Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

13 éves fiú dolgozott az M7-es építésénél

Győr-Moson-Sopron - Megyénkben is talált két gyerekmunkást az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) regionális felügyelősége. Kiderült egy másik lesújtó adat is: a feketefoglakoztatottak száma 64 százalékkal emelkedett, ám ez valószínűleg csak az ellenőrzések gyakoriságával és módjával magyarázható.
Gyerekmunkától hangos ma a sajtó, mivel a hétvégén kiderült: egy tizenhárom éves fiút talált a hatóság az M7-es autópálya nagykanizsai szakaszának építésénél. Mint megtudtuk, a felügyelőség Mosonmagyaróvár környékén is eljárás alá vont májusban egy gombatermesztő céget, amely két tizennégy éves gyereket dolgoztatott. Dr. Virágh Norbert, az OMMF Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőségének igazgatója szerint a társaságnak több millió forintot kell majd fizetni a törvénysértésért.

Az üzemben foglalkoztatott két gyereket eltiltották a munkától, s esetüket valószínűleg jelzik a gyámhatóságnak is.

A gyerekmunka a nyári szezonban a legelterjedtebb, ezért szigorú és gyakori ellenőrzésekre kell számítani, elsősorban a vendéglátási, a kereskedelemi s főképp a mezőgazdasági szektorban.

Szigorúan bünteti ugyanis a hatóság, ha tizenhat éven aluli gyermeket alkalmaz egy munkaadó, márpedig a nyári idénymunkákra sajnos ez sok helyen jellemző.

Ez alól egy kivételes eset lehetséges: ha tizenöt évét már betöltött diákról van szó, de őt is csak a törvényes képviselő írásos hozzájárulásával és kizárólag a nyári szünet alatt foglalkoztathatják – hangsúlyozta dr. Virágh Norbert.

Zalában az autópálya építésénél, nálunk egy gombatermesztőnél találtak gyerekmunkást. (Képünk illusztráció) Fotó: Krizsán Csaba
Zalában az autópálya építésénél, nálunk egy gombatermesztőnél találtak gyerekmunkást. (Képünk illusztráció) Fotó: Krizsán Csaba

Az érintett gombatermesztő cég egyébként nem csak emiatt lesz kénytelen kifizetni ezt a jelentős bírságot, mivel 31 felnőttet is találtak, akik feketén dolgoztak, s egyébként valamennyien – akár a két tinédzser – Borsod megyéből jöttek. S ha már a feketefoglalkoztatásnál tartunk: a helyzet nem hogy javult volna, mint azt remélni lehetett, inkább megdöbbentően romlott az első félévben: a megyében a tavalyinál 64 százalékkal több munkavállalóval kapcsolatban derült fény illegális foglalkoztatásra. Szerencsére azonban ez nem annyira a munkáltatói morál romlásával magyarázható, inkább azzal, hogy sűrűbb és átfogóbb ellenőrzéseket végez az OMMF, karöltve más társhatóságokkal, kampányszerűen.

A számokat tehát ennek tükrében kell vizsgálni, ez azonban nem szépíti azt a tényt, hogy a munkáltatók kétharmadánál talált valamilyen szabálytalanságot a munkaügyi felügyelet, vagyis a megyénkben 757-ből 505-nél. Az ellenőrzések 5000 munkavállalót érintettek, közülük 2632 foglalkoztatása körül állapítottak meg törvénysértést, s 1244-en feketén dolgoztak. Vagyis minden negyedik ellenőrzéssel érintett alkalmazott!

