Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Magánnyugdíj - Az államé lehet a reálhozama? - Figyelmesen töltse ki az igénylőlapot

Nyár végégig, legkésőbb augusztus 31-ig mindenki hozzájut a járandósághoz.

A napokban több millió levelet postáztak ki az átlépő magán-nyugdíjpénztár tagoknak. Ha valaki 30 napon belül nem, vagy hibásan tölti ki az igénylőlapokat, a posta egyszer kísérli meg kézbesíteni az állandó lakcímén a hozamot, ha nem járnak sikerrel, akkor az összeg az államra száll – nyilatkozta a Ma reggelben Bába Julianna a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

A szövetség elnöke a műsorban közölte, nyár végégig, legkésőbb augusztus 31-ig mindenki hozzájut a járandósághoz.

Fontos a levél pontos kitöltése

Bába Julianna a reggeli műsorban elmondta, hogy az adategyeztetések zömében már megtörténtek, de nagyon fontos az adattisztítás, mert abban az esetben, ha a pénztártag nem nyilatkozott arról, hogy bankszámlára kéri a reálhozam kifizetését, akkor azt a pénztár, a pénztártag utolsó ismert lakcímre küldi. Ha ez a cím változott és a pénztártag nem jelentette, akkor a visszaérkező pénz az állam számlájára kerül – mondta az elnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen árfolyam alapján történik a visszalépők vagyonának a felmérése, Bába Julianna elmondta, hogy május 31-e az értéknap. Az önkéntes magán-nyugdíjpénztártagok átlagos vagyonáról szólva a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy ez nehezen meghatározható, de matematikai alapon vett számítással az összeg 800 ezer forinttól, több millió forintig terjedhet.

Illusztráció
Illusztráció


A visszalépő pénztártagok 70 százaléka számíthat kisebb-nagyobb reálhozmra

Bába Julianna kérdésre válaszolva elmondta, hogy a reálhozam kiszámításához erős matekosnak kell lenni. Kisebb-nagyobb reálhozamra, a visszalépő pénztártagok 70 százaléka számíthat. Az elnök ugyanakkor hozzátette, hogy van egy érintett korosztály, akik reálhozamra nem nagyon számíthatnak, ők azok akik 2005-2007 között lettek magán-nyugdíjpénztári tagok. 2008-as válság idején a megszerzett hozam lenullázódott, viszont az azóta eltelt idő nem volt elegendő, hogy az elvesztett hozamot pótolni tudják – magyarázta Bába.

A folyamatról

A pénztárak a vagyont június 12-ig adják át az Államadósság Kezelő Központnak, ezt követően a pénztárak arra koncentrálnak, hogy a reálhozamokat kiszámolják, majd ezt az összeget a pénztárak visszaigénylik az államkincstártól. Ha megérkeztek a pénztárakhoz az összegek, akkor kezdődik meg a reálhozamok kifizetése.

