Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

150 éves a Xántus János megyei múzeum

Rómer Flóris Szent Benedek-rendi tanár az iskolai szertár és régiségtár tervszerű fejlesztésének programját 1857 decemberében hirdette meg a Győri Közlönyben. Itt említette először a múzeum gondolatát.

Rómer munkájáról a bécsi hatóságok is tudomást szereztek és 1859. május 6-án a bencés gimnáziumot a környékbeli régiségek gyűjtőhelyéül jelölték ki. E rendelkezéssel hivatalosan megtörtént a győri múzeum megalapítása.

Az alapítás évében a múzeum gyűjteménye 2630 állat- és 1420 növénypreparátumból, 1239 ásványból, 55 darab római régiségből és 1757 darab „pénzből" állt.

A múzeumot a nyilvánosság számára 1860. május 30-án nyitották meg, s néhány nap alatt több ezer látogatója volt.


Az alapítás 150 éves évfordulója tiszteletére a 2009. évi múzeumi világnapon, május 18-án 10 órakor ünnepi köszöntőt mond dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, 10.20 órakor nyílik a Xántus János megyei múzeumban „A győri múzeum 150 éve – évfordulós időszaki kiállítás", valamint a „Válogatás a javából... A 150 éves múzeum képző- és iparművészeti gyűjteményének időszaki kiállítása" című tárlat. A kiállítást megnyitja dr. Vígh Annamária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetője.

16 órakor Múzeumi tájékoztató nap a Múzeumok Mindenkinek Program keretében.

A Xántus János megyei múzeum és a Városi Művészeti Múzeum óvodáknak, iskoláknak és családoknak szóló programjait bemutatja Varga Attiláné, Madarász Zsuzsa és Gergics Ágnes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beomlott a föld a győri Dózsa rakparton

Betonozás közben beomlott a föld csütörtökön Győrött a Dózsa rakparton egy építkezésnél. Tovább olvasom