Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Nyugdíj: meg kellene szüntetni a kedvezményeket

A magánnyugdíjpénztárak és a piacok teljesítményével és struktúrájával kapcsolatos problémákat nem a második pillér felszámolásával kellene kezelni, hanem a jelenlegi szabályozások módosításával,

A kedvezmények csökkentésével, az alacsony nyugdíjazási korhatárok és a túlságosan nagyvonalú helyettesítési ráták megszüntetésével - mondta a Napi Gazdaság Online-nak az OECD főtitkár-helyettese és vezető közgazdásza, Pier Carlo Padoan.

A több államban - köztük Magyarországon - bevezetett illetve bevezetni tervezett, a nemzeti nyugdíjrendszereket érintő változtatások, úgy tűnik, rövid távú költségvetési célok eléréséhez illetve az olyan intézkedésekhez való nagyobb fiskális mozgástér megteremtéséhez köthetőek, mit az adócsökkentés.

Ezekkel az intézkedésekkel ezek az országok valóban elérik a szükséges fiskális konszolidációt rövid távon, de a hosszú távú költségvetési fenntarthatóság rovására. A második pillér felszámolásával az öregedés költségei nagyobb teherrel nehezedhetnek majd az államra, a fiskális fenntarthatóságra gyakorolt lehetséges káros hatásokkal - hangsúlyozta.
Megjegyezte, hogy a jövőbeli nyugdíjreformok hitelességét is veszélyezteti a korábbi nyugdíjreform olyan visszafordítása, amely a bizalomra és a gazdasági növekedésre is negatív hatással lehet.

Általánosságban szólva, az ilyen antireform korlátozza a szabályozási környezet stabilitását, akadályozza a helyi tőkepiacok fejlődését, továbbá negatív hatással van a befektetési környezetre - mondta Pier Carlo Padoan.

A magyar kormányzat fő célja ezzel a nyugdíjrendszert érintő intézkedéssel, úgy tűnik az, hogy ellensúlyozza a közelmúltban meghozott szja-csökkentés hatásait annak érdekében, hogy tartani lehessen 2011-ben a 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycélt. A második pillér megszüntetése történetesen segíthet a lejáró adósság megújításának elhalasztásában, amennyiben a második pillérben felhalmozott eszközök átkerülnek az államhoz és azokat adósságcsökkentésre használják fel.

Ez az antireform azonban csak rövid távú javulást hozhat a pénzügyi pozícióban, hiszen nem helyettesítheti államháztartás rendbehozatalához szükséges strukturális reformokat, ami Magyarország szempontjából kritikus.

A második pillér megszüntetésének két fő hátránya van: egyrészt rövid távon kevésbé ösztönöz a költségvetési fegyelem betartására, másrészt megingatja a fenntartható nyugdíjrendszerbe vetett állampolgári bizalmat. Többek között ezért is áll az OECD ajánlásai között a második pillér beiktatása, lehetőleg a kötelező belépés előírásával - fejtette ki.

