Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

4000 kilométer öszvérháton

Győrszentiván - Franciaországból indultak még májusban, s a jövő hónap végén érik el úti céljukat, Erdélyt. A fiatal pár négyezer kilométert tesz meg – öszvérháton.
Régi álmát valósította meg két francia fiatal: öszvérháton utazták be Európát. A „jármű" kézenfekvő volt, hiszen öszvértenyésztéssel foglalkoznak. Állataik, amikkel útnak indultak, ló anyától és szamár apától származnak. Nem lehetnek túl makacsak, hiszen eddig sikerült tartani a tervezett menetrendet, s lassan már célhoz érnek.


A Toulous-ból indult Alexandre Chabot és Edith Zenou a szentiváni lovardában.Fotó: Szlatki Jenő
A Toulous-ból indult Alexandre Chabot és Edith Zenou a szentiváni lovardában.Fotó: Szlatki Jenő


Alexandre Chabot és Edith Zenou egy Toulouse-hoz közeli faluból két hátassal és két málhással májusban vágtak neki a körülbelül négyezer kilométeres útnak. Jó előre kiszámítottak mindent. Azt is, hogy amikor indulnak, már zöldell a fű, s amikor megérkeznek, még mindig találnak legelni valót az állatok, így nincs gond a takarmányozással. Napi harminc kilométer megtételét ütemezték be, annyi még nem megterhelő az állatoknak. Minden felszerelésüket praktikusan tervezték, például összecsukható műanyag itatóvödröket, speciálisan az állatok testformájához alakított málhákat.

Útközben ott aludtak, ahol éppen az aznapi harminc kilométer érte őket. Egyik ilyen állomásuk Győrszentiván volt, s szokás szerint kérdezősködtek, nincs-e a közelben valaki, aki lovakkal foglalkozik. Így jutottak a Szentiváni Lovasudvarba, ahol Zádorvölgyi Gabriella és dr. Sík Sándor fogadta a vendégeket. Ellátást ugyan nem igényeltek – a maguk sátrában aludtak, s az úton „megszokott" szendvicseiket fogyasztották. Az öszvéreknek sem kellett abrak, a szénát azért elfogadták. Reggel aztán korán mentek tovább.

Az úti céljuk Erdély, ahová a tervek szerint október vége felé érnek, s két hónapot ott töltenek humanitárius (gyereksegítő) tevékenységgel. Hazájukba – karácsonyra – kamionnal térnek vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy menekült egy mikrobuszban

M1-es autópálya - Koszovói albán menekültek – 13 férfi, 3 nő és 5 gyermek – voltak… Tovább olvasom