6-8 pénztár maradhat a piacon

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyi pénztár tud majd fennmaradni (3 millió pénztártagból, alig 100 ezren maradtak magán-nyugdíjpénztáraknál – a szerk.) Bába Julianna elmondta, hogy sejtésük szerint a korábbi 18-ból, 6-8 pénztár fog a piacon maradni.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. _Ria 2011. június 02. 18:52
  „karakter! hanem akkor micsoda?? Csak mert a "kedves", konkrétan ING-s hölgy közölte, hogy, igen, a párom annyit kap vissz (hozzávetőlegesen), de az enyémet a mai napig nem közlik...no komment!”
 • 31. duc_de_Orbieu 2011. június 02. 14:58
  „#9mezike:Még neked kell majd fizetned 50000-t :DDD”
 • 30. bojtár 2011. június 01. 13:26
  „narancsos fanok:
  A kormány átverte az embereket
  Volner János a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján Orbán Viktor évértékelő beszédére reagálva értékelte a kormány egy éves munkáját.
  Volner János a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján Orbán Viktor évértékelő beszédére reagálva értékelte a kormány egy éves munkáját.
  A politikus elmondta: az emberek átverésével valósult meg az, hogy a magánnyugdíj pénztárakat államosították. A választási programban, nyilván nem véletlenül erről egy szó sem esett, viszont a ,,fülkeforradalom" után belecsempészték a programjukba. Így utólag vált nyilvánvalóvá 3 millió embernek, hogy a magánnyugdíj pénztárakban elhelyezett megtakarításaikkal milyen terve van a kormánynak.
  A képviselő kiemelte, a kormányzat nem egy alkalommal a demokratikus intézményrendszer lebontására is kísérletet tett. Jó példa erre, hogy több ízben is sor került az Alkotmánybíróság jogkörének jelentős szűkítése. Az új média törvénnyel pedig az volt az egyértelmű céljuk, hogy saját hatalmukat bebiztosítsák. A Média Tanácsában csak fideszes delegáltak ülnek, így az ellenzéknek semmilyen beleszólása sincsen ezen a téren.
  Volner János szerint az egykulcsos adórendszer bevezetésese igazságtalan, mivel tovább növelte a társadalmi és vagyoni különbségeket. A Jobbik többször is kritizálta a kormány e lépését, ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy azt új adórendszer csak a gazdagoknak kedvez, míg az alacsonyabb jövedelműeket még szegényebbé teszi. Ezt támasztják alá az APEH hivatalos statisztikái is, miszerint az egykulcsos adórendszer csupán az emberek 15 százalékának hozott könnyítéseket, míg 85 százalék rosszabbul járt vele. Emlékeztetett arra, Orbán Viktor évértékelő beszédében hangsúlyozta, ,,nem fordulhat elő az, hogy az új adórendszer következtében a kétkezi munkások kevesebbet keressenek, mint korábban". Ennek ellenére csupán annyit tett a kormány, hogy a vállalkozásokat próbálta arra kényszeríteni, hogy jóval a gazdasági növekedést meghaladó béremeléseket hajtson végre. Így nekik kellene magukra vállain az új adórendszer többlet költségeit.
  A politikus kitért Orbán Viktor az IMF csomagról tett kijelentésére is, miszerint: ,,Magyarországot nagyon sokan irigylik, mert levált az IMF köldökzsinórjáról". Ezzel épp ellent mond az, hogy néhány nappal ezelőtt 500 milliárd forintot költöttek el az IMF hitelből a MOL részvények egy részének a visszavásárlására.
  A politikus elemlékeztetett arra: egy hónappal a költségvetés elfogadása után került bejelentésre, egy költségvetési zárolásnak nevezett 250 milliárdos megszorító csomag. Majd ezt követte a szintén 900 milliárd forintos megszorítást jelentő Széll Kálmán tervet hozták bejelentése. Ezt tegnap Matolcsy György miniszter egy ,,kíméletlenül végrehajtandó reformcsomagként" jellemezte. Viszont Demján Sándor elmondta az igazságot: ,, A Széll Kálmán Terv egy markáns és radikális megszorításokat hozó csomagot jelent". Tehát a magyar gazdasági élet egyik vezető szereplője, a VOSZ elnöke leleplezte a kormányt, nyíltan kimondta a Széll Kálmán terv nem más, mint egy a lakosságot terhelő megszorítás.”
 • 29. karakter 2011. június 01. 10:23
  „23. _Ria 2011.05.31. 21:39
  Ha kiírták a reálhozamot május 31 előtt, akkor az nem az a reálhozam, amit az állami rendszerbe visszalépőknek kiutalni fognak.”
 • 28. bojtár 2011. június 01. 09:37
  „"Ha valaki 30 napon belül nem, vagy hibásan tölti ki az igénylőlapokat, a posta egyszer kísérli meg kézbesíteni az állandó lakcímén a hozamot, ha nem járnak sikerrel, akkor az összeg az államra száll "
  a postások várható érkezési ideje éjfél és hajnali 2 között töreténik a kifizetés előtt köteles mindenki bemutatni 1 fél bagettot,1db gumikerekes talicskát,1db balkezes katrácspisztoly ha ez mind teljesül csak akkor kerül kifizetésre az összeg.”
 • 27. Alina01 2011. június 01. 08:44
  „Arról pedig, hogy aki maradt nincs semmi hír...pedig előtte mindenhol azt nyomatták, hogy at Alkotmánybíróság majd jól megsemmisíti a döntést...stb.

