Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A Győri Filharmonikusok évadot zárnak, de már a következőre készülnek

Komolytalan az, aki nem veszi komolyan a komolyzene győri térhódítását – mondja viccesen Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, amikor arról kezdünk beszélgetni, milyennek látja az elmúlt évadjukat.

Alapvetően igaza van, hiszen ilyen intenzíven még soha nem vállalt szerepet Győr kulturális életében a zenekar. Ilyen tágra még soha nem nyitotta kapuit a közönség és a vendégművészek előtt.

– A zenekar nagyon komolyan vette a ˝Mindenki játszik˝ szlogent, amelyet két éve az igazgatóváltáskor megfogalmazott.

– Ezt az egyszerű mondatot sokféleképpen értelmezzük. Leginkább úgy, hogy mindenki számít. Nemcsak a munkatársaink, a közönségünk, de még azok is, akik a jövőben hangverseny-látogatóink lehetnek. Többek között ezért is alakítottuk át a bérletstruktúrát. Régen mindösszesen kétfajta bérlet volt, repertoárjuk jellegében alig észrevehető különbséggel. Amikor négy bérletet hirdettünk meg, az volt a célunk, hogy minél szélesebb közönségréteget szólítsunk meg.

– Tematizálták a bérleteket, így könnyebb a választás.

– Programkínálatunk zászlóshajója a Nikisch Artur-bérlet. Ez tartalmazza a legtöbb hangversenyt, színes műsorral, híres vendégművészekkel. Ráadásul e bérletet megváltók velünk tarthatnak Budapestre a Művészetek Palotájában a hangversenyünkre.

– Ahova eddig meghívták önöket, de most pályázni kellett.

– Így van, a Szimfonikus Zenekari Körkép sorozatában eddig alanyi jogon szerepelhettek a zenekarok, a következő évadtól pályázat útján választják ki az arra érdemes társulatokat. Örömmel jelenthetem, mi köztük vagyunk. A Richter János-hangversenybérlet idén is a klasszikus repertoárra épül, világhírű előadóművészekkel. Ebben az előadás-sorozatban lép színpadra nálunk Kocsis Zoltán, Perényi Miklós és újabb koncertszerű opera-előadást is hallhat a nagyérdemű, Verdi Rigolettóját parádés szereposztással. Miklósa Erika, Perencz Béla, Nyári Zoltán énekli majd a főbb szerepeket.

Fűke Géza
Fűke Géza
– Az évadban szinte egymásnak adták a kilincset a hazai komolyzenei élet sztárjai önöknél. Min múlik az, hogy ők éppen Győrt választják?


– Talán leginkább a bátorságunkon. Amikor Takáts Nagy Gábor megbetegedett, Berkes Kálmánnal megbeszéltük, hogy olyan embert hívunk, aki igazán méltó helyettese lehet és a repertoárt is tudja. Kocsis Zoltán, a magyar komolyzene egyik vezető személyisége első kérésünkre igent mondott. A Győri Filharmonikus Zenekarnak el kell hinnie magáról, hogy a világ bármely nagy művészének méltó partnere lehet. A fellépése után azt nyilatkozta, a zenekarunk, amióta nem vezényelte, három-négyszáz százalékot fejlődött. Már ezért is megérte idehívni őt.

– Egyébként nem csak a klasszikus zenei sztárokat látták vendégül.

– Már a pályázatomban leírtam, fontosnak tartom, hogy Győrben tevékenykedő társművészeti intézményekkel együtt dolgozzunk. Szerepelt velünk közös színpadon a Győri Balett, a győri Nemzeti Színház, a Vaskakas Bábszínház és a Széchenyi-egyetem zenekara is. Határozott törekvésünk volt az is, hogy másfajta stílusok felé is nyissunk. Morriconéval kezdődött a dolog...

– Az egész világot bejárták vele.

– Három földrészen vendégszerepeltünk a mesterrel. Aztán jött a Deep Purple billentyűse, John Lord. A visszajelzések igazolták, hogy a közös koncert nagy élményt jelentett a közönségnek. De Győrnek is, nekünk is fontos volt, hiszen a koncert alapján minket választott közép-európai zenekarának. Felléptünk már vele Ausztriában és ősszel utazunk Prágába, majd Budapestre is.


– Úgy tűnik, bejöttek a számításai, amit új igazgatóként elhatározott. Berkes Kálmánnal, az együttes művészeti vezetőjével is ˝jó lapot húztak˝.

– Kálmán nagyon jó választás volt. Ő az az ember, aki karmesterként a vezénylés mellett a közönséggel is tud kommunikálni. Ez nagyon fontos a mai világban, annak már elmúlt az ideje, hogy kijön egy frakkos úriember, meghajol és a hangverseny végéig csak a hátát látja a publikum. Másrészt olyan alapos munkát végez, ami egyértelműen a zenekar szakmai fejlődésének a záloga.

– Kicsit visszatérnénk a bérletekhez, hiszen döntően csak kettőt említettünk meg, és van még két másik, amelyben megtalálhatják a kedvükre valót a komolyzene barátai.

– A másik két sorozatunk a Varga Tibor- és a Flesch Károly-bérlet. A kínálatuk más, mint az előző kettőé. A Varga Tibor-bérlet könnyedebb hangvételű művekkel olyanokat is szeretne a Richter Terembe csábítani, akik még csak most ismerkednek a műfajjal. A Flesch-bérlet műsora a kamarazene szerelmeseinek kínál igényes kikapcsolódást. Négy bérletünkből mindenki találhat kedvére valót.

– A zenekar produkcióiról beszéltünk, de ezek elválaszthatatlanok az otthonuktól, a Richter Teremtől. A terem megújult, közönségbarát lett és a koncertek szüneteiben vagy előtte találkozóhely is.

– Azt szeretnénk, ha ezt minél többen észrevennék. Aki kimarad a koncertekből, túl azon, hogy egy egyszeri és megismételhetetlen zenei élményt szalaszt el, némileg a közéletből is kimarad, hiszen örömmel tapasztaljuk, hogy a város társasági életének találkozóhelyévé is váltunk.

– Az együttest kedveli a közönség koncertteremben és azon kívül is. Legutóbb a Széchenyi tér átadásán valósággal tomboltak a koncertjük után. Mennyire fedezte fel ezt a mecenatúra? Mennyire veszik észre, milyen jó lehetőség egy nem szavakkal kommunikáló művészcsapat segítése?

– Vannak támogatóink, segítőink. Köszönet nekik, de azt hiszem, a mecenatúra, az önzetlen művészeti támogatás még nem honosodott meg Magyarországon. Igenis lehet és kell pénzt szánni az igazi kultúrára. Bízunk benne, ha azt látják a lehetséges mecénások, hogy elkötelezett és magas szintű, ugyanakkor belföldön és külföldön is népszerű munkát végzünk, előbb vagy utóbb, de megtalálnak minket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzés földön, vízen, levegőben

Két éve kezdődött – hazánkban elsőként – a légi és a vízi közlekedést kiszolgáló… Tovább olvasom