Ugyanakkor a nyugdíjalapokat is megfelelő felügyelet alá kell vonni. A jelenlegi válság egyik fő tanulsága ugyanis pont az, hogy a pénzügyi felügyeletet - beleértve a nyugdíjalapokat is - meg kell erősíteni.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Jerry 2010. december 18. 10:11
  „Stickers, miért ne jelentkeztél rendőrnek, vagy tűzoltónak.Tudod ott az a szokás, hogy amikor a tűzoltó kijön az égő házból,kihozza a bent rekedteket, eloltja a tüzet, vagy egy balesetnél több órás küzdelem után kiveszik a kocsiba szorult sérültet, aminek életéért a mentősök küzdenek,miközben a hosszú kocsisorban a párperc várakozás miatt türelmetlenkedő autósokat a több órája a hidegben szolgálatot teljesítő rendőrök próbálják úgy terelgetni,hogy ne legyen újabb baleset,majd a műszak végén az író asztalnál minderről jelentést kell írni.Persze,mondhatni ezért kapják a fizetést, meg a nyugdíjkedvezményt is.Nem csak ezt kel irigyelni, hanem a munkájukat is, nem lehet véletlen, hogy mindegyik szervezet létszámhiánnyal küzd.Könnyű innen kritizálni, de beállni a sorba már nem megy,igaz.Na és nem az a lényeg, hogy a filmekből ismert sztorikat játszák el az utcán,hanem pl az, hogy amíg te otthon a karácsonyfádon gyertyát gyújtasz, sok száz rendőr rója az utcákat, tűzoltók, mentősök állnak készültségbe, hogy ha gyereked felgyújtja a fát, idejében elolthassák,és ne égjen le az egész házad.”
 • 26. Stickers 2010. december 17. 19:50
  „Azzal egyetértek, hogy a sok borítékos van, de azért meg már ne a dolgozókon verje le az ember - kivéve ezek közül a szarrágók, akik azért fogadtak el ilyet, hogy gázártámogatást vehessenek fel, de többségük olyan munkát talált, ahol a cégek ilyenek és ugyebár a családot el kell tartani -, ha a munkáltató egy barom.”
 • 25. Stickers 2010. december 17. 19:49
  „Csetneky, vegyél fel szemüveget és nézz körül. Ha ló volt a felmenőid között, akkor a szemellenző persze, hogy családi ereklye. Miért magas valakinek a nyugdíja még? Hm? 45 évesen akik elhúznak nyugdíjba elég magas összeggel mennek el, mert rendőrök, tűzoltók, akik az asztal mellett ültek végig, tüzet a Die Hard trilógiában láttak egyedül. Vagy ott a rengeteg közalkalmazott, aki megunta, hogy dolgozni kell, a hatalmas batári seggét betette a kényelmes állami állásba, és magas nyugdíjjal távozott, úgy, hogy semmit nem dolgozott. Nem az igazgatók, vezérigazgatók fogják kitenni a magas nyugdíjasokat 100%-ban tökmag.”
 • 24. load 2010. december 17. 19:01
  „22. Csetneky
  Tökéletesen egyetértek veled.”
 • 23. pancser 2010. december 17. 14:27
  „Ezek a szocik, össze vissza p.fáznak mindent. Mert ugyebár ha megrendül a bizalom a nyugdíjrendszerben akkor az értelmesebbje más megoldást keres, magyarul gondoskodik saját magáról még időben! Ezeknek az öngondoskodás, a kötelező államilag adminisztrált magánnyugdíjpénztári átutalás. Mindjárt dobok egy hátast ennyi szoci b.romságtól.”
 • 22. Csetneky 2010. december 16. 12:59
  „Abban tényleg van valami, hogy felül kellene vizsgálni például a rengeteg ál-rokkantnyugdíjas ügyét. Itt persze nem az igazi betegekre gondolok. Az pedig egy orbitális nagy butaság, hogy a magas nyugdíjakat szét kellene osztani az alacsony nyugdíjat kapók között. Miért magas valakinek a nyugdíja? Mert sok-sok éven keresztül rengeteg járulékot vontak le tőle. Akkor most tőle vegyék el és adják annak, akinek vagy kevés bejelentett éve van, vagy az összes csak minimálbérre. Közben meg kapta a többi pénzt borítékban és röhögött a markába. Ezzel megint csak azokat büntetnék, akik sokat dolgoztak és becsülettel befizették a járulékot. Nem hiszem, hogy ez lehetne normális kormány esetében a cél!”
 • 21. kriszil 2010. december 15. 20:14
  „Maori
