Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

A győri kórház a 10. Az Év Szülészete versenyen

A megyében működő három szülészeti osztály teljesítménye alapján Győr-Moson-Sopron megye a 13. helyet szerezte meg a megyék rangsorában.

Duplázott a Kazincbarcikai Kórház: szülészeti osztályát immár második éve tartják a legjobbnak az országban a magyar kismamák – derült ki „Az Év Szülészete 2013" szavazáson. A versenyt harmadik alkalommal hirdette meg a leglátogatottabb hazai gyermek-egészségügyi portál, a babaszoba.hu.

A megyében működő 3 szülészeti osztály teljesítménye alapján Győr-Moson-Sopron megye az 13. helyet szerezte meg a megyék rangsorában. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház pedig a 10. legjobb teljesítményt elérő intézmény az országban.

A három évvel ezelőtt alapított „Az Év Szülészete" díj odaítéléséről maguk a kismamák dönthettek, akik közel három hónapon át tartó internetes szavazáson értékelhették az összes állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészetet, idén 56 intézményt.

A www.azevszuleszete.hu oldalon három kategóriában – szülőszobai ellátás, gyermekágyi- és újszülött-ellátás, valamint felszereltség és környezet – közel 2500 szavazat érkezett a 2013. május 27-től augusztus közepéig tartó voksolási időszakban. Az összesített verseny nyertese mellett három kategóriagyőztest is hirdettek a szervezők.

Másodszor érdemelte ki „Az Év Szülészete" címet a Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézményt minden kategóriában magas pontszámmal illették az édesanyák, sőt idén ezt kórházat tartották a felszereltség és környezet legjobbjának. A „barcikai szülészet" néhány éve elnyerte a WHO és a UNICEF által adományozott Bababarát Kórház címet (http://bababarat.sztnb.hu), így minden anya-baba páros szakszerű támogatást kap a szoptatásban, és csak akkor különítik el őket egymástól, ha az elkerülhetetlen. Attól függetlenül, hogy 2012-ben a kórház-átalakítások miatt egy ideig a bezárás fenyegette, a szülészet már tavaly is remekelt: a fődíj mellett akkor a gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategóriában is nyert.

Három éve kiemelkedő teljesítményt nyújt a mezőnyben a karcagi Kátai Gábor Kórház. Szülészeti osztálya a gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategóriában 2011 után immár másodszor diadalmaskodott, míg 2012-ben a felszereltség és környezet kategóriában bizonyult a legjobbnak. Az intézmény jól felszerelt, négy különálló bokszrendszerű szülőszobájában évente kb. 750 kisbaba jön a világra. A szülés könnyítésére itt alkalmaztak elsőként a klasszikus szülészeti homeopátiás protokoll mellett alkati és tüneti szereket, homeopata felügyeletével. Bár az összesített versenyben csak egy abszolút győztest hirdetnek a szervezők, idén a karcagi szülészet büszkélkedhet a második legjobb összpontszámmal, és csupán hajszálon múlott, hogy nem nyerte el „Az Év Szülészete 2013" címet.

Az elmúlt években a díjazottak közül hiányoztak a budapesti szülészetek, idén azonban megtörni látszik az utóbbi évek vidéki fölénye. Bár az összesített pontszámok alapján a legjobb tíz között idén nem szerepel fővárosi intézmény, a szülőszobai ellátás kategória győztese ezúttal a budapesti Szent János Kórház lett. Évente kb. 1800-1900 kisbaba jön itt világra. Az osztály családbarát, az anyukák igénye szerint mindenféle alternatív szülési módot támogatnak.

A szavazás egyik tanulsága, hogy a kisebb vidéki kórházakhoz erősebben kötődnek a családok, míg a megyeszékhelyen vagy a fővárosban működő intézményekkel szemben kritikusabbak az ott élők. Az egyes megyékben működő intézmények teljesítménye alapján alakult ki a megyék országos rangsora. Idén a Fejér, a Hajdú-Bihar és a Baranya megyei intézményekben szülő nők voltak a leginkább elégedettek, valamint Budapest XIV., VI. és IX. kerületeinek lakosai: itt kapták a legmagasabb összpontszámokat a szülészetek. Győr-Moson-Sopron megye az 13. helyet szerezte meg az országos rangsorban.

