Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

263 millió 43 önkormányzatnak

Győr-Moson-Sopron megye 183 önkormányzata közül 43 kapott, összesen 263 millió forint egyedi működési támogatást az önkormányzati minisztériumtól. Az előző évben 38 településnek, 133 millió forint jutott.

A miniszter saját hatáskörben év közben, több ütemben nyújtott mentőövet a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatoknak. 2008-ban országosan 1364 település - a helyhatóságok 43 százaléka - kapott összesen 9 milliárd 500 millió forint egyedi működési támogatást. Közülük ötszáz település többször is kedvezményezett volt. Győr-Moson-Sopron megyében az önkormányzatok 23 százaléka részesült ebben a segítségben.

A rászorultság növekedése mellett ez a kormányzati figyelem és az önkormányzati tárca érdekérvényesítő erejét mutatja. Ez utóbbit bizonyítja, hogy a 2008-as központi költségvetésbe e célra betervezett 1 milliárd 400 millió forintos forrás évközben, több ütemben, közel hétszeresére növekedett.

Gyenesei István a napokban, ez évben negyedszer döntött a segítségre szoruló helyi önkormányzatok egyedi támogatásáról. A kedvezményezettek még karácsony előtt megkapják a támogatást, amelyre a működőképességük megőrzéséhez, intézményeik fenntartásához van elengedhetetlen szükségük.

Az önkormányzati tárca vezetőjének döntése alapján decemberben 584 önkormányzat részesül, 1 milliárd 950 millió forint támogatásban, amelyből 5 Győr-Moson-Sopron megyei település jut, 15,5 millió forinthoz.

A támogatásokra azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek elsősorban hátrányos adottságaik, bevételeik szűkös volta, illetve a felhalmozódott szociális problémák miatt kerültek nehéz helyzetbe. A támogatás célja a hátrányok csökkentése, a közszolgáltatások színvonalának biztosítása volt.

A kormány egész évben kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a működési gondokkal küzdő, de racionálisan gazdálkodó önkormányzatok többlet segítséghez jussanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisgyerek zavarta meg a mobiltolvajokat

Rendőrségi hírek - Marcalvárosban egy pincéből sok más mellett elvitték a karácsonyra szánt… Tovább olvasom