Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Rosszul gazdálkodó állami vállalatok

Nem lehet egyszerre csökkenteni az állam összes bevételét és növelni az állam összes kiadását, ez súlyos veszélyekkel jár.

11.50
- A Költségvetési Tanácsnak, mint független fiskális intézménynek, a döntések előkészítésében kell szerepet vállalnia, a politikai döntések felelősségét meg kell hagynia a politikusoknak - mondta Kornai János akadémikus, nemzetközileg elismert közgazdász professzor csütörtökön a költségvetési kérdésekkel foglalkozó konferencián.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvényen Kornai János kiemelte: a politikai döntések értékválasztásokon alapulnak, viszont egy független költségvetési intézménynek távol kell maradnia a politikai döntésektől. Az intézménynek azonban meg kell követelnie, hogy a döntéseket hatáselemzések előzzék meg, és azokat nyilvánosságra is hozzák.

A gazdasági válság is felvette, milyen terjedelmű állami szerepvállalásra van szükség. Az állami tevékenység bármilyen mértékű kiterjesztésének vagy szűkítésének "kézzelfogható" fiskális következményei vannak - mutatott rá Kornai János és felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzati kiadás és a GDP hányadosa jó indikátora annak, mekkora az állam súlya.
Az állam szerepének kijelölése politikai döntés. Annak konkrét elhatározása például, hogy az államnak növelnie vagy csökkentenie kell-e az állami nyugdíjrendszeren keresztül finanszírozott és államilag garantált nyugdíjak részarányát, vagy hogy az egészségügy összes ráfordításán belül növelni vagy csökkenteni kell-e a közpénzből történő finanszírozást, politikai döntést igényel.

A költségvetési tanácsnak fel kell hívnia a figyelmet a fiskális döntéseknél a konzisztencia és az átláthatóság fontosságára. Ennek során a független költségvetési tanácsnak élesen és határozottan fel kell lépnie a populista gazdaságpolitika ellen, tekintet nélkül arra, hogy a politikai szintér melyik szektorában formálódik az meg - hangsúlyozta Kornai János.

Kiemelte: nem lehet egyszerre csökkenteni az állam összes bevételét és növelni az állam összes kiadását, ez súlyos veszélyekkel jár. Ha a politikus nagy és széles szerepvállalású, hatáskörű államot akar, akkor vállalja annak fiskális következményeit is, vagyis szedjen be ehhez több adót, hangsúlyozta a professzor.

A költségvetési deficit trendje 5-10 éves távlatban tükrözi az állami szerepvállalás tendenciáit. Ha a trend tartósan emelkedő, és nagy költségvetési hiányt mutat, akkor az adott időszak kormányai tartósan inkonzisztens gazdaságpolitikát folytattak.

Kornai kitért a rosszul gazdálkodó állami vállalatok problémájára is: a megmentés vagy csődben hagyás kérdése a költségvetést terheli. Ha csődben hagyja és nem rendezi az állam egy nagy állami közszolgáltató számláját, az a ma problémáit növeli, ha adósságát rendezi az állam, akkor a jövő nemzedékeinek pénzügyi terheit emeli - figyelmeztetett a professzor.

11.00 - A 2009-ben létrejött Költségvetési Tanács (KT) politikai erejét ugyanaz adja, ami az ombudsmanokét: a nyilvánosság - mondta Sólyom László köztársasági elnök, a "Független költségvetési intézmények" címmel Budapesten rendezett csütörtöki konferencián.

A Kopits György, a Költségvetési Tanács elnökének megnyitója után Sólyom László előadásában hangsúlyozta: a független költségvetési kontroll célja a hitelesség helyreállítása, és az átláthatóság kikényszerítése, mert a fedezetlen adósság a jövendő nemzedékek lehetőségei elé állít korlátot.

Sólyom László kétféle megoldási lehetőséget említett Magyarországon a szükséges költségvetési kontroll bevezetése érdekében, mindkettő feltételezi a függetlenséget. A német modell szerint a szigorú költségvetési szabályokat alkotmányba foglalják, s a független ellenőrző testületet az alkotmánybíróság testesíti meg, amely vétójoggal bír.

"Az alkotmánybírósági kontroll mellett szólt a szigorú szankció, a költségvetési törvény megsemmisíthetősége is. Erre a magyar költségvetés és költségvetési politika rossz állapotában igen nagy szükség lett volna" - jelezte a köztársasági elnök.

Az angolszász modell a költségvetési tanácsra bízza a költségvetés ellenőrzését, de vétójoggal nem ruházza fel.

Sólyom László köztársasági elnök (j) és Kornai János közgazdász beszélget a Független költségvetési intézmények címmel a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencián.MTI Fotó: Beliczay László
Sólyom László köztársasági elnök (j) és Kornai János közgazdász beszélget a Független költségvetési intézmények címmel a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencián. MTI Fotó: Beliczay László


Sólyom László emlékeztetett arra, hogy a kormány által 2007 őszén benyújtott alkotmánymódosítás, és a hozzá kapcsolódó törvényjavaslat nem kapta meg a kétharmados támogatást a parlamentben, sőt nem is jutott el a szavazásig. Hozzátette: ennek sokféle politikai oka volt, az azonban jól látszik, hogy sem a kormánypárti, sem az ellenzéki pártok nem támogatták, hogy a költségvetési tanács valóban önálló és keményebb hatáskörökkel rendelkező ellenőrző szerv legyen.

A köztársasági elnök leszögezte: fontos eredmény, hogy a tanács 2009-ben elkezdhetett működni.

"A Költségvetési Tanács lényege a függetlenség, mégpedig a közvéleménytől, a társadalom többségi véleményétől, hangulatától, amit a politikusoktól a pártoktól, az országgyűléstől nehéz lenne megkövetelni" - fogalmazott Sólyom László.

10.30 - A költségvetési tanácsnak, mint független fiskális intézménynek a döntések előkészítésében kell szerepet vállalnia, a politikai döntések felelősségét meg kell hagynia a politikusoknak - mondta Kornai János akadémikus, nemzetközileg elismert közgazdász professzor a csütörtökön Budapesten megrendezett, költségvetési kérdésekkel foglalkozó konferencián.

A Magyar Tudományos Akadémián megtartott rendezvényen Kornai János kiemelte: a politikai döntések értékválasztásokon alapulnak, egy független költségvetési intézménynek távol kell maradnia a politikai döntésektől. Az intézménynek azonban meg kell követelnie, hogy a döntéseket hatáselemzések előzzék meg, és azokat nyilvánosságra is hozzák.

Olvasóink írták

 • 3. laposibenö 2010. március 21. 14:08
  „Villavadász kakadu!”
 • 2. fióka 2010. március 19. 13:53
  „XDXDXDXD ez a Sólyom nem tudom ,hogy lett köztársasági elnők ennyi ésszel hatalmas csalódás az egész országnak,hogy a legfőbb ember a hazánkban úgy ráncigálja mindenki ahogy kedve tartja.Szálj messze sólyom ha nem a haza érdekeit véded márpedig nem azt.”
 • 1. janika 2010. március 18. 12:23
  „Nem lehet egyszerre csökkenteni az állam összes bevételét és növelni az állam összes kiadását, ez súlyos veszélyekkel jár.

  Hozzászólok! Micsoda okoskodás! Ezt eddig nem tudták? Miért is kapják az illetékesek az illeményüket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TV-t épít a Google, a Sony és az Intel

Amerikai médiaértesülések szerint a Google tévékészülék fejlesztési együttműködésre lépett a Sony és… Tovább olvasom