Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Nyugdíjszámlák pénz nélkül

A magán-nyugdíjpénztári összegek államosításakor az hangzott el: a visszalépők megtakarításai egyéni számlára kerülnek majd. Számla van, de pénz helyett csak adat lesz rajta.
„Én is visszaléptem az állami nyugdíjrendszerbe 2011 elején. Már megbántam a döntésemet, mert ha maradok a magán-nyugdíjpénztárnál, akkor legalább tudnám, hogy mennyi pénzem van, s remélhetném, hogy lesz elfogadható nyugdíjam. Így viszont ebben egyáltalán nem vagyok biztos" – mondta lapunknak Komáromszky Attila.

A 45 éves győr-ménfőcsanaki férfi attól tart, hogy húsz év múlva még kevesebb fiatal lesz az országban, akiknek jó része akkor is külföldön dolgozik, azaz egyszerűen nem fizet majd elegendő számú dolgozó járulékot.
 
Komáromszky Attila szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszer sem volt tökéletes, de legalább alapot adott volna az időskorra. Ahogy ő, úgy a több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag döntő többsége is visszalépett az állami rendszerbe, ahová vitte összesen háromezermilliárd forintnyi megtakarítását is. A maradók száma tavaly ősszel 63 ezer volt, 192 milliárd forintnyi vagyonnal.

Komáromszky Attila már megbánta, hogy nem maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. Fotó: B. A.
Komáromszky Attila már megbánta, hogy nem maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. Fotó: B. A.

Ők nem jártak rosszul, hiszen a pénztárak tavaly is jól teljesítettek: a leggyengébb portfólió is bőven infláció feletti, 4,8 százalékos hozamot produkált, de akadt olyan, amelyiknél egy év alatt 11 százalékot fialt a pénz.

A kormány 2010 végén, 2011 elején az államosítási kampányban többször utalt rá, hogy egyéni számlákon írja majd jóvá a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott összegeket. (Sokan emiatt, sokan pedig azért léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe, mert akkor még úgy volt, hogy a maradók később nem kaphatnak állami nyugdíjat.) Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2010 novemberében azt ígérte: „Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők megtakarításai egyéni számlára kerülnek majd és a házastárs számára örökölhető lesz." Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár egy hónappal később úgy fogalmazott: „Mindazok, akik pénztártagok voltak, azoknak a számláját most már az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság fogja vezetni egy elkülönített számlán, amelyen csak az eddigi befizetésük fog megjelenni."

Ehhez képest a kabinet tavaly áprilisban hátraarcot fújt az ügyben. Az Országgyűlés akkor fogadott el több fontos nyugdíjszabály-módosítást. Az egyik arról szólt, hogy az egyéni nyugdíjszámlákon az állampolgárok azonosító adatain kívül csak „a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó" adatokat kell nyilvántartani. Azaz pénz nincs rajtuk és nem is lesz. Erre abból is következtethetünk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az általunk május 20-án küldött több kérdés egy részére bő három hét elteltével válaszolt ugyan, de arra nem írt semmit, hogy „tervezik-e olyan egyéni nyugdíjszámlák létrehozását, amelyen az állampolgárok rendelkezhetnek befizetéseik felett".

Ráadásul egyelőre még a járulékbefizetési adatok is hiányosak. Ha valaki a www.magyarország.hu-ról az ügyfélkapun keresztül eljut a megfelelő oldalra, láthatja, hogy csak a 2013. január 1. és november 30. közötti bevallott nyugdíjjárulékok összege van feltüntetve. Viszont legalább ez a helyzet javulni fog.

Az Emmi a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy 1,3 milliárd forintnyi uniós támogatásból fejlesztik az információs rendszert. A projekt szeptember 30-ra fejeződik be. Addigra összesen 29 millió nyugdíjokmányt rögzítenek és tesznek lekérdezhetővé.

Okafogyottak a nyilatkozatok

Azt írtuk, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások 2011-es államosításakor ugyan a kormány részéről az hangzott el, hogy az összegek a visszalépők egyéni számlájára kerülnek majd, de a számlákon pénz helyett csak adatok lesznek. Az írás nyomán egy olvasónk azt kérdezte, mi van azokkal a jogfenntartó nyilatkozatokkal, amelyeket annak idején sokan azért írtak alá és helyeztek ügyvédi letétbe, hogy rögzítsék: kényszer hatására választották az állami rendszert.

Megtudtuk: ezek a dokumentumok okafogyottá váltak. A nyilatkozatok aláírói azt jelentették ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépésük kifejezetten a jogszabályi korlátozás miatt történt, és arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással éltek, és magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenn kívánták tartani. A taláros testület azonban végül nem buktatta el a pénztári törvényt.


 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját pénzt vezetne be Koszovó

Hamarosan az eddig használt euró helyett dardannal lehet majd fizetni a balkáni országban. Tovább olvasom