Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A hanyag gazdák harmada megúszta a büntetést

Fertőd környéke a legfertőzöttebb, a rábaközi gazdák azonban példás rendet tartanak. Az idei légi felderítésen közel 184 hektáron virágzott a parlagfű a megyében. A legnagyobb összefüggő gyomtenger tulajdonosa akár 1 millió forint büntetést is kaphat. Már postázzák az első értesítéseket az eljárások megindításáról.
Akták sorakoznak a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatójának asztalán. Összesen 24 eljárás indul a napokban azok ellen a gazdák ellen, akik lebuktak az augusztusi légi parlagfűvadászaton.
– Közel 180 ezer hektár földet vizsgáltunk át a levegőből két nap alatt – mondja a Kisalföldnek Pongrácz Attila. – Tavaly a megye keleti felére koncentrálódott a figyelmünk, Gyirmót vonalától nagyjából 93 ezer hektárt tudtunk berepülni. Most a soproni körzetet céloztuk meg – még láttuk Fertőrákost és Kópháza határát is – s a kapuvári körzetet, de bejártuk az egész csornai körzetet és a mosonmagyaróvári egy részét. Fertőd környéke volt a legelhanyagoltabb, a Rábaközben azonban leállítottam a munkát, mert berepültünk húsz négyzetkilométert úgy, hogy nem volt mit felderíteni. Elismerés illeti az ottani gazdákat.

Az igazgató hozzátette: összességében elégedett azzal, amit a levegőből látott. Míg öt évvel ezelőtt nem volt ritka a százhektáros parlagfűtenger, most a legnagyobb összefüggő terület is „csupán" 28 hektáros volt. A tulajdonos fertődi gazda 225 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő büntetésre számíthat, attól függően, földje hány százalékán hagyta burjánzani a gyomot.

Bár összesen 34 parlagfüves földet derítettek fel a növény- és talajvédelmi igazgatóság, valamint a földhivatal munkatársai 184,3 hektáron, csak 24 eljárás indul, mert 10 esetben, mire a mezőgazdászok kimentek a helyszínre, a gazdák felszámolták az árulkodó nyomokat. (Gyorsan híre ment a földek felett köröző helikopternek.) Közel 75 hektáron így tűnt el egy csapásra a parlagfű...


A legnagyobb összefüggő megyei parlagfűtengerről készült felvétel (a sötét folt a gyom). A fertődi gazda ellen indított eljárás hónapokig elhúzódhat. Hasonló ügyben fellebbezésre sor kerülhet, de bíróság elé általában nem jut az ügy, főleg, ha légi felvételek szolgálnak bizonyítékul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárbúcsúztató Újvárosban

Az egész délután tartó szabadidős és kulturális programok mellett a hivatalos köszöntőre és az… Tovább olvasom