Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Még bizonytalanabb az Opel jövője

Német szakértők szerint semmit nem oldott meg és még bizonytalanabbá vált az Opel jövője az anyavállalat, a General Motors azon döntése után, hogy lemond a korábban remélt európai kormányzati támogatásokról, és a szanálását saját erőből oldja meg.

A csütörtöki német üzleti lapok, köztük a Financial Times Deutschland értékelése szerint egy színjáték véget ért, de a kilátások még inkább kiszámíthatatlanná váltak. A General Motors európai igazgatója előző nap jelentette be, hogy lemond az Opel - illetve a Vauxhall - szanálásához korábban kérelmezett állami segítségről, ami az eddigi hírek szerint 1,8 milliárd eurót tett volna ki.

Az amerikai konszern döntése néhány nappal azután született, hogy a német kormány bejelentette: a General Motors által kért 1,1 milliárd euró állami segítséget elutasítja. Az idézett szakértők szerint az amerikai konszern ezek után minden valószínűség szerint úgy ítélte meg, hogy a német példát a többi Opel-gyártóüzemmel rendelkező európai ország is követheti, ezért nincs remény az állami támogatásokra. A saját erőből történő szanálás terve, illetve a további üzembezárások, illetve elbocsátások kizárására vonatkozó ígéret betartása azonban már felettébb kérdéses.

Az Opel másfél éve tartó túlélési harca a Financial Times Deutschland szerint amúgy is rendkívül sok nehézséget okozott. Az elmúlt több mint egy éves időszakban a beruházások, illetve a szükséges termék-, illetve típusfejlesztés terén az Opel amúgy is szinte teljesen megbénult, miközben a többi autógyár az együttműködés érdekében szövetségeket kötött, és új, korszerűbb technológiák kifejlesztésére törekedett. Ilyen körülmények között - az állami támogatások reménytelensége láttán - a General Motors számára nem maradt más hátra, mint az önálló szanálás tervének bejelentése.

A további időveszteség ugyanis már szinte behozhatatlan lemaradásokhoz vezetett volna - vélekedtek a szakértők. Rámutattak: Detroit és Berlin túl sok és túl értékes időt vesztegetett el, miközben a General Motors Opel-stratégiája szinte teljes mértékben nyitott. A Financial Times Deutschland emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten az esetleges állami támogatásról gazdasági miniszterével vitázva Angela Merkel kancellár azt hangoztatta, hogy az Opel ügyében még nem mondták ki az utolsó szót. A kancellár akkor egy napra még fenntartotta magának azt a jogot, hogy az utolsó szót ő maga mondja ki, végül azonban miniszteréhez csatlakozva a segély elutasítása mellett döntött.

A General Motors előző napi döntését kommentálva a német üzleti napilap szintén úgy vélekedett, hogy az Opel jövőjét illetően az utolsó szó még mindig nem született meg. Ezt azonban már semmiképp sem Merkel és nem is a General Motors, hanem a piac mondja ki - vélekedett a lap. Az előjelek kedvezőtlenek, az Opel iráni kereslet ugyanis - legalábbis Németországban - folyamatosan csökken. Az elengedhetetlen megújulásra pedig a jelenlegi körülmények között kevés az esély.

Olvasóink írták

  • 1. Spitfire 2010. június 18. 16:26
    „Opel, sosem kop el...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spóroljon elektronikus számlával!

A magyar cégek évi 400 millió számlát fogadnak be, ha ezeket elektronizálnák, évi 4 milliárd eurót… Tovább olvasom