A megye intézményeinek országos eredményei:

 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr) – 10. helyezés
 Soproni Erzsébet Oktató Kórház (Sopron) – 39. helyezés
 Karolina Kórház – Rendelőintézet (Mosonmagyaróvár) – 46. helyezés

„Számtalan kutatás rámutatott már arra, hogy a szülés körülményei komolyan befolyásolják az anya-gyermek kapcsolatot, a sikeres kezdet pedig hosszan érezteti áldásos hatását. Egy pozitív szülésélmény hatására a kompetens anya is megszületik, hiszen azzal a tudattal megy haza a kórházból, hogy ha ezt meg tudta csinálni, bármit meg tud csinálni, tehát tud majd szoptatni és el tudja látni a gyermekét. Az Év Szülészete szavazásnak köszönhetően olyan intézményekre hívjuk fel a figyelmet, ahol a pozitív szülésélmény szerencsére gyakori jelenség." – mondta el Nagy Réka, a szervező babaszoba.hu gyermek-egészségügyi portál képviselője.

A díjátadásra 2013. szeptember 5-én került sor a Magyar Tudományos Akadémia székházának Vörösmarty termében. A díjakat Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának Egészségpolitikai Főosztályvezetője, Dr. Bálint Sándor, a Szent Imre Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa, Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekciójának elnöke, valamint Kovács Patrícia színésznő adták át.

Az összesített verseny győztese, „Az Év Szülészete 2013" cím birtokosa:
 Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Kazincbarcika)

A kategóriák győztesei:
 gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategória: Kátai Gábor Kórház - Rendelőintézet (Jász-Nagykun-Szolnok megye, Karcag)
 szülőszobai ellátás kategória: Szent János Kórház (Budapest, XII. kerület)
 felszereltség és környezet kategória: Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Kazincbarcika)

A babaszoba.hu oldalról
A 2002-ben elindított babaszoba.hu a legnépszerűbb hazai gyermek-egészségügyi portál. Auditált adatok alapján havonta 200 000 egyedi látogató keresi fel.


A szavazás menetéről
A programban csak azok tudtak szavazni, akik a www.azevszuleszete.hu oldalon létrehozott regisztrációjukat összekötötték Facebook-fiókjukkal. Erre a szavazás hitelessége miatt volt szükség: a fiókok tulajdonosainak legalább 20 ismerőssel kellett rendelkezniük, illetve minimum egy olyan bejegyzéssel, like-kal vagy feltöltött fotóval, amely a népszerű közösségi portálra legalább 90 napnál régebben felkerült.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Legs 2013. szeptember 10. 21:08
  „Hála Istennek A gyermekem nem Győrben született meg.Itt talán meg sem született volna! No comment.”
 • 20. Pikulics 2013. szeptember 07. 15:05
  „A szülészet-nögyógyászaton félreértik az "oktató kórház" jelentését: itt a betegeket oktatják ki! Pl. Beadnak neki hashajtót, és kicsufolva letolják, hogy nem érte el "baleset" nélkül a folyosó végén levö kritikán aluli WC-t. Fél dögrováson levö betegen viccelödnek jól hallhatóan, emelve a paciens közérzetét!
  Amit nem értek a helyezésen: hogyan sorolhatták az osztályt ilyen elökelö helyre?
  De mint mondják: az osztály szintje a vezetö szintje.”
 • 19. nabumm 2013. szeptember 06. 13:29
  „Mi sem gondoltuk....ebben az esetben mégis megtörtént.Köszönöm az együttérzést.”
 • 18. Batistuta 2013. szeptember 06. 12:57
  „Én csak mint "ügyfél" vagyok érintett a kórházi dolgoknál és hála istennek - az apró bosszantó és kellemetlen esetek kivételével - nincs is rossz tapasztalatom, de nem hiszem, hogy az orvosi lenne az a szakma, ahol mindenki(!) büntetlenül hibázhat.”
 • 17. nabumm 2013. szeptember 06. 11:59
  „Volt VIZSGÁLAT..Holló a hollónak..........”
 • 16. Batistuta 2013. szeptember 06. 11:35
  „#15 nabumm! Ha ilyen hanyag módon történt minden, nyilván volt felelősségrevonás. Nyilván ez a szegény pici lányon már nem segített, de akkor is. Sajnálom.”
 • 15. nabumm 2013. szeptember 06. 10:44
  „Még 17 év távlatából is nagyon fáj!!!Csak a fenondoszkóppal kellett volna ráhallgatni az épp megszületett kislányomra ill elvégezni a szülés-születés utáni(nem tudom helyes kifejezést használok e)mosdatást .Nos ezek egyike sem történt meg Győrben!! Nincs erőm tovább részletezni.Nagy lány lenne már.”
 • 14. gonzo 2013. szeptember 06. 10:28
  „optika,azt te sem gondolod komolyan,hogy a folyékony-kézmosó tartóból flakonba kinyomják a cuccost-ráadásul rendszeresen?

  Nem,nem bizony,abban a tartóban még az életben nem volt anyag.”
 • 13. gonzo 2013. szeptember 06. 10:26
  „Ugye senki nem vesz komolyan egy ilyen körülmények közt megszületett végeredményt?