Dr. Virágh Norbert szerint a számokból kiderül, hogy a hatóság – a tévhittel ellentétben – nem egy „büntetőgépezet", mivel összesen 486 döntést hozott, s ennek csupán 38 százalékánál – 185 esetben – szabott ki munkaügyi bírságot. Igaz, ahol erre sor került, ott nem fillérekről beszélünk: összesen százmillió forint a bírság, ami tehát egy esetben átlagosan 540 ezer forintra rúg. Ez egyébként így is távol esik a maximálisan kiszabható 20 millió forinttól, amire elvétve kerül sor, a gyakorlatban inkább 4–8 millió forint a legfelső határ. Ez nyilván függ az illegálisan alkalmazottak, illetve a jogsértések számától, a szabálytalanság típusától, s attól, hogy a munkaadót hányadszor kapják szabálytalanságon. Ha csak először és kicsiny létszámról beszélünk, akkor úgynevezett figyelemfelhívással is megúszhatja a vállalkozó.

Olvasóink írták

 • 15. Marica59 2008. július 23. 14:18
  „Nem ertem miert ez a felhaborodas,mi is dolgoztunk gyerekkorunkban,es megis felnottunk,es emberek,mi a jobb a randalirozo,reszeg fiatal,vagy aki dolgozik,o legalabb megbecsuli amiert dolgozott”
 • 14. HáTé 2008. július 23. 08:18
  „Két fajta fiatal van a nyári szünetben: az egyik, aki a családi ház udvaráról dobálja a kölyökmacskát az utcára, a másik, aki dolgozik - feketén és elkapják, eltiltják. A macskagyilkos sosem fog elmenni dolgozni, viszont akit eltiltanak a munkától, az lehet, hogy jövő hétvégén már macskát fog hajigálni. 14 éves korom óta minden nyáron dolgoztam. Németországban. Kemény volt, lelkileg, nyelvileg, de jó pénz volt. Egyenes, becsületes felnőtt lettem, aki munkával keresi a pénzt és nem megy segélyért, viszont tudja, hogy mi mennyit ér.”
 • 13. hajcsár 2008. július 22. 23:12
  „Iskolai erőszak, brutalitás, isloakötelezettség 16 éves korig? Tja nyaljuk a bunkó kölyök seggét, semmire sem vigyáz? Legyen csak ott az építkezésen és tanulja meg, mi a magyarok ISTENE! Hogyan is akar bárki is alázatot nevelni a büdös gyerekbe, amikor neki "csak" jogai vannak az iskolában? Ez az EU, ez a liberális (Brüsszel elképzeléseknek megfelelő) új magyar nemzedék, aki csak fogyaszt, nem kritizál, nem gondolkozik, csak hízik és fogyaszt. Ámbátor ki fogja majd az ő elhízásból és depiből fakadó betegségeiket kezelni/ill. annak anyagi vonzatait viselni?”
 • 12. egynő 2008. július 09. 16:22
  „Ismét sikerült a hülyeségből médiahírt csinálni. Sajnálom, hogy az utóbbi napokban egyetlen médiáknak sem jutott eszébe kicsit gondolkodni is. Többen elmondták, hogy milyen nagy dolog volt anno ha valaki vízet hordhatott aratáskor, vagy valami kényelmes munkát talált protekcióval. Akinek nem volt annak is jutott kapálás, málnaszedés meg a fene tudja mi minden, és teljesen legálisan, bejelentve, hiszen a tsz ilyen szempontból rendezett hely volt. Az a sport2 rádió a mai napig ereklye amit abból a keresetből vettem. Tényleg azt hiszi bárki, hogy a mai gyerekek mások? Hogy nem tudnának vizet hordani, vagy bármit, amit gyerek is elvégezhet? Igenis legyen ez a lehetőség legális, ne kelljen bújkálni az ellenőrök elől, akkor azok a gondok is megszűnnek amit többen említettek. Azért tessék benézni néha néhány falusi kertbe időnként, ahol a gyerekek a szüleikkal együtt szedik az uborkát, és ha jók az infóim ettől még egyiknek sem lett baja. Csak pozitív hozadéka van az ilyen elfoglaltságnak, szóval kicsit vissza kéne venni a lelkes gyerekvédésből, előtte inkább gondolkozzunk mi szolgálja tényleg az érdekeiket.”
 • 11. Goldmund 2008. július 08. 22:08
  „10-12 éves koromban már ribizlit, uborkát, málnát szedtem. Mivel a nagyszüleimnél történt mindez, talán nem vinne el a zsernyák érte ma sem. De ott dolgoztak velünk a szomszéd faluból való napszámos gyerekek is. És milyen büszkék voltunk a teleszedett vödreinkre! De volt olyan is, hogy segítettem a szenet belapátolni a pincébe. 16 évesen régészeti feltárásnál ástam. Érdekelt is és büszke voltam a keresetemre!