  az elképzelés jó,de ahogy írod ez csak egy álom....
  és mivel nyugdíjam igy sem ugy sem lesz maradok magánptag..az még mindig biztosabbnak látszik,ahhoz hogy az állami nyugdíjat garantálni tudja Viktor munkahelyeket kéne teremteni ill a te elméleted alapján gazdálkodni....
  Viktor könnyen dobálózik a szavakkal,neki van miből félretenni,és 3 év múlva újra szavazás,most ő elcseszi még az utolsó tartalékokat,aztán a következő miniszterelnöknek lesz mire hivatkozni miért üres a kassza...
  ezeket mind el kéne kergetni jó messze...”
 • 20. Maori 2010. december 15. 17:22
  „Kedves kriszil!
  Sajnos a narancsos brigád sem hajlandó valódi átfogó adóreformot csinálni. Amit tesznek, arról tudjuk, hogy az elmúlt húsz évben sem vált be. Ennek ellenére tovább toldozgatja, foltozgatja több, de inkább kevesebb sikerrel. Az önbevallás egy vicc! A minimálbéres vállalkozót hol érdekli, hogy hány százalék az adó? Eddig sem fizetett, ezután sem akar. Azt is csak egy hülye jelentheti ki, hogy ez majd kifehéríti a gazdaságot! De még nagyobb hülye aki ezt el is hiszi!
  Mindenkinek, aki jövedelemmel rendelkezik adót kell hogy fizessen. Az államnak mindenkire szerződésben kellene kirónia az adót, s azt következetesen be kellene hajtania. Hogy mire is gondolok: kulcsmásoló magánvállalkozó. Mondjuk évi 12 millió forint hasznot tud kitermelni. Az adó-szerződés értelmében, ha az elkövetkező évben is ebből kíván megélni, 8 millió forint adót kell befizetnie. Ha azonban ő szorgalmas, és mondjuk a hasznát feltornázza 14 millióra, akkor is csak a szerződésben kirót 8 milliót kell adóba befizetni.
  Nem kellene neki Cipruson bejegyzett ofsor cégként működnie, hisz az állam nem nyulná le munkája gyümölcsét.
  A munkaadónak nem kellene járulékot fizetni a munkavállaló után, így normális bért fizethetne, hisz nem büntetnék azért, hogy munkát ad másoknak.
  Megszünne a tervezett adóbevétel fogalma, és nem létezne adó hiány.
  Persze ez csak egy álom.”
 • 19. Maori 2010. december 15. 16:17
  „Kedves lakoss1!
  Ez a fennálló anomália a rendszerváltás következménye. Mivel pénzben nem kívánták kifejezni a megbecsülésüket, össze-vissza osztogatták az olyan kedvezményeket, melyek nem jártak anyagi kiadással Úgy építették fel a rendszert, hogy 20-25 év szolgálati viszonnyal elérték a bérplafont. Csak egy érdekesség: Évi 6-10 óra túlórát fizettek ki, miközben átlag havi 25-30 keletkezett (s ez alól csak börtönbüntetés terhe mellett volt kibúvó). Ez azért 300-360 ezer Ft ingyen munka évente. 25 év alatt 7,5-9 millió Ft ismétlem, INGYEN MUNKA. Nemcsak hogy megengedhette, de meg is engedte magának az állam.
  A rendszer valóban pazarló, mert rutinos, jól képzett embereket hoz olyan helyzetbe, amilyenbe nem kéne.
  Most változtatni fognak rajta, megnyugodhat mindenki, a kedvezményeket elveszik. A fizetések 10 éve csak csökkentek, fizetés emelés, túlóra pénz továbbra sem lesz. Lasszóval kell hivatásost fogni, még a fiatalok is menekülnek egy pár kilátástalan év után. Ha a munkádat senki sem becsüli, sem erkölcsileg, sem anyagilg...”
 • 18. kriszil 2010. december 15. 14:21
  „Maori
  minimálbér+ boríték
  teljesen igazad van ez a probléma gyökere...de a munkahelyek 80%-a így alkalmaz,választhatsz,dolgozol így vagy már most éhen halsz...na nem mintha elvállalod fényesen megélnél mert a minimál+ boríték átlagba 80-90ezet ft-ra rúg ki...
  talán a tisztelt állam vezetőinek nem kéne engedni hogy ilyen cégek legyenek és akkor mindjárt több járulék folyna be a kalapba...na persze ez azért kivitelezhetetlen mert ők is az ilyen rendszerű vállalataikból lesznek milliárdosok.....”
 • 17. szocdem 2010. december 15. 10:16
  „14. miracle 2010.12.14. 20:58
  És mihez szakértesz, a harangöntéshez ?"

