Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Többlettámogatáshoz juthatnak a fiatal gazdák

A plusztámogatás az egy hektárra jutó átlagtámogatás 25 százaléka lesz, és maximum öt évig adható.
A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a fiatal gazdálkodók 64 euró - mintegy 19-20 ezer forint - többlettámogatásra is számíthatnak az alaptámogatáson felül az unió új pénzügyi ciklusában a Közös Agrárpolitika (KAP) Magyarországnak járó közvetlen támogatási forrásaiból - jelentette ki Feldman Zsolt pénteken Budapesten, a Fiatal Gazda Konferencián.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: várhatóan a plusztámogatás az egy hektárra jutó átlagtámogatás 25 százaléka lesz, és maximum öt évig adható.

A VM-ben úgy számolnak, hogy évente ezt a támogatást mintegy 9 ezren vennék igénybe az új uniós költségvetési időszakban. Erre a célra a szakértői számítások szerint az évi 1,27 milliárd eurós (mintegy 380 milliárd forintos) közvetlen támogatás 0,62 százaléka (23-24 milliárd forint) fordítható - mondta el a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt beszámolt arról, hogy Magyarországnak a fiatal gazdálkodók támogatása területén a legtöbb kitűzött célját sikerült elérnie a KAP-pal kapcsolatos tárgyalások során. Ezek közül az egyik legfontosabb volt a megajánlott 25 hektáros terület méret 90 hektárra történő megnövelése. Nem sikerült viszont a támogatásba bevonni minden 40 év alatti magyar gazdát. Csak azok kaphatnak többlet támogatást, akik vállalkozást indítanak, vagy az első támogatási kérelem benyújtását megelőző öt éven belül indították a vállalkozásukat - jelezte.

A helyettes államtitkár ismertette: Magyarország a mostani uniós költségvetési ciklusban 1,9 milliárd euróval kap több támogatást a KAP forrásaiból, mint az előző időszakban. A mostani támogatás összességében 12,3 milliárd euróra rúg, a korábbi 10,6 milliárd euróval szemben.

A közvetlen támogatás a korábbi 6,6 milliárd euróról 8,8 milliárd euróra nőtt. Így közvetlen támogatásként 1,27 milliárd euróval lehet számolni évente a következő években a magyar mezőgazdaságban.
A magyar agráriumban az egyszerűsített terü
letalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazzák 2020-ig - közölte a helyettes államtitkár a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) pénteki budapesti szakmai fórumán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbban lehet lakást vásárolni az örökösöktől

A Duna House ingatlan franchise hálózat elemzése alapján az örökösök általában alacsonyabb áron… Tovább olvasom