Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Vagyonadó: az APEH módosította a kalkulátort

Már személyes adatok megadása nélkül is ki lehet számolni az ingatlan becsült forgalmi értékét.

Eleget tett az adatvédelmi biztos egyik kérésének az APEH: a honlapján közzétett vagyonadó-kalkulátorral csütörtökön már a személyes adatok megadása nélkül is ki lehetett számolni az ingatlan becsült forgalmi értékét. A vagyonadó-kalkulátor használatához csütörtök óta elég megadni az ingatlanra vonatkozó adatokat ahhoz, hogy megkapjuk a becsült forgalmi értéket.

Az APEH vagyonadó-kalkulátora >>
A személyes adatokat (az adatkérés jogcíme, a kérelmező neve, adóazonosító jele vagy adószáma, elektronikus levelezési címe) csak akkor kell közölni, ha az állampolgár azt szeretné, hogy az adatokat az adóhatóság mentse. Az adatok elmentésének előnye, hogy az adózó ezáltal megmenekülhet a bírságtól. Ha ugyanis a kalkulátorral becsült értéket jelöli meg forgalmi értékként az adóbevallásában, és az adóhatóság az ellenőrzés során a becsült forgalmi értéknél magasabb valós forgalmi értéket állapít meg, nem róhat ki rá sem adóbírságot, sem késedelmi pótlékot.

Jóri András adatvédelmi biztos panaszbeadvány kapcsán vizsgálta az APEH honlapján található vagyonadó-kalkulátor működését. Az adatvédelmi biztos egy hete azt állapította meg, hogy annak működése adatvédelmi szempontból nem megfelelő. Megállapítása szerint bárki számára lehetővé kell tenni, hogy az ingatlanjával kapcsolatos adófizetési kötelezettségéről jogkövetkezmény és adatrögzítés nélkül tájékozódhasson. A kalkulátor működésének alapjául szolgáló információk szerinte közérdekű adatok, azokat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.

Követelmény továbbá, hogy azon a felhasználói felületen, ahol csupán adatrögzítéssel van mód az adókötelezettséggel összefüggő tájékozódásra, és az adatok megadásához jogkövetkezmény fűződik, a tárolt személyes adatok minősége érdekében megfelelő módon azonosítsák a felhasználókat. Az ombudsman szerint az adatforrás meghatározhatatlan, és a megadott információk pontossága sem szavatolható.

Olvasóink írták

 • 14. pancser 2010. január 24. 14:20
  „Itt az a lényeg, hogy az adózókat állandóan bizonytalan és félelmi állapotban tartsák, mármint akit lehet. A többség becsületes őket lehet. De alul felül ott nem csinálják mert nagy ívben lesz.rják őket. Adót csalt Gyurcsány, ki tudja a bodzások miből élnek, erre gondolok. A tisztességes többség meg kuporgatott, ezért most rettegnie kell. Mikor jön el végre a nyolcmillió tisztességes országa, mikor lesz az extrémekenek kuss?”
 • 13. reszegenisjozan 2010. január 24. 03:35
  „11. miracle 2010.01.23. 12:25

  Azért nem mindenki annyira fantáziátlan, mint te (hogy finoman fogalmazzak).
  Természetesen kell egy-két személyes adat, de azokat nem lehetetlen megszerezni.

  Tudod, csak a nagyon pancserek telefonálnak otthonról a bombariadó miatt. :))))
  Remélem már leesett a sületlenséged.
  Internetkávézóban meg nem kérnek személyit. Mire az APEH ellenőriz, majd nyomoz utánad, addig a franc sem fog rád emlékezni a kávézóból, ha annyira hülye voltál, hogy sapka és szemüveg nélkül mentél oda.”
 • 12. AranyKözépút 2010. január 23. 21:04
  „Igen, ez is felfelé téved. Min 20-30 %-ot. Hogy lehetnek ilyen f.szok???
  Direkt csinálják?? Ahogy már írtam. Nem nyitott ki bakker a kalkulátor készítője egy rohadt ingatanos ujságot sem?? Vagy ott van nekik az adatbázisuk!!!, hogy ki mennyiért hol adott el lakást. Abból kierült volna, hogy a kalkulátoruk fényévekre van a valóságtól.”
 • 11. miracle 2010. január 23. 12:25
  „reszegenisjozan
  Feltéve, hogy tudod az adóaz.jelét.
  Aztán meg ugye kiderül, hogy nem ő volt, neked meg szépen elkéri az APEH a szolgáltatódtól az IP cím alapján a címedet és a nevedet, aztán fizetsz egy szép kis büntit. Esetleg éppen rád fognak szállni és ugye - mint írtad - olyan nincs, hogy ne találjanak valamit.”
 • 10. b.zoli 2010. január 23. 12:19
  „az elsö hozzászólónak köszönöm igy már sikerült :) Tisztelt Szerkesztő Úr . kérem tegyék ki az alábbi linket. köszönjük!

  http://www.apeh.hu/kalkulatorok/ing_kalk_szamitott”
 • 9. b.zoli 2010. január 23. 12:16
  „az lehetséges de engemet még mindig nem enged személyes adatok nélkül”
 • 8. reszegenisjozan 2010. január 23. 09:55
  „A szakértő kormány megint "dolgzott". Az APEH csak azt tette, amit megengedtek neki, azaz bármit. Ha ki akarsz szúrni valakivel, akkor csak rögzítsd az adatiat egy 60-70 milliós ingatlannal, akkor is ha csak egy 2 szobás panel lakásban lakik. Az APEH tuti rá fog szállni az emberre. Márpedig ha az APEH valakit ellenőriz, akkor tuti talál valamit, ha a vagyonadó kamunak is bizonyul pár hónap magyarázkodás után az APEH felé. :))))”
 • 7. bugyortudor 2010. január 22. 16:02
  „Miracle!

  Bocsi, nem olvastam hsz-eket.
  Köszi, sikerült is minden.
  B.”
 • 6. itapa 2010. január 22. 13:43
  „Mi van akkor, ha hivatalos értékbecslővel becsültetem fel az ingatlanomat? Azt is elfogadják? Ugyanis ez a kalkulátor felfelé téved! Nem is kicsit kb. 10-12 millát.”
 • 5. miracle 2010. január 22. 11:57
  „bugyortudor
  Elolvastad a nyitó hsz-omat? Volt ott egy link...”
 • 4. bugyortudor 2010. január 22. 11:39
  „Tényleg oda van írva, hogy csak akkor töltsem ki, ha menteni akarom, de anélkül nekem nem számol semmit.”
 • 3. bugyortudor 2010. január 22. 11:38
  „Tőlem még mindig kéri az adatokat. Mi változott? Mert szerintem semmi. B.”
 • 2. fióka 2010. január 22. 10:41
  „Ilyen egy aljas mocskos korrupt dolgot is csak az apeh csinálhat,röhej.”
 • 1. miracle 2010. január 22. 07:58
  „Azt mi is ki tudjuk találni, hogy az apeh honlapja az apeh.hu, de ha már van link, célszerűbb lenne az, amire mindenki várt:
  http://www.apeh.hu/kalkulatorok/ing_kalk_szamitott”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méregdrága a kakaó

A kakaó ára 32 éves csúcsra emelkedett a londoni határidős és származékos piacon (LIFFE)… Tovább olvasom