  Itt mindenki szakértő valamiben... Nem azért nyom ki a felső oktatás évi 300 ezer mérnöki meg orvosi stb. diplomát, hogy legalább 200 ezer aktiv szagértő nélkül maradjunk...:)

  MAjd jön egy másik kormányzat, és Ő is megy süllyesztőbe, hogy előálljon egy másik szagértő, hogy ennek pont az ellenkezőjét állitsa -JÓ PÉNZÉRT, MEGGYŐZŐDÉS, ÉS MÖGÖTTES TUDÁS NÉLKÜL!”
 • 16. lakoss1 2010. december 15. 10:01
  „Kedves Maori.a rendőrőket,katonákat,visszaterelném dolgozni 65 éves korukig,aztán utánna kapnák a jól megérdemelt nyugdíjat.milyen dolog leamortizálni 40 éves gyereket???? ez több mint önbizalomvesztés.és ezt Magyarország megengedheti magának,vagy csak összekeverték a nyugdíjpénztárainkat Szaud-Arábiával????
  természetesen akiket ezeket a törvényeket meghozták,lámpavasra kéne őket verni,ez a minimum...”
 • 15. nyá 2010. december 15. 06:53
  „Mindenki csak az előnyöket látja és irigy is. Mindkét fegyveres szervnél van munkaerő felvétel, senkinek sincs megtiltva hogy odamenjen dolgozni. Miért nem mentek ha ennyire irigylitek a nyugdíjukat ? Lehet hogy nem kartok pl. combig a vörös iszapban gázolni, vagy szétfröccsent agyú motorosok után helyszínelni ?”
 • 14. miracle 2010. december 14. 20:58
  „És mihez szakértesz, a harangöntéshez ?”
 • 13. rick_ 2010. december 14. 20:03
  „Nos, kedves miracle, én szakértő vagyok, és azt mondom, hogy kezdenek jó irányba haladni a dolgok :D :D:D”
 • 12. Maori 2010. december 14. 18:19
  „Kedves kóbor!

  Mert igazságtalan lenne!
  Ugyanis akinek több a nyugdíja, az többet is fizetett a nyugdíjkasszába.”
 • 11. kóbor 2010. december 14. 18:00
  „T.
  Hozzáértő Politikusok!!

  Miért nem maximálják a nyugdíjakat????

  Az ismertségi körömben számos nyugdíjas röhög a markában...200 ezer felett a havi utalás....
  A nagy többség meg 70-100 Ft ezer között van!!”
 • 10. miracle 2010. december 14. 17:52
  „nanemár
  "lehet, hogy 100 másik szakértőn szerint mo-ban végre jól mennek a dolgok."
  Ebben igazad lehet, 100 szerint jól mennek, kár hogy a maradék 62 000 szerint viszont rosszul.”
 • 9. Maori 2010. december 14. 17:30
  „Kedves szorme!
  Amit írtál, az jó nagy hülyeség! A nyugdíjas miért ne dolgozhasson? Nem előled veszi el a munkát, s egész biztos, hogy sírnál, ha abból a pénzből kellene megélned, amit ők megkeresnek. A másik gondolatod még nagyobb gyagyaság! Szerintem pedig a te túlóra pénzedet kellene elosztani azon kollégáid között, akik azt sosem teszik. Nem lennének bérfeszültségek.
  Mindenki a saját házatáján nézzen körül. Tudod ha magasabb nyugdíjat akarsz, mint a minimum, akkor talán egy életen át, ne minimum járulékot fizess!
  A minimálbéres kisvállalkozók, és a minimálbér + boríték rendszert elfogadó munkavállalók miatt van nehéz helyzetben a nyugdíjrendszer!”
 • 8. thermál 2010. december 14. 17:09
  „Ajánlom két törvény áthajtása között a parlamentben dolgozó uraknak , hogy gondolkozzanak el a következőn: az idézet Bertolt Brecht -től származik , és így szól " mi történik a lyukakkal, ha elfogyott a sajt? "”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simor András: kockázatos nyugdíjpolitika

Simor András szerint a magyar kormányzó párt adó- és nyugdíjpolitikája kockázatos, és hogy szerinte… Tovább olvasom