Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Gyűjtés a mindszentpusztai autistaotthonért

Mindszentpuszta - Ha vendégek, szakmabeliek érkeznek Mindszentpusztára, csodálkoznak, nem értik, hogyan lehet olyan nagy a csend. Az autizmus ugyanis gyakran érzelmi kitörésekkel, indulatokkal, olykor agresszióval, hangos szóval jár.
A befelé forduló, magukba zárkózó autisták különösen érzékenyek a hangokra, ingerekre, zajokra, láthatatlan, kifinomult belső antennáikkal venni képesek a környezetükben lévők kisugárzását, hangulatát. Kommunikációjuk túlfűtött. A megyei otthont viszont a béke, harmónia szállta meg, és talán erre a legbüszkébbek az ápolók.

„Biztonságban érzik magukat nálunk ezek a nagy gyerekek, még a hétvégéken sem vágyódnak el. Őszintén úgy érzem, szeretnek itt.
Van olyan lány, akit a levegőre sem lehetett kivinni, mikor egy éve ideköltözött. Most már önállóan eteti a nyuszikat a kertben" – mondja Zakár Andrásné.

Leírható
A Mit Tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet. Ez azt jelenti, hogy a befizetett összeg másfélszerese leírható az adóalapból. Az alapítvány mindenkinek igazolást küld a befizetésről.
Az otthon igazgatója a folyamatos ellátást adó, lelkiismeretes személyzetnek tudja be a sikert. A szakápolók, segédápolók mellett pedagógusok is foglalkoznak a bentlakókkal, csoportosan és egyénileg is.
„A kívülállók számára biztosan nem sokat jelent, nekünk viszont nagyon nagy eredmény, hogy a magukba zárkózó gyerekekkel ma már közösen, hosszan tudunk beszélgetni. Elfogadják egymást, szépen együtt élnek. Csodálatos és egyben megrázó, hogy önmaguk helyzetével tisztában vannak, és a többieken is felismerik az autizmus tüneteit. Ennek is köszönhető, hogy jó, toleráns közösség alakult ki Mindszentpusztán – mondja Kovács Pálné gyógypedagógus.

Hetente járnak úszni, rendszeres a zeneterápia, az otthonhoz tartozó kis majorságban állatokkal foglalkozhatnak, a csacsifogattal néha tesznek egy-egy kört a faluban, és az Őrségbe szeretnének kirándulni, sorolja a programokat az igazgató.

Befogadják a nyuszikat
Az autistaotthonhoz tartozó majorságban mezőgazdász gondozza az állatokat, a csacsikat, kecskéket, nyuszikat. Mindszentpusztán örömmel befogadják a feleslegessé vált húsvéti nyuszikat, mert szeretnék bővíteni az állományt.
Az otthon tehát szépen működik, nem az ő hibájuk, hogy mégis egyik napról a másikra élnek. A lakók által fizetett hozzájárulás (havi 56 ezer forint) fedezi az étkezést és a rezsit. Az adó egy százalékából évente körülbelül másfél millió jön össze, jelképes örökbefogadásból két-három millió és egyéb adományokból még egy. Óriási segítség, de ez is kevés. Az állami és a pályázati források az elmúlt egy-két évben elapadtak. Ha esetleg megkapnák, a korábban alanyi jogon járó, ma már csak pályázható normatívával sem jutnának ki a vízből.

„Szükségünk van tehát a jóakaratú emberek, cégek hozzájárulására. A Kisalföld olvasói az otthon építését már támogatták. Köszönjük, önök nélkül nem tarthatnánk itt" – mondja dr. Demetrovics Szilárd, az otthon megálmodója. „Most a működtetéshez kérünk segítséget. A Kisalföld jóvoltából egy csekket juttathattunk el ma önökhöz. Ha tehetik, kérjük, álljanak ismét az otthon mellé. Nem fordulnánk a nyilvánossághoz, ha nem lenne égető a szükség. Ma már nagyon nehéz olyan adományozókat találni, akik kitartóan, hosszú távon támogatnák ugyanazt a jó ügyet. Mindszentpuszta pedig megérdemelné. Hálásan köszönjük, ha hozzájárulásukkal segítik a működtetést."

Kozma atya a támogatásról
Az autistaotthon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kozma Imre figyelmét is felkeltette, ezért Kozma atya a közelmúltban látogatást tett Mindszentpusztán. Mint a Kisalföldnek elmondta: az alapítványi fenntartású szociális intézmények működtetése mindenütt az országban, de még Nyugat-Európában is nehéz feladat. Ezért számos alapítvány csak abban bízhat, hogy a széles körű társadalmi összefogás eredményre vezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy tanú vallott a jegyzőről

Győr - A dr. Papp László ellen indult fegyelmi eljárás hamarosan lezárul. A vizsgálatot végző Kalmár… Tovább olvasom