  2500 szavazó-hát nem valami egetverő szám.ESETLEG akkor nevezném komolyan vehetőnek,ha MINDEN MEGYÉBŐL minden társadalmi osztályból,végzettséget tekintve 2 általánostól 3 egyetemig stb. gyűjtötték volna a szavazatokat.

  Kik szavaztak?Honnan-hányan?Lehet,hogy a győztes vonzáskörzetéből sokan,Győrből meg mondjuk épp hogy páran.És nem azért mert nem akartak szavazni,hanem egyáltalán nem tudtak,hogy szavazhattak volna.Nem ismerik az oldalt,nincs fészbúkprofiluk(feltétel volt a szavazásnál-ennyit a komolyságról),stb.”
 • 12. Goldmund 2013. szeptember 06. 10:23
  „Érdekes, hogy két kicsi, raádául válságövezetben levő kórház (Kazincbarcika, Karcag) kapta az első két helyet.
  Jó lenne, ha ezen elgondolkodnának azok a politikusok, akik minden áron a kis kórházak megszüntetését erőltetik és csak hatalmas, falanszter egészség-gyárakban tudnak gondolkodni.”
 • 11. oPTiKa 2013. szeptember 06. 10:08
  „Na igen, azt nem a kórházra kellene kenni, ha ellopnak minden mozdíthatót...
  Meg persze a felmérés módszere sem tekinthető valami komolynak.

  Ennek ellenére a győri kórháztól sokkal jobb eredményt kellene elvárni. A megye a 13. helyével egyenesen katasztrofális lenne, ha valamivel objektívebb felmérés eredménye lenne...”
 • 10. Batistuta 2013. szeptember 06. 08:56
  „Nyilván mindenkinek vannak tapasztalatai. Nálunk az egyik gyermek elég hendikepesen kezdte az életét, de hála a szülészet, a PIC és a gyereksebészet magas színvonalú és szakszerű (nem mellékesen hihetetlenül empatikus!) hozzállásának, tökéletesen rendben van. Örök hálám nekik! (Mracer! Nem akarok sebeket feltépni, de ez a leírás így, a részletek és a körülmények ismerete nélkül csak hangulatkeltésre jó. Részvétem a két piciért!)”
 • 9. Bagoly11 2013. szeptember 06. 08:18
  „Ahhoz képest,hogy a Győri egy oktató kórház,ahhoz képest a 13.hely szerintem nem dicsekvésre méltó.”
 • 8. calendulaofficinalis 2013. szeptember 06. 06:40
  „A PAMOK szülészete egy nagy 0!!! Flegma, lekezelő, korrupt orvosok, agyonhajszolt, nulla empátiával rendelkező ápolók, nővérek. Semmi pozitívumot nem tudok mondani, sőt! az orvosi gondatlanságnak köszönhetően, és a sterilizálatlan műtőnek, hónapokig tartott a teljes gyógyulásom.”
 • 7. mracer 2013. szeptember 05. 21:39
  „2 kisgyereket győrben elvesztettünk, a 3. budapesten sikeresen megszületett.... asszem no comment...
  Győrben csak a normál eseteket tudják kezelni, komolyabb szaktudás nuku...”
 • 6. szimre50803 2013. szeptember 05. 20:44
  „A Karolina kórház színvonala mellett a Petz Aladáré egy nagy nulla! Csak ennyit a tárgyilagos kutatási eredményekről! Amúgy meg a tizenkilenc megyéből tizenharmadik hely, hát nem dicsekvésre méltó!”
 • 5. Legs 2013. szeptember 05. 20:18
  „Had ne mondjak semmit erről a bababarát Győri kórházról.Nem véletlen hogy nem itt szültünk.No comment...”
 • 4. oxana 2013. szeptember 05. 20:02
  „1. gonzo

  Nem véletlenül nyílik magától az ajtó. Hanem a fertözés veszélye miatt. Nem szívesen fogok meg olyan kilincset, amin baktériumok ezrei nyüzsögnek. Még az automatikus ajtónyitót is a könyökömmel nyomom meg. Ugyanígy vagyok a bevásárló kocsival is, mindig viszek magammal fertötlenítö zsebkendöt. Sokan túlzásnak tartják. De hányan fogják meg a kocsit úgy, hogy elötte beletüsszentenek a tenyerükbe?”
 • 3. oPTiKa 2013. szeptember 05. 19:57
  „Azért ezzel nem dicsekednék...”
 • 2. nane 2013. szeptember 05. 18:24
  „Nincs az a mennyiségű WC papír,amennyit a kedves.............el ne lopnának. A csapokat is lelopják,a kerekesszéket is elfelejtik visszavinni.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkoló autónak ütközött a győri rakparton, elhajtott - ki látta?

Az ismeretlen járművezető a Móricz Zsigmond rakpart 10 szám alatti murvás parkolóban hajtott neki… Tovább olvasom