Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Változnak az Unión belüli munkavégzés szabályai

Az új szabályozás többek között 24 hónapra módosítja az Európai Unión belüli kiküldetések időtartamát.


Számolni kell az EU-n belül mozgó munkavállalók fokozottabb adóhatósági ellenőrzésével is – hívta fel a figyelmet Elek Diána, a Nörr Stiefenhofer Lutz Adótanácsadó Kft. adószakértője.

Európai Uniós tagállamként Magyarországra is kötelező érvényű lesz az új, egységes nemzetközi szabályozás, mely várhatóan 2010 májusától kerül alkalmazásra.

A társadalombiztosítási szabályok változása érinti többek között az EU tagállamokból magyar vállalkozásokhoz kiküldött külföldi munkavállalók és külföldön foglalkoztatott magyar kiküldöttek biztosítási jogviszonyát, valamint az általuk igénybe vehető egészségbiztosítási ellátásokat is. Lényeges eljárási változás lesz, hogy a külföldi kiküldetésben lévő munkavállaló 24 hónapig a kiküldetés szerinti államban maradhat biztosított, ez az időtartam azonban nem hosszabbítható meg. Jelenleg a kiküldetés időtartama max. 12 hónap lehet – mely azonban külön kérelemmel újabb 12 hónappal meghosszabbítható, amennyiben a kiküldő vállalkozás gazdasági érdeke azt megkívánja. A kiküldetésekre vonatkozó szigorú feltételek várhatóan továbbra is érvényben maradnak.

Az adószakértő szerint már most érdemes elkezdeni a felkészülést és tanácsadó cégeknél, vagy az egészség- és nyugdíjbiztosítási szerveknél előre érdeklődni afelől, hogy az adott vállalkozás kiküldötteire nézve milyen hatással lesznek az új szabályok. Ezek gyakorlati alkalmazása várhatóan nem lesz zökkenőmentes, többek között azért sem, mert átmenetileg a régi rendelet is érvényben marad. Emellett az adó- és járulékfizetésekre vonatkozó megerősített ellenőrzésekkel és a tagállamok között mozgó munkavállalók hatékonyabb nyomon követésével lehet számolni a hatóságok részéről a jövőre nézve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában jól zárult a nyári idegenforgalmi szezon

Az osztrákok 19,88 éjszakát töltöttek el belföldi szálláshelyeken a nyáron. Tovább olvasom