Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A diákmunka adószabályai

A diákok nyári munkavállalásának többféle foglalkoztatási formája létezik.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatása a tanulószerződéses és az együttműködési megállapodás keretén kívüli munkavégzés szabályozását ismerteti.

Az adó- és járuléktörvények nem tartalmaznak különleges rendelkezéseket a diákok munkavállalására vonatkozóan, így rájuk is a többi munkavállalóra vonatkozó közteher-viselési szabályokat kell alkalmazni.

A közép- és főiskolások nyári munkavállalásának egyik legelterjedtebb formája a munkaviszonyban történő foglalkoztatás. Ilyet az iskolai szünetben már a 15 éves tanuló is létesíthet, azonban ehhez a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges. 16 éves kor felett már nem kell. A munkaviszonyból származó jövedelmük bérjövedelemnek minősül, ezért a személyi jövedelemadó és a járulékfizetési kötelezettség az általános szabályok szerinti náluk is. A társadalombiztosításra vonatkozó jogszabályok sem tesznek különbséget a felnőttként és a hallgatóként, tanulóként végzett munka között.

A másik elterjedt jövedelemszerzési forma a megbízási jogviszony alapján végzett munka. E szerződéstípus a személyi jövedelemadó szabályai szerint az önálló tevékenység kategóriába tartozik, amellyel szemben költségelszámolásra van lehetőség. A jövedelem az adótábla szerint adózik. A megbízási jogviszony társadalombiztosítási szempontból a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony kategóriába tartozik.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok alapján is létesíthető foglalkoztatásra irányuló jogviszony diákokkal. Ebben az esetben sincsenek különös adózási szabályok a szünidejüket munkával töltőkre vonatkozóan.

Adóbevallás

Ha munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban foglalkoztatják a diákot, jövedelméről 2011. május 20-ig bevallást kell adnia. Az igazolásokat, amiket munkaadóiktól kapnak, ezért gondosan meg kell őrizniük. Az egyszerűsített foglalkoztatásból származott jövedelemről nem kell adóbevallást beadni, ha az nem érte el a 840.000 forintot és ezen kívül más adóköteles jövedelme nem volt. Azaz, akinek idén az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme nem éri el az említett összeghatárt és emellett csak ösztöndíjat kapott, nem kell adóbevallást benyújtania.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A huszadik vásárnyitó Győrött

A Győri Általános Vásárt - az elmúlt két évtizedben nemzetközileg is elismert gazdasági és… Tovább olvasom