek el, amit műszaki kellékesként hajdan a győri színházban töltöttem – emlékezett Mészáros József, akinek verseit a hatvanas években szinte heti rendszerességgel közölte a Kisalföld és most ismét "visszatért". – Számomra kegyelmi ajándék a vers, éppen ezért kellő alázattal vetem a fehér papírra – segíteni – Isten rám bízott gondolatait. Haraggal, indulattal nem lehet az írógéphez ülni, csak nyugodt lélekkel, ezért kezdem én a versírást minden alkalommal egy-egy rövid fohásszal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsoragyanú: elmaradt az árverés

Házának árverése kedden elmaradt, mivel feljelentést tett a győrasszonyfai Szerencsés-Fekete Attila, aki fürdőszobájának építésére "uzsoragyanús" hitelt kapott. Tovább olvasom