Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

NGM: megkezdődött az átvállalt önkormányzati hitelek előtörlesztése

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön megkezdte az önkormányzatoktól idén átvállalt 403,6 milliárd forintnyi devizahitel mintegy egynegyedének, 107 milliárd forintnak az előtörlesztését - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.
A 14 hitelből álló csomag előtörlesztéséről az ÁKK Finanszírozási Bizottsága határozott még július 11-én. A döntés célja többek között az, hogy az állam devizaadóssága a tervezett szint alatt maradjon, de szerepet játszott benne a költséghatékonyság is. A hitelek esedékesség előtti kifizetését az elmúlt hónapok kedvező forintpiaci folyamatai és az állampapírok lakossági értékesítésének együttes hatásai tették lehetővé - írja az NGM.

Az ÁKK szakemberei előtörlesztésre a legkedvezőtlenebb kondíciókkal rendelkező hitelek közül választottak.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy az önkormányzati adósságátvállalás során az állam 2011 óta 1368,9 milliárd forint adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat, melyből 1190,1 milliárd forint átvállalását az ÁKK valósította meg. Ebből a 1190,1 milliárd forintból 2014. június 30-ig 363,7 milliárd forintot törlesztett vissza az adósságkezelő, a június 30-án fennálló tartozásállomány 838,1 milliárd forint volt. (A két állomány közötti különbség a hitelfelvételkori és a jelenlegi forint devizaárfolyam eltéréséből adódik.)

A fennmaradó 178,8 milliárd forint adósság átvállalása a Magyar Államkincstár által nyújtott törlesztési célú állami támogatással történt. Az adósságkonszolidációban részt nem vevő - el nem adósodott - önkormányzatok a 2014. évi költségvetési törvény értelmében fejlesztési támogatásra pályázhatnak, amelynek előirányzatát a kormány év közben 10 milliárd forintról 12,5 milliárd forintra emelte. Az adósságot fel nem halmozó települések fejlesztéseit a további években is kiemelten fogja támogatni a kormány - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos veszteséget termelt az Erste bank a II. negyedévben

Az eredményt többek között a magyarországi és romániai leányvállalatok húzták le.
Tovább olvasom