Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A hangokkal kitágul a világ

Évente két-háromezer csecsemő hallását vizsgálják meg a jelenlegi legkorszerűbb módszerrel Győrben, ám szükség lenne egy speciális eszközre is, így a gyerekeket nem kellene továbbküldeni távolabbi kórházakba.

A húsz hónapos Bakos Emit láthatóan minden érdekli, ám ez számára nem is olyan egyszerű: a kislány ugyanis alig hall valamit. Édesanyja 9–10 hónaposan kezdett el először gyanakodni: Emi semmire nem válaszolt, ébredéskor pedig hiába szólongatta a mamája, a kislány csak a közvetlen érintésre, simogatásra reagált.

Bakosné Tóth Anett, az anyuka első ijedségében azonnal szakemberhez fordult. Csupán ekkor derült fény a gyermek nagyfokú halláskárosodására, s arra is, hogy a további szükséges vizsgálatokat csak a szombathelyi kórházban tudják elvégezni.

A kétéves Bakos Emi szinte teljesen siket, ahhoz, hogy halljon, implantátum beültetésére lenne szüksége. A komplex vizsgálatot és várhatóan a műtétet a pécsi klinikán végzik el. Felvételünkön a kislán
A kétéves Bakos Emi szinte teljesen siket, ahhoz, hogy halljon, implantátum beültetésére lenne szüksége. A komplex vizsgálatot és várhatóan a műtétet a pécsi klinikán végzik el.

˝Az utazás, a kórházi tartózkodás a kislányunknak és a családnak is plusztortúrát jelentett, s ugyanez vár ránk a következő hetekben, hónapokban is. Jelentősen megkönnyítené a helyzetünket, ha helyben elérhetnénk a szükséges eszközöket, de Győrben sajnos nincs meg a teljes diagnosztikát felállító eszközpark˝ – fogalmazott az anyuka.

Szabóné Tibold Gabriella hallásakusztikus lapunk megkeresésére elmondta, nagy szükség lenne egy, a hallóideg működéséről pontos diagnosztikát felállító gépre, annál is inkább, hisz 2006 óta egyre többen fordulnak hozzájuk.

Dr. Horváth Éva gyermek fül-orr-gégész, a gyermek-audiológiai szakrendelés vezető főorvosa úgy tájékoztatott, a halláscsökkenéssel született gyermekek vizsgálata rendkívül fontos, hisz a beszédfejlődés, a későbbi kommunikáció is ettől függhet. A hallópálya-diagnosztikát is végző berendezés beszerzése 2 millió forint. A kórház menedzsmentjének írásos válasza szerint mindent megtesznek az eszközpark bővítéséért, s ez ügyben vizsgálják az OEP-finanszírozás, a kapacitás és a kihasználás összefüggéseit.

Jótékony gyűjtés lehetősége is felmerült a szükséges eszköz beszerzésének ügyében, az orvosok, a nővérek, s velük együtt minden bizonnyal a szülők is szorgalmaznák ezt.

Olvasóink írták

  • 1. fióka 2010. március 09. 11:05
    „Ha még csak speciális eszközökre lenne szükség,de még gyerekorvosra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakérik Cserjés kifizetett szabadságpénzét

Győrújfalu korábbi polgármesterétől kamatostul kéri vissza az önkormányzat azt a pénzt, melyet a ki nem vett szabadsága után kapott. Tovább olvasom