  Nekem ettől a mondattól nyílt ki a bicska a zsebemben: "A két gyereket eltiltották a munkától..."
  Remélhetőleg ők örök életükre megjegyzik maguknak, hogy Gyurcsányországban DOLGOZNI TILOS! Inkább segélyért kell sorban állni, ugye???!!!”
 • 10. 621 2008. július 08. 16:23
  „Bocsánat a bornírtságért, de most látom csak, milyen jó, hogy szegény öregeim nem élnek már. Én hetedik-nyolcadik nyarán az öntödében dolgoztam egy egy hónapot, aztán meg az óvári hibridben, három évet a haverokkal, nyaranta, meg még egyet a kőművesek mellett segédmunkásként...
  Hát azonnal lecsuknák őket ma, és nem biztos, hogy igazuk lenne a lecsukóknak..... Persze fölnőttünk ombudsman nélkül is. Hogy hogyan sikerült a fene tudja, de akkor is itt vagyok(vagyunk).
  Viszont megtanultam, hogy ha valamit akarok magamnak, akkor tennem is kell érte...”
 • 9. Accentos 2008. július 08. 12:42
  „Azért ezt a felfújt dolgot nem kell olyan vészesen venni. Senki ne ugy képzelje,hogy most a szerencsétlen 13 éves valami irdatlan nehéz fizikai munkát fog végezni,amibe a teste-lelke megsérül! Nem fogják nagyon komoly munkára fogni,egyrészt mert nem ért hozzá,másrészt az elvégzett munka minőségét nem fogja az építtető kockáztatni.Max. ilyen munkákat kap: kb.2-3 km hosszan ballagjon végig az épülő pályán,nézze meg,hogy a kitűzött karók(Amin a szelvényszámok vannak) a helyükön vannak-e.vagy növénytelepítésnél dolgozzon a kertészek keze alá.vagy hordja a vizet a munkásoknak.és még sorolhatnám.tudom,mert nem egy autópálya építésben részt vettem már.szóval ez a történet a média által keltett vihar egy pohár vízben címet is kaphatná.Egyébként nem csak az M7-esen dolgozott egy szerencsétlen gyerek,ilyenkor nyáron ezer és ezer helyen lehet találni diákokat.csak nem mindenhol ellenőriznek.Ez a gyerek se végez nehezebb munkát,mint mi annak idején nyári munkán.Kukorica címerezés,répa kapálás,krumpli szedés,alma,meggy szedés,ősszel meg a végeláthatatlan szőlő szedése lefagyott ujjakkal.”
 • 8. Valaki 2008. július 08. 12:15
  „Törvénybe kell foglalni:
  1. Az iskolás gyerekek csak a plázákban tartókodhatnak a szünetekben
  2. dolgozniuk nem szabad, inkább kerüljék a munkát, mert így lesznek hasznos tagjai gyurcsányiának
  3. ...”
 • 7. Isaura 2008. július 08. 11:11
  „Arról nem beszélve, hogy ha bármilyen balesetet szenved, akkor a munkáltató széttárja a karját, minthogy nem volt bejelentve. Ezt nekem nem magyarázzák meg. Iskolai kirándulásra, múzeumlátogatásra, stb sem mehetnek a 13-14 éves gyerekek tanár nélkül, aki felelősséget is vállal értük, akkor az autópálya építésén ott a helyük? Amúgy meg miről beszélünk? Van egy törvény és azt be kell tartani.”
 • 6. gumimaccc 2008. július 08. 10:07
  „Nem azzal van a baj hogy a gyerek dolgozik, hanem azzal, hogy 13-14 évesen nem tud pl egy diákszövetkezeten keresztül dolgozni, és nincs bejelentve.
