Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Nőtt a GTS-Datanet bevétele

A cégnek 31 ezer lakossági ügyfele és 9 ezer vállalati ügyfele van.

Jóllehet 2009-ben a magyar távközlési piac a kedvezőtlen makrogazdasági környezet hatására 3-4 százalékkal visszaesett, a GTS-Datanet Távközlési Kft. növelte árbevételét, amely a 2008-as 15,5 milliárd forintról 15,8 milliárd forintra emelkedett tavaly.

Pauer Pál, a cég ügyvezetője budapesti sajtótájékoztatóján szerdán elmondta, a vállalat kamat- és adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 2009-ben 30 százalékos növekedéssel elérte a 2,8 milliárd forintot, ami elsősorban a cég költséghatékonyságot növelő intézkedéseinek köszönhető.

Pauer Pál kifejtette, a távközlési piac előtt annak ellenére nehéz év áll, hogy a visszaesés dinamikája jelentősen csökkent. Nagy kérdés, hogy a kormányzat milyen gazdaságdinamizáló lépéseket tesz majd.

Úgy vélte, a GTS-Datanet bevétele stagnálni fog, míg az EBITDA mintegy 10 százalékkal nő.

Az idei évről elmondta, 2010-ben az iparági kihívásokra és az ügyfelek igényei alapján erősítik pozíciójukat az adatközponti szolgáltatások területén.

A GTS-Datanet tavaly 1,3 milliárd forintot költött beruházásokra, 100 millió forinttal kevesebbet mint az azt megelőző évben.

Az ügyvezető kifejtette, a GTS-Datanet, az anyavállalata stratégiájához igazodva, 2009 első felében megvált műholdas adatátviteli üzletágától, mivel egyrészt nem fejlődött dinamikusan az ágazat, s nem illett a tulajdonos stratégiájába. A vételárat az ügyvezető nem közölte, a bevételt az öt ország leányvállalatait összefogó GTS Central Europe fejlesztésekre költi.

Bár eladási kényszer nincs, a cég a lakossági üzletágát továbbra is eladná, ha lenne megfelelő árat kínáló vevő. Az üzletág ára mintegy 6 millió euró, ami nagyjából megfelel a lakossági szegmensből származó éves bevételnek.

A cégnek 31 ezer lakossági ügyfele és 9 ezer vállalati ügyfele van.
A GTS Central Europe 2009-ben 384,5 millió euró árbevételt ért el, ami 12 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A csökkenés oka, hogy a cég megvált a portfoliójához nem illeszkedő üzletágaktól, mérséklődött a hagyományos hang alapú termékek iránti érdeklődés, valamint a helyi valuták 2008-hoz képest leértékelődtek. Ennek ellenére a GTS Central Europe továbbra is növelni tudta bevételét az egyik fő profilját képező adatszolgáltatásokból.

Az árbevétel csökkenése ellenére a GTS csoport 16 éves fennállása óta a legmagasabb EBITDA és cashflow eredményét könyvelhette el tavaly. Az EBITDA 11 százalékos növekedéssel elérte a 86 millió eurót, az EBITDA ráta pedig 18 százalékról 22 százalékra emelkedett. A cashflow (EBITDA mínusz CAPEX, azaz beruházások) 39,6 millió euró lett, amely 40 százalékkal magasabb a 2008-asnál.

Pauer Pál elmondta, a GTS Central Europe továbbra is erős pénzügyi és működési eredményeket kíván felmutatni, amelynek alapját a 2009-ben végrehajtott szervezeti átalakítás képezi.

A GTS Central Europe 2010-es fejlesztéseinek középpontjában a szerverközpontok állnak. A GTS csoport jelenleg kilenc adatközpontot működtet Közép-Európa legnagyobb városaiban, amelyeknek összterülete meghaladja a 6.000 négyzetmétert, kapacitása pedig több mint 10 ezer szerver kiszolgálására elegendő. Az idei fejlesztési tervek szerint a GTS csoport 2010 első felében a Varsó mellett, Piasecznoban lévő adatközpontjának területét 500 négyzetméterrel bővíti, és egy új, 700 négyzetméter alapterületű létesítményt nyit majd Prágában.
A GTS Central Europe több mint 1.200 embert foglalkoztat.

A GTS-Datanet jelenleg alternatív távközlési szolgáltató a magyar piacon, a cég országos optikai hálózatának hossza meghaladja a 2.200 kilométert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Optimizmus: növekedés már az év végén

A magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz, kilábalás, szerény növekedés csak a… Tovább olvasom