Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Roubini: a forintgyengülésért Magyarország a felelős

A forint gyengülésért Magyarországra hárította a felelősséget a Roubini Global Economics (RGE) a Wall Street Journalban, a nemzetgazdasági minisztérium előző napi megállapításaira reagálva.
Az NGM hétfőn kiadott közleményében ugyanis a spekulánsok forint elleni támadásának tulajdonította a forint gyengülését, annak, hogy Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére azt tanácsolta, hogy amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig shortolják a forintot.

A magyar minisztérium az RGE forintra kiadott eladási ajánlását "pécézte ki" az árfolyamcsökkenés elsőszámú okaként. "Mi azonban úgy látjuk, hogy Matolcsy György miniszter legutóbbi nyilatkozata, melyben elhibázottnak nevezte a 2002 és 2010 között folytatott erősforint-politikát, volt a forint gyengülésének a legfőbb oka" - írta Jelena Vukotic, a Roubini Global Economics kelet- és közép-európai vezető elemzője az NGM közleményére adott válaszában. Jelena Vukotic szerint a piacok Matolcsy Györgyöt tekintik a jegybankelnöki poszt egyik esélyes várományosának, ezért kijelentését úgy értelmezték, hogy a kormány agresszív monetáris lazító programot kíván folytatni és gyengébb forintárfolyamot szorgalmaz, ami kedvezne az exportőröknek, de növelné a devizahitelesek törlesztési terheit.

Az RGE vezető elemzője rámutatott, hogy a forint árfolyama ugyan csökkent az elmúlt héten, de nem kiemelkedő mértékben. A kormány unortodox lépései ennél jóval nagyobb eladási hullámokat is kiváltottak már - tette hozzá.

Jelena Vukotic szerint az, hogy a kormányzó többség jelöli ki a távozó Simor András helyére az új jegybankelnököt fokozza a további kamatcsökkentések és nem szokványos monetáris eszközök alkalmazásának valószínűségét, ami pedig újabb nyomás alá helyezi majd a forint árfolyamát.

A magyar gazdaság további piaci zavarok veszélyének van kitéve magas eladósodottsága és bankrendszerén keresztül az euróövezeti válságnak való erős kitettsége miatt. "Olyan nem konvencionális lépések, mint a jegybank devizatartalékainak igénybe vétele nyugtalanságot okozhat a befektetők körében és a tőke menekülését idézheti elő" - fogalmazott a Roubini Global Economics kelet- és közép-európai vezető elemzője a Wall Street Journalban megjelent cikkben.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. elemér 2013. január 17. 13:56
  „Egy buta gazdaságpolitikát választott kisg.... Olcsó munkaerövel akar teremteni 1 millio munkát. Ez sikerült is neki.”
 • 49. elemér 2013. január 17. 13:12
  „Én kétlem hogy kisg.... ujralessz választva. Aki pedig veletart az roppant ostoba.”
 • 48. elemér 2013. január 17. 10:18
  „A forintgyengülésért Magyarország a felelős. Ez igy igaz, és amit RGE állit azt a piac aláirja mert hiteles. Ezt a lapot pedig egy offshore cég vásárolta meg. Hogy lehetséges ez ? A jogállamot visszakell állitani.”
 • 47. Valaki 2013. január 16. 18:56
  „szerintem vegyél be egy marék demalgont! :)))

  http://mno.hu/eu/most-aztan-sirhatnak-a-hitelminositok-megkaptak-1131557”
 • 46. Demalgon 2013. január 16. 13:37
  „Birkákra senki sem kíváncsi senki ... sajnos csak részvétet tudok irányodba mutatni (de talán még azt sem).”
 • 45. Demalgon 2013. január 16. 11:49
  „<moderálva>”
 • 44. Valaki 2013. január 16. 10:20
  „Tojika, mivel neked kimaradt az erkölcstan és a hittan, talán ennek tudható be nálad az igazság teljes mellőzése. :)))”
 • 43. okostojas007 2013. január 16. 08:31
  „még csak január közepe van de már felvettünk 300 milliárd ft. hitelt devizában !
  az euro most 290. - de a lejáratkor 2016 - ban lehet 400 lesz....
  a hívőknek hittanon eddig az tanították - az eladósodás az bűn , devizában még plusz
  idiótaság...
  igazából ez a legnagyobb gondja az alanti okostojásoknak ( valaki + túra ) hogy naponta szembesülnek azzal hogy
  más a hittan és más a valóság....- indentitás zavarosok ,
  azt hiszem ez a megfelelő kifejezés rájuk.....”
 • 42. Valaki 2013. január 16. 07:33
  „41. Demalgon
  "Sajnos a ti fajtátok olyan, hogy van az, amit egy hitler-utánzat krákog."

  Mikor mentünk mi a te krákogásod után ? :)))”
 • 41. Demalgon 2013. január 16. 06:33
  „Lyukas bakancs, csak hogy lassan felfogd korlátozott értelmi képességeddel.