  Érdekes ez a nagy csend.”
 • 26. Gombperec 2011. június 01. 08:03
  „Mennyi pesszimista ember, úristen!
  Ha így folytatjátok, a nyugdíjas kort sem éritek meg, akkor meg úgyis mindegy lesz.
  Ha nem vették volna vissza ezt a vagyont, akkor most hetente kellene hajbókolni a zsidóknál (IMF) kölcsönért. A forint árfolyama katasztrofális lenne, stb. stb. Nekem sem szimpatikus ez a lépés, de nem volt más megoldás.
  Kíváncsian várom a NYP levelét, nincsenek illúzióim, 0-40eFt max.”
 • 25. Andibandy73 2011. június 01. 06:46
  „"Az Ön egyéni számláján jóváírt megtakarítás összege nem érte le a hozamgarantált tőke összegét, ezért az Ön részére nem történhet reálhozam kifizetés." - Generali
  Gondoltam, hogy valami hasonló lesz.”
 • 24. Megakrieger 2011. június 01. 05:58
  „ez úgy van kitalálva, hogy még véletlenül se kapjunk semmit”
 • 23. _Ria 2011. május 31. 21:39
  „Ez így ebben a formában nem igaz, karakter!!!!!!A páromnak kiírták a reálhozamát, az enyémet nem!!!Ugyanaz a biztosító, és nem vagyok átlépő tag, mielőtt még erre fognád!No komment!”
 • 22. öröksoproni 2011. május 31. 17:28
  „Biztos belecsempésznek valami lényegtelen, de annál nehezebben megválaszolható adatkérdést, így aztán lehet majd mire hivatkozni, miért nem tudja utalni a pénzt.”
 • 21. mozart 2011. május 31. 17:03
  „Párom papírján: az önkéntes pénztár törzsszáma nem szerepel a hivatalos lista szerinti önkéntes pénztárak listájában... kicsinyes bosszú a rendvédelmiseken???????? Ez olyan, mintha kinyilvánították volna, hogy nem kapja vissza.... még a reálhozamot sem...”
 • 20. creat 2011. május 31. 15:25
  „Megmondom őszintén, nagyon sajnálom azokat, akik még mindig ott tartanak, hogy a pénztár ellopta a magánnyugdíját! Aranyoskáim, ha a pénztár 1 forint nyereséget fizet, már jobb, mint az állami, mert az 0 forintot fizet! Továbbá a pénztárban lévő pénz örökölhető, az állami viszont a dolgozó halálakor megszűnik! A múltkor, ha jól emlékszem kb 35 milliárt(!) nyereségről olvastam valahol. Hát ha valaki erre azt mondja, hogy eltőzsdézték, azt csak sajnálni tudom! Aranyoskáim, vegyétek észre, ezt a pénzt nem a pénztárak lopták el, hanem jelenlegi kormányunk! Köszönöm 300 forintosok!”
 • 19. karakter 2011. május 31. 15:07
  „9. Mezike 2011.05.31. 13:27
  12. _Ria 2011.05.31. 13:50

  "Bába Julianna elmondta, hogy május 31-e az értéknap."
  Szóval május 31 előtt nem lehetséges reálhozamot számolni.”
 • 18. hubble 2011. május 31. 15:02
  „Az OTP oldalán meg meg sem lehet nézzni..........azt számolnak amit akarnak úgysem lehet utána számolni .
  5%-ról lehet olvasni. Kutyfüle :-)”
 • 17. wunderli 2011. május 31. 14:45
  „Tegnapig az AEGON honlapján meg lehetett nézni az aktuális reálhozamot,mostantól technikai okokra hivatkozva
  már nem,majd csak június 3-tól,akkorra már lenyúlják azt a kevés pénzünket is amig megmaradt.Kurva nagy átverés az egész.Vikiék ezt is megetették velünk.Hajrá Magyarország!!”
 • 16. _Ria 2011. május 31. 14:31
  „hubble! a számból vetted ki a szót:)”
 • 15. pmc 2011. május 31. 14:25
  „én már kétszer töltöttem ki ilyent,
  kíváncsian várom küldenek-e harmadikat is...”
 • 14. hubble 2011. május 31. 14:12
  „Mikor tudjuk meg az összeget? ha megkapjuk :-) ????????
  Népbutítás ez az egész megint......”
 • 13. Goldmund 2011. május 31. 14:00
  „Nem vagyok Fidesz-párti, de ez a cikk a hazudozás és a rémhírterjesztés netovábbja!

  Először is, nem a napokban, hanem hónapokkal korábban küldték ki az MNYP-k a nyilatkozatokat. Ott meg lehetett jelölni, hogy bankszámlára kéri-e az ember, vagy vigye ki a pénzt neki a postás. Ez utóbbi esetben a címet is meg kellett jelölni, hogy hová.
  Akinek annyi esze van, hogy azóta megszüntette azt a bankszámlát, vagy direkt eltűnik arról a címről és nem kéri meg a helyére költözőt, hogy szóljon, ha hivatalos értesítés jön, az ne is akarjon pénzhez jutni.

  Valaki kérdezte, mi van, ha nincs otthon. Az, ami minden más pénzküldeménynél: a postás bedob egy értesítést, azzal be lehet menni a postára. Mármint akkor, ha tényleg kell a pénz és nemcsak a nyálát veri valaki ezen a témán.

  Világos, hogy többszázezer ember után nem fog sem az állam sem az MNYP sem a posta nyomozni, hogy hová tűnt, netán rossz címet adott meg, vagy nem képes egy névtáblát és egy levélszekrényt biztosítani, ahová értesítést dobhat a postás.
  Felnőtt ember, ha érdekli, hogy hozzájuthasson a pénzéhez, biztosít elérhetőséget maga felé.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A minimálbért jövőre a kormány határozza meg

A szakszervezetek szerint a megszüntetendő Országos Érdekegyeztető Tanács utolsó jelentős jogosítványa tűnne el ezzel, a frissen megalakult tanács pedig teljesen súlytalanná válna. Tovább olvasom