Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Korrigált a forint, ismét 278 alatt az euró

Korrigálta hétfői gyengülésének egy részét a forint: az eurót kedden délután négy órakor 277,78 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a délelőtti órákra jellemző 278 feletti jegyzések és a hétfő délutáni 280,10 forint után.

Hétfőn a forint komoly árfolyamveszteséget szenvedett el, nap közben 280,50 forintos euró jegyzésre is volt példa, miközben péntek délután még 276,55 forinton állt a jegyzés.

Az euró gyengült a hét elején, és a dollárral szemben már több mint három százalékot veszített az év eleje óta. Hétfőn négyhavi mélypontra süllyedt az euró 1,2860 dolláros jegyzésen.

Az euró árfolyamvesztése arra vezethető vissza, hogy a héten esedékes euróövezeti kötvénykibocsátások, közöttük portugál kötvénykibocsátások miatt a piacon megemelkedett az adósságszolgálati problémákkal terhelt országok kötvényeinek kockázati felára, és ezzel párhuzamosan az euróövezet perifériáját alkotó országok kötvényeinek kockázati felára is.

Kedden az euró gyengülése megtorpant, árfolyama kezdetben a négy havi mélypont közelében stabilizálódott, majd az EKB kötvényvásárlásainak hírére délután erősödött, megközelítette az 1,30 dolláros jegyzést.

Hétfőn Kína, kedden pedig Japán nyújtott támogatást az eurónak: az árfolyamvesztés csillapítása érdekében kötvényvásárlási szándékának bejelentésével fejezve ki bizalmát az euróövezeti pénzügyi rendszerben. Kína euróövezeti államkötvények vásárlására, Japán pedig az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszköz által januárban kibocsátandó stabilitási eurókötvények vásárlására tett ígéretet.

Az euróövezettel szemben táplált befektetői bizalomvesztés a közép-kelet-európai térségi devizák árfolyamát is megterhelte, közöttük a legnagyobb mértékben a külső piaci hatásokra legérzékenyebben reagáló forintot. Kedden a bizalom megszilárdulásával párhuzamosan a térségbeli devizák már erősödhettek: a zloty a kora reggeli 3,90 közeli euró jegyzésekről 3,86 alá, a cseh korona 24,60 feletti euró jegyzésekről 24,50 alá, a forint pedig a kora reggeli 279 feletti jegyzésekről 278 alá erősödött.

A dollárt kedden délután 215,04 forinton jegyezték 1,2922 dolláros euró árfolyam mellett.

Hétfő délután a dollár jegyzése 216,80 forinton, az euró jegyzése 1,2915 forinton állt.

A svájci frank jegyzése kedden délután 220,38 forint a hétfő délutáni 223,10 forint után. Hétfőn 225 forint felett is történtek jegyzések, megközelítve a 226,31 forintos mindenkori rekordot.
Száz japán jen 258,39 forint volt kedden délután a 261,60 forintos hétfő délutáni jegyzéssel szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítási szektor: nehéz év után lassú növekedés várható

A nem-életbiztosítások terén a megnövekedett kockázatérzékenység miatt több szerződés születhet, és… Tovább olvasom