  - Takarékoskodni ezen kormány mellett azt jelenti: takarékoskodj csak úgyis elvesszük
  - Korábbi megtakarítások ezen kormány mellett: gülüszem dörzsöli a markát mit lehet még államosítani
  Hogy mit ártott? Azt, hogy van, lélegzik, él, és gyakorlatilag csak az elvakult hívők annyira ostobák, hogy nem veszik észre, hogy amit szidnak, ahhoz képes a mostani pusztítás többszöröse, de ugyebár az elvakultság egyfajta lidokain: nem érzed a hülyeség hatását.

  Lehet szidni a mnyp-t. Sajnos a ti fajtátok olyan, hogy van az, amit egy hitler-utánzat krákog. Ezt elhiszitek, a valóságnak sem kell utánanézni, mert amit mond úgy van. Se utána nem jártok, se utána nem olvastok, egyszerűen csak mint a hit gyülisek, bedrogozva hajlongtok, mint valami pogány szertartáson. És van az az eset, amikor utána kellene olvasni, nézni, kérdezni, hogy amit annyira szid az ostoba, az valójában mit takar. A rendszer működését sokan nem értették, nem fogták fel, a magyarnak idegen minden, ami előre mutat, inkább él abban, ami a múlt volt (államosítás, mint anno régen pl - és most újra). Elhiszik, ha azt mondják rá tolvaj rendszer, kizsigerel, lop, stb. De azt már senki nem veszi elő, hogy megnézze, hogyan is működött a rendszer. Az jobb, ha eddig 80 egység ment az államnak a 100-ból, 20-at spóroltál magadnak, most megy a 100 és gyakorlatilag nincs meg a pénz, mert elköltötték.

  És ugyanez volt a betétekkel is. Nem ok nélkül fenyegetőzött börtönnel a dakota vezéred, hogy aki ezt meri említeni azt lecsukatja (leegyszerűsítve). Ilyen beszólásokkal azon diktatórikus államoknál járnak el, ahol kiiktatnak minden elemet, ami nem befolyásolható és megtéveszthető.

  - Munkahelyek drasztikusabb ütemben zárnak be
  - Fiatalok oktatási rendszerét lehetetlenítik el
  - Elköltenek mindent, amit csak lehet, hogy saját maguk szórakoztatására legyen pénz
  - Oktatási rendszer átalakításával irányítják a fiatalabb nemzedéket, leginkább próbálják
  - A munka törvénykönyve átalakításával kiszolgáltatottá kerültek teljesen a munkavállalók minden értelemben
  - Előtérbe került a régi szolgarendszer aktívvá tétele, amit most közmunkának hívnak, hisz hány közmunkás dolgozik fidesz birtokon?

