Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

A hó fogságából kimenekítettek hálája

A március 15-i, 16-i hóvihar emlékére avattak Nagyszentjánoson ma játszóteret. Ugyanis a falu lakósai egy a közelben, az úton elakadt busz fővárosi diákjait is kimenekítették az emlékezetes rendkívüli helyzetben, amikor teljesen bedugult az M1-es autópálya forgalma. Ezt hálálta meg a budapesti IX. kerület önkormányzata azzal, hogy játszótéri játékokat adományozott a településnek.
Már korábban a Kisalföldben írtunk arról, hogy Ferencváros szívébe fogadta Nagyszentjánost. Ugyanis az ausztriai sítáborból hazafelé tartó iskolásaikat, akik egy éjszakát az álló buszon töltöttek március 15-éről 16-ára virradóra, a faluba menekítették. Egy vadász terepjáróján vitték be kis csoportokban a diákokat a falu óvodájába, iskolájába, ahol étellel, itallal ellátták őket és el is szállásolták. Csak akkor engedték haza őket, amikor már biztonságosan utazhattak.

Bácskai János ferencvárosi és Friderics Cecília nagyszentjánosi polgármester
Bácskai János ferencvárosi és Friderics Cecília nagyszentjánosi polgármester

Ma pedig az akkor kimenekített diákok mintegy tucatnyian szüleikkel együtt tértek vissza a faluba, ahol épp fogathajtó versenyt tartottak. Eljött a IX. kerület, azaz Ferencváros polgármestere, Bácskai János is. "Idegen voltam, befogadtatok" - idézte Bácskai János Máté evangéliumának 25. fejezetéből a 35. sort. Ez szerinte jól összefoglalja, milyen hálásak a nagyszentjánosiak önzetlen segítségéért. A köszönetet a képviselőtestület tagjai és Friderics Cecília polgármester azzal fogadta, hogy "Bármikor megtennénk mégegyszer."

Március idusán a ferencvárosi gyerekek kaptak ajándékot, ma a nagyszentjánosiak. Ferencváros polgármestere arról is beszélt lapunknak, hogy fontosnak tartja, a jó cselekedetek kapjanak visszajelzést. Ha hasonló hóhelyzet alakult volna ki közelükben, akkor szerinte náluk is lett volna több önkéntes segítő, de valószínűleg nem elegendő. Ezért tartja olyan nagyra a nagyszentjánosiak önzetlenségét. Egyeztetett faluvezetőjükkel és a segítségért hálából mintegy félmillió forint értékben vásároltak játszótéri eszközöket a községnek. Egy rugós mérleghintát, egy csúszdát és egy faházikót. Ezeket avatták fel ma a József Attila utcában. A ferencvárosi és a helyi gyerekek megöntözték azokat a fákat is, amiket nemrég ültettek el itt. S persze lesznek majd sétálóutak és a helyi önkormányzat is akar még venni játékot.

Koppány Csaba és lánya, Sári
Koppány Csaba és lánya, Sári

Minden rosszban van valami jó. Ha nem lett volna a hóvihar, a ferencvárosi diákok nem ismerik meg Nagyszentjánost. Ma a fogathajtó verseny programjait nagyon élvezték, lovaskocsikáztak, lovagoltak. "Hálával jöttünk és megint mi kaptunk ajándékot." - fogalmazott Koppány Csaba, aki testnevelőtanárként kísérte a sítáborozó gyerekeket és nagyobbik lánya, a hétéves Sári is vele volt a buszon. A férfi kérésünkre részletesen felelevenítette a márciusi hóviharban történteket. Elmondta, hogy hatnapos síelésből tartottak hazafelé és már nagyon szeretett volna minden gyerek otthon lenni. Koppány Csaba felesége, kisebbik lányukkal, Lucával szintén részt vett a sítáborban, de egy személyautóval előbb elindultak haza. Az asszony telefonált férjének, hogy ők már elakadtak az autópályán, a busszal ezért próbálják kikerülni az M1-es kritikus szakaszát. Azonban a közelben ők is a hó fogságába kerültek. "Egy éjszakát a buszon töltöttünk. Melegen voltunk, volt élelmünk, italunk, tudtunk telefonálni. A gyerekek nem estek pánikban, felhívták szüleiket. Őket viszont nehezen nyugtattuk meg még mi tanárok is, hisz el kellett mondanunk, hogy másfél méteres hóban veszteglünk. Az érthető, hogy egy napig is eltarthat, míg ilyen helyzetben mindenkit kimenekítenek, de nagyon hiányzott a központi információ. Pedig volt nálunk számítógép. Amikor egy vadász bekopogott az ablakunkon és felajánlotta, hogy mindenkit bejuttat a faluba, csak egy percig tanakodtunk, aztán döntöttünk, hogy megyünk. Utólag bebizonyosodott, ez volt a jó választás. Kezdett fogyni az élelmiszer, kezdtek lemerülni a mobilok. Még egy nap a busz üléseiben nagyon megterhelő lett volna a gyerekeknek. A IX. kerületi Weöres Sándor és a II. kerületi Csík Ferenc iskolából voltak velünk diákok hétévestől húszévesig."
A játszótér.
A játszótér.

