Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

8,2 milliárdos bevételt vár 2012-ben a győri szeszgyár

A tavalyi 7,5 milliárd forintos árbevételnél 10 százalékkal nagyobb forgalomra számít az idén a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. - mondta az igazgatóság elnöke az MTI-nek.
Folláth György ismertetése szerint a finomszeszt és víztelenített szeszt, hivatalos nevén a 100 százalékos etilalkoholt gyártó vállalat tavalyi árbevétele lényegében megegyezik a 2010-es forgalommal.

Nem volt növekedés, mert alapanyaghiány miatt tavaly két hónapon keresztül állt a termelés. Az áremelkedések nyomán viszont az árbevétel szinten maradt. Az árbevétel 70-75 százaléka exportból származik.

A hetven munkatársat foglalkoztató vállalat versenyképessége nagymértékben függ az alapanyag és az energiaköltségektől.

Az igazgatóság elnöke kifejtette: a céget sújtja a hazai cukoripar visszafejlődése, mivel a szeszgyár alapanyaga a melasz, amit egyre messzebbről, egyebek között Ukrajnából, Lengyelországból, Horvátországból tudnak csak beszerezni.

Az is rontja a profittermelő képességet, hogy a jellemző európai gázárokhoz viszonyítva Magyarországon közel 20 százalékkal drágább a gáz.

Az anyagfelhasználásban túl sok mozgástér nincsen, így az energiafelhasználást igyekeznek technikai megoldásokkal csökkenteni az idén. Az árbevétel növekedést az ez évi kedvezőbbnek látszó melasz beszerzésre alapozzák. Fő piacuk továbbra is Németország, Svájc, Ausztria és Szlovénia.

A szeszgyári termékeket elsősorban a gyógyszeripar és a vegyipar vásárolja és használja fel gyártmányaihoz. A harmadik vevőkört az italgyártó ágazathoz tartozók jelentik, ők azonban a szeszgyár termelésének mindössze20 százalék alatti részét veszik meg.

Az adóváltozásokkal kapcsolatban Folláth György közölte, hogy az idei évben esedékes bérfejlesztések megegyeznek azzal az intézkedéssel, amely szerint a cégeknek kompenzálni kell az alacsonyabb jövedelműeknek az adóváltozások és a támogatások megszűnte miatti bérkiesését.

Olvasóink írták

 • 4. pali_t 2012. január 25. 11:02
  „Kedves Kommentelők! Nagy kár hogy közgazdasági ismeretek hiányában félre értik a gyár helyzetét.A 7,5 milliárdos árbevétel mellett simán lehet egy cég veszteséges. Figyelmesebben olvassák el a cikket abbol kiderül hogy milyen nehézségekkel küzd a cég.Nem értem az ellenszenvet sem hisz nagyban változott a gyár környezet terhelése.Sok pénzt költött a szag és a zajterhelés csökkentésére. Nem szabadna elfelejteni hogy több mint 100éve müködik ezen a telephelyen talán azokat kellene megkérdezni akik épitési engedélyt adtak ki lakóépületre egy ipari üzem szomszédságában hogy azt miért tették.Mindent egybevetve én remélem még sokáig fog müködni a gyár eltartva 70 családot ás hozzájárulva a város költségvetéséhez.”
 • 3. Silence 2012. január 22. 12:08
  „Ennyi pénzből már igazán kitelepülhetnének az ipari parkba. Remélem még megérem egyszer.”
 • 2. jóhatudod 2012. január 22. 11:51
  „Mindig mondta,hogy jobban meg kell adóztatni a szeszt ! DE NEM ÁM A FOGYASZTÓKAT HANEM AZ ELŐÁLLÍTÓKAT?OTT VANNAK A MILLIÁRDOK !!!!!!!!”
 • 1. kamikaze 2012. január 22. 10:25
  „a gyár állítólagos elköltözéséről nem tud valaki valami biztatót???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az `Anconai szerelmesek´ visszatérése a Kultúrpincébe

A győri Komédiás Étteremben a művészetkedvelő fiatalok számára megnyílt a Színhely –… Tovább olvasom