  Ha nincs bejelentve lehet hogy a munkáltató azt mondja neki, hogy bocs de nem fizetek. Mit csinál? Megy a sóhivatalba. Máshova nem mehet, mert ugyebár még nem dolgozhat és ha kiderül, akkor bünti a szülőknek is (gyámhivatal stb).
  Én 17 évesen jártam így. Mivel fekete munkára több pénzt ígértek úgy gondoltam jobb lesz az nekem, mint a diákszövetkezetes meló. És lásd mi lett a vége? Egy hónap ingyen meló... Így jártam. Tanultam a saját hibámból.”
 • 5. lHunter 2008. július 08. 09:34
  „A 13 éves gyerek valószínűleg önként dolgozott a nyári szünetben!
  Ahogy a két gombaszedő 14 éves is!Ezért ekkora balhét csínálni tök felesleges!Gyámhatóság stb,ez mind csak a bürökrácia miatt van,hogy legyen munkájuk!Menjenek inkább autó pályát építeni,vagy gombát szedni!Ne a gyerekektől vegyék el az a kis örömöt, amit a két keze által megkeresett kis pénzecske jelent!mert a munkáltató elég rendesen kihasználja őket!Tisztelet a kivételnek!”
 • 4. MIszter Tejfel 2008. július 08. 09:15
  „Ti bizonyára mind fasza gyerekek voltatok és fasza felnőttek is lettetek. Ebből számomra nem következik, hogy az autópálya építésénél 13 éves gyereket dolgoztatni normális dolog.”
 • 3. sziszifusz 2008. július 08. 07:26
  „Az tudatlan és felelőtlen újságírók ügye az egész -a helyzet majdnem olyan mint általában - a felbujtó kiabál szodomát!
  A gyerekmunka meg a diákmunka a nyári szünetben - anno a komenizmusban még - most derül ki ötven év múltán - még be is jelentett munka volt és a nyugdíjnál számolják - normál eset volt.Akkor még az írás előtt meg az elhelyezkedés előtt vizsgázni,tudni ,tanulni és tájékozódni kellett.Meg lojálisnak kellet lenni- ma a lojalitás létkérdés /különben rögvest kirúgnak /a tudás,felkészültség mellőzhető.”
 • 2. juzsuka 2008. július 08. 07:22
  „Lassan 50 éves leszek. Jó körülmények közé születtem és éltünk a Családommal. Én már 11 éves korom óta dolgoztam nyári szünetben. Amit megkerestem az az enyém volt, tudtam is örülni egy nadrágnak, vagy blúznak, hiszen én dolgoztam meg érte. Minket a szüleink rászoktattak a munka szeretetére - és ez nem ócska frázis. A mai fiatalok nagy része nem is szeret, nem is akar dolgozni. Meg is lehet nézni őket!
  Szerintem a 14 éves gyerek már nyugodtan dolgozhatna, persze megfelelő körülmények, szigorú feltételek mellett! Sokkal hasznosabb a munka, mintha elfoglaltság hiányában rosszaságokon törik a fejüket: drog, betörések, lopások, kisebbek ijjesztgetése, stb.
  Hasznosabb lenne a társadalom számára is, ha dolgozhatnának a fiatalok!”
 • 1. Putyilov 2008. július 08. 07:08
  „Én 15 évesen szinte egész nyáron pakoltam az uborkát az Áfésznál,jól kerestem,sokat dolgoztam,tévét,kismotort vettem a fizetésemből.
  Ráadásul megtanultam megbecsülni a munkával keresett pénzt.Olyan nagy baj ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levendula: Tihany kincse Győrig ér

Tihany–Győr - Zátonyi Szilárd nagybetűs hivatása a tanítás, ám emellett szenvedélye és… Tovább olvasom