"Az első megdöbbenést a hó okozta, a másodikat az, ahogy minket Nagyszentjánoson fogadtak. Tejbe-vajba fürösztöttek. Amikor már minden diák biztonságban volt, felvettem a síruhámat, kértem egy ásót és kimentem a feleségemékért az autópályára. Gyalog jöttünk be a faluba és a karomban hoztam Lucát. Akkor döntöttek többen is így, akik az autópályán voltak. A busznyi gyerekkel aztán később Nagyszentjánosról vonattal utaztunk a Keleti-pályaudvarig. Annyira bizonytalanok voltak a kapott információk, hogy már nem mertünk kockáztatni. De épp egyszerre értünk a Keletibe a busszal, ahol már a szülők vártak. Így a csomagokat is mindjárt hazavihették." - fejezte be beszámolóját Koppány Csaba. Szerinte olyan jó kapcsolat alakult ki kimenekítőik és köztük, ami folytatást érdemel. Bácskai János polgármester a játszótéravatón elhangzott beszédében meg is hívta a fővárosba a helyieket.

Olvasóink írták

 • 8. oPTiKa 2013. május 13. 14:57
  „hk8, békabéla, szerintem a KO-s munkatársaknál alapvetö felvételi követelmény, hogy 3 leírt mondatban legalább 5 nyelvtani hiba legyen...”
 • 7. kerteszb 2013. május 13. 10:49
  „Szép gesztus. Egyben bizonyítja, hogy milyen fantasztikusan felkészült volt a katasztrófavédelem, hogy a falusiak mentették ki a gyerekeket. Ugye Don Pintér?”
 • 6. hk8 2013. május 12. 19:45
  „A gyerekek nem estek pánikban...fogalmazás,helyesírás egyes...”
 • 5. békabéla 2013. május 12. 18:44
  „Könyörgöm, lakósai??? Nem rövid o-val kellene??”
 • 4. zozoka1976 2013. május 12. 13:38
  „Gratulálok Nagyszentjános csak kár hogy Gönyűt ki hagytátok ebből mert ugye ők is részt vettek ebben a mentésben
  nem kis csapattal akik ugyan úgy részt vettek a busz mentésében és az autópályán rekedtek kiszállításában is.

  űdv: D Zoltán

  legalább én a Kisalföld cikkben meg említettem minden résztvevőt a két faluból és köszönetet mondtam nekik.”
 • 3. Legs 2013. május 12. 12:05
  „Ilyenek az igazi magyarok.”
 • 2. oPTiKa 2013. május 12. 11:22
  „Mindkét fél hozzáállása példaértékü...”
 • 1. janesz67 2013. május 11. 20:09
  „Csak gratulálni lehet azoknak akik a bajban segítettek a rászorulókon. A közmondás igaz, hogy bajban ismered meg a másikat.Azt hiszem hogy március 15-én újra megtanultunk odafigyelni, segíteni. Pedig az elmúlt 20 évben ez már majdnem kiveszett az emberekből.Nap mint nap előfordul hogy átlépnek, vagy kikerülik a járdán fekvő embert, nem tudva hogy beteg e vagy részeg. Ezért nem az emberek hibásak hanem a politika.Mert ha valami baj van, segítség helyett, csak a köpködés megy. Ha nem volnának politikusok, sokkal szebb volna a világ. Gratulálok Nagyszentjános vezetésének és a segítő embereknek. És ez a politikus banda odafigyelhetne és tanulhatna ebből mert ez minden politikai tömörülésre vonatkozik az legyen jobb, vagy bal.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis tízezressel akartak fizetni egy győri gyorsétteremben

Pénzhamisítás kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség két győri fiatalember ellen. Tovább olvasom