  Lehet még sorolni bőven, de a valóságot aki fanatikus, aki ostoba, és aki bőven megfizetett, lefizetett, becstelen sose fogja se megérteni, se felfogni. Egyet tudok. Ha hozzám fidesznyik jön kampányolni, repülni fog pár métert az ajtótól. Vannak emberek ebben a már hűbérországnak nevezett képződményben, akik élni akarnak, a jövőjükért tenni, a családjukat fenntartani, a gyerekeknek enni adni és biztos megélhetést öreg korukig. Ezt a fajtátok elveszi, nem pedig támogatja. A választások után pofára hullottatok jó páran, csak az elvakultak tartottak ki az egykori mszmp-eskből és kisz titkárok, azok sarjaiból álló kaméleonpárt mellett.”
 • 40. szabadságharcos 2013. január 15. 23:21
  „38. kokolorbi 2013.01.15. 22:36
  Mily érdekes itt senki nem szavazott a fideszre akivel én vitába szálltam.Ennyit a jellemedről. Másodrészt mennyivel vagy nagyobb hazafi mint én? Mert itt magyarkodsz és frázisokat pufogtatsz nem lesz nagyobb hazafi. Tudod nem az számít mennyire téped a szádat. Az amire te gondolsz belülről jön. Na ezen igen el kéne gondolkodnod,addig csak egy szánalomra méltó röhejes nulla vagy!”
 • 39. kokolorbi 2013. január 15. 22:43
  „37. Túrabakancs 2013.01.15. 22:16
  Teljesen feleslegesen turbózod magad, ezeknek mondhatsz bármit, mindig csak ugyan azt szajkózzák. Hidd el, agy mosottakkal, vagy inkább "agyhalottakkal" teljesen felesleges vitatkozni.Zsigerből gyűlölik, ami a magyar nemzethez kötődik, vagy azt gondolják róla.”
 • 38. kokolorbi 2013. január 15. 22:36
  „30. szabadságharcos 2013.01.15. 19:32
  Úgy érzem, hogy egy dolgot tisztázni kell. A fidesz még véletlenül sem a szívem csücske, eddig sem rájuk szavaztam és ezután sem fogok (feltéve, ha lesz/van másik alternatíva), de még egyszer olyan politikai és gazdasági ámokfutást, nemzetrombolást nem szeretnék megérni, mint amit ezek a szemét szocik és szadeszesek műveltek. Akik őket visszakívánja a hatalomba, azok, ezt akarják.”
 • 37. Túrabakancs 2013. január 15. 22:16
  „Dr.Lang!
  Igazad van! Meg aztán a szoclibek aláírták a halálos ítéletüket 2014-re azzal, hogy a minapi
  demonstrációjukkal egyértelműen a magyarokat terrorizáló kisebbségi bűnözők mellett
  tették le a voksukat. Bosszantott ez a demonstrációjuk, de egyben örültem is neki. Nagyobb
  negatív ellen reklámot nem is csinálhatta volna maguknak. :)
  szabadságharcos!
  A devizatartalékhoz nyúl a Fidesz? Ez még nekem is új. :) És még én vagyok hüle mi? :)
  Demalgon!
  Csak tudnám neked mit ártott ennyire ez a kormány, hogy ilyen mértékben elvakultan utálod őket.
  Mert kivettek 1000-forintot a zsebedből? Tudod aki előrelátóan takarékoskodott élete folyamán,
  azoktól a sokszorosát is elvehetik adók formájában, nem szabadna érezni azok rossz következményeit.
  Tehát te magad vagy nagy %-ban a felelős ha nagyon rosszul megy a szekér, ne kend másra.”
 • 36. szabadságharcos 2013. január 15. 21:50
  „32. Dr.Lang 2013.01.15. 20:19
  Nekik ez nem hazajuk.
  Először is tanulj meg magyarul. Másodszor tipikus nulla értelmes,gőgös, nagyképű, arrogáns narancscsicska hozzászólás. Jóember te kinek képzeled magad mert szerényen odabiggyeszted neved elé a dr. titulust. Nagyon szánalmas vagy kislegényke. Ez neked és hozzád hasonlónak szól:
  Rákosi Mátyás: "Aki nincs velünk, az ellenünk van."
  Kádár János: "Aki nincs ellenünk, az velünk van."
  orbán: "Aki nincs velünk az nincs is"”
 • 35. Demalgon 2013. január 15. 21:40
  „Fideszessel nem érdemes foglalkozni ... van annyira kártékony, mint a politikusa. Nem azért mert fideszes, csak azért mert szimplán ...., nem beszélve arról, hogy saját gondolata sincs.”
 • 34. Demalgon 2013. január 15. 21:39
  „Ugyanmár ... a normális ember nem követi a fideszt, és ezért a normális ember a <moderálva> között szoci. Hisz, aki nincs velük az nincs is nem de bár? Lehet, hogy az, aki közel ül a vezetőkhöz és olyan helyen, beosztásban, közegben van, ahol szinte tömik a zsebüket pénzzel azok - mivel megvásárolhatók - hűen krágokni is fogják a vezetőség álláspontját, de attól még ők is ugyanolyan hazaárulók, mint ahogy ők próbálnak másokat beállitani annak, csakhogy a saját bőrüket mentsék. A szánalmas az, amikor tudatlanokat lehet irányitani, elviekben van agyuk, de használni képtelen. Pl. Dr. Lang. Részvétem.

  Mindenesetre sajnos egyet kell értenem az irással, mert ez a gondolkodás, amivel az államot vezetik, ezek kicsiben egy-egy vállalkozás csődjével érnek fel. Akkor mit visznek ebből élőben? Milyen irányt? És milyen eredményt hoznak? Akinek nincs szeme, vagy naracsüveg van rajta attól nem lehet várni, hogy ép ésszel gondolkodjon, igy az aggódást és a racionális gondolkodást hagyjátok azokra, akiknek nem csak disznek viselik a tököt a nyakukon.”
 • 33. westminster 2013. január 15. 20:57
  „32. Dr.Lang

  Igen, a legjobb irányba. Ilyen agyatlan irányítás következményeképp szinte bagóért megveheti a <moderálva> majd az országot. Már ha marad ideje. 2002-ben már büntetett a normális szavazó, torgyi papa eltűnt a balféken. Most az idétlen főnöke a soros.”
 • 32. Dr.Lang 2013. január 15. 20:19
  „24. Túrabakancs
  Nem tudom minek vitatkozol vele. A dolgok jo iranyba mennek, a nyugdijas szavazotabort mar kihuzta az Orban aloluk, lehet hogy nem ketharmaddal nyer a Fidesz ujra, de hogy kozel lesz, az biztos. Hadd irjanak ide amit akarnak. Egy szocinak minel rosszabb annal jobb. Nekik ez nem hazajuk.”
 • 31. pancser 2013. január 15. 19:35
  „28. kokolorbi 2013.01.15. 18:59
  Ugyan már ez csak a realizmus, mindig az erősebb kutya ...... Nem tudtad?”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggondolták magukat a bankok

A Napi Gazdaság szerint a bankok mégsem számolják fel a kártyás vásárlás után a tranzakcióis illetéket. Tovább olvasom