Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A győriek várják leginkább a digitális kort

Türelem és kitartás, összeköttetések, megvesztegetés: a kutatások szerint az emberek nem jelentéktelen hányada véli úgy, hogy ezek nélkül még mindig nem lehet sikeresen elintézni az önkormányzati ügyeket – derül ki a Jelenkutató Intézet tanulmányából.
A helyzeten az elektronikus ügyintézés (is) segíthetne. Magyarországon nagyon kevés ügy intézhető elektronikus úton. A városok is csak odáig merészkedtek, hogy egyes nyomtatványok letölthetők az önkormányzati honlapokról, amivel a sokak által tehernek érzett hivatali meg jelenések száma valamelyest csökkenthető.

Igaz, még nem elterjedt a digitális aláírás, ami alapfeltétele a továbblépésnek.

80 millió óra hivatalokban

Az elektronikus ügyintézés egyik előnye éppen az időnyereség – állítja a Jelenkutató Intézet két munkatársa, Dénes Attila és Marelyin Kiss József a Polévkönyv 2004 számára készített „Önkormányzatok digitális világa – az elektronikus ügyintézés és az e-demokrácia esélye a megyei jogú városokban" című tanulmányában. Z. Karvalics László számításaira hivatkozva azt írják, hogy a magyar lakosság összesen 80 millió órát tölt el egy esztendőben a hivatalokban, azaz egy felnőtt átlagosan évi tíz órát.

Nyilvánvaló, hogy ennek jelentős anyagi vonzatai vannak: ha az ügyintézési idő felére csökkenne, a munkaidőben keletkezett megtakarítás mintegy 40 milliárd forintra rúgna. Az új rendszer előnye nemcsak a kevesebb sorban állás volna, ha nem az is, hogy a döntések folyamatáról, hátteréről és okairól lehetne információkat közzétenni. Minderre azért is szükség lenne, mert 1990 óta „a fogadóórák, a közmeghallgatások még inkább elveszítették a hallgatóságot, a nyilvános testületi ülések egyre zártabbá váltak, a jegyzőkönyveket pedig nem olvassa senki".

Még van megvesztegetés

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a polgármesteri hivatalok egyre ügy félbarátabbak. Míg 1995-ben csak a megkérdezettek 54 százaléka mondta azt, hogy önkormányzati ügyének elintézése könnyen sike rült, addig tavaly már 70 százalék állította ezt.

A „nem sikerült" vála szok aránya időközben 24-ről 9 százalékra csökkent. A sikeres ügy intézés feltételének a válaszadók ta valy százból még mindig 52 pont tal „díjazták" a türelmet és a kitar tást, 36-tal az összeköttetéseket és 7-tel a megvesztegetést – igaz, nyolc évvel korábban még 79, 64, illetve 20 pont szerepelt ezekben a rubrikákban.

Elektronikusan gyorsabb

Az elektronikus ügyintézés fej lesztésének Győrben különösen lenne értelme, mert a vizsgált városok közül az itteniek várják leginkább a digitális kort.

A Jelenkutató Intézet munkatársai tanulmányukhoz több városban 800–800 személy telefonos megkérdezésével közvélemény-kutatást végeztek. Ebből kiderült, hogy a kisalföldi megyeszékhelyen a lakosság 54 százaléka szerint nagyon, 19 százaléka szerint eléggé felgyorsítaná az ügyintézést az internet. A helybeliek csaknem egyharmada úgy véli, rögtön, akár most be lehetne vezetni az elektronikus ügyintézést, 16 százalék voksolt az 1–2 éves, 12 százalék a 3–5 éves, 4 százalék a 10 éves időtartamra, míg a megkérdezettek egynegyede mondta, hogy ezt soha nem lehet megtenni.

Mindez feltehetően összefüg gésben van azzal, hogy a vizsgált városokban viszonylag magas a számítógéppel (48 százalék) és internetcsatlakozással (19 százalék) rendelkező háztartások aránya.

A győri számok: 47 százalék és 21 százalék. A megyeszékhely jó helyen áll a PC-vásárlási tervek terén is. A megkérdezettek 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül vesz egyet, ami mind közül a legmagasabb arány. Győr csupán egy szempont szerint áll rosszul, ez az önkormányzati honlap (www.gyor-ph.hu) látogatottsága. A helyi internetezők 51 százaléka soha nem klikkel rá erre a címre, hetente többször csupán 5 százalék, havonta néhányszor 12 százalék, ritkábban 32 százalék teszi meg ezt. Ennél valamennyi vizsgált városi honlap jobban szerepelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjengős ügy és szag Véneken

Nem mindennapi perben és sok százak érdekében keresi igazát egy véneki nyugdíjas. Birtokháborítás… Tovább olvasom