Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A győri Horváth Péter lett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke

Horváth Péter a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatójaként került a testület élére.

Megalakult a Nemzeti Pedagógus Kar szombaton Budapesten, a testület Horváth Pétert választotta elnökévé. Horváth Péter a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatójaként került a testület élére.

Horváth Péter. Fotó: kisalfold.hu archívum
Horváth Péter. Fotó: kisalfold.hu archívum


Helyettese Szeleczky János Heves megyei iskolaigazgató lett - közölte Kőrösi Merkl Hilda, a kar előkészítő bizottságának elnöke.

A Nemzeti Pedagógus Kar a pedagógusokról szól, a pedagógusoknak és a pedagógusokért - mondta az emberi erőforrások minisztere a kar alakuló ülése után szombaton Budapesten.

Balog Zoltán köszöntőjében azt kérte a kartól, figyele, ellenőrizze, mérje fel a problémákat, tegyen javaslatot a megoldásra és legyen tárgyalópartnerek. A miniszter célként fogalmazta meg, hogy javuljon az oktatás színvonala és szervezettsége.

Kiemelte: a tárca nem szeretné befolyásolni, ami a karnál történik, nem gondolják, hogy mindig nekik van igazuk, és mindig tudják, mi a helyes lépés. Hangsúlyozta azt is, hisznek abban, hogy minden ember véleménye számít. A vélemény, a nyilatkozatok azonban kevesek, szakmai vitákra, koncepciókra van szükség, és arra, hogy egymást komolyan vegyék - fejtette ki.

Hozzátette: fontos, hogy élő fóruma legyen a pedagógusoknak, a diskurzusoknak. Ez egy olyan lehetőség, ami eddig, ilyen formában nem volt Magyarországon - hangoztatta Balog Zoltán.

Előzmények:

Szombaton tartja alakuló ülését a fővárosban a Nemzeti Pedagógus Kar. Az ünnepségen beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit, a június 15-i hatállyal kinevezett köznevelési államtitkár.

A pedagóguskar - amelynek felállításáról 2013 augusztusában döntöttek - az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben, közalkalmazottként foglalkoztatottak önkormányzattal rendelkező köztestülete.

A kar tagja az a pedagógus, aki az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben történő foglalkoztatásra szóló kinevezést kapott.

A Nemzeti Pedagógus Kar fő feladatként ellenőrzi a közösségi szolgálat szervezését, valamint működteti az ehhez kapcsolódó tanácsadó és információs rendszert, véleményezési és javaslattételi jogot gyakorol a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása során. Megalkotja alapszabályát, valamint a pedagógusok etikai kódexét, ezek a dokumentumok a kar működésének jogi kereteit biztosítják. A kar partneri kapcsolatra léphet más szakmai szervezetekkel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felismeri? Biciklitolvajt keres a győri rendőrség

Egy győri társasház alagsori tárolójából egy lezárt, fekete színű kerékpárt tulajdonított el egy… Tovább olvasom