Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Kihagyja a terjesztőket a tankönyvkiadó

A tankönyvpiacon piacvezető Nemzeti Tankönyvkiadó a 2010-től maga, közvetlenül juttatja el tankönyveit az iskolákba, közvetlen kapcsolatot kiépítve a tankönyvek végfelhasználóival.

Átalakuló tankönyvterjesztés – 400 milliós többletforrás az iskoláknak

A döntésnek köszönhetően, a tankönyv terjesztői és kereskedői szereplők sokasága esik ki a tankönyv-kereskedelemben kialakult értékláncból, ezzel lehetővé téve, hogy az iskolák mintegy 400 millió forintos többletforráshoz jussanak. Az intézkedés nem csak az iskolák számára kedvező, hanem a diákok számára is, hiszen a Nemzeti Tankönyvkiadó által nyújtott közel félmilliárdos visszatérítés az oktatás színvonalának javítására, az iskolai infrastruktúra fejlesztésére lehet fordítani.

Az idén 60 éves Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) elhatározta, hogy megpróbál a saját eszközeivel fellépni az elmúlt években a tankönyvforgalmazásban is teret nyert lánckereskedelemmel szemben. Az NTK ezért úgy döntött, hogy a 2010-es évtől kezdve saját maga juttatja el a tankönyveit, valamint leányvállalatuk, a Tankönyvmester Kiadó Kft. kiadványait az iskolákba és a közbeiktatott kereskedők sokaságának fizetett jutalék helyett az iskolák által vásárolt tankönyvek értékének 7 százalékát, mintegy 400 millió forint utólagos visszatérítést ad az iskoláknak. Ezt a közel félmilliárdos forrást az iskolák vezetői az általuk fontosnak tartott célokra fordíthatják szabadon, így például arra érdemes pedagógusok jutalmazására, hiányzó taneszközök vásárlására, felújítások finanszírozására, a diákok számára szabadidős tevékenység, vagy kirándulás szervezésére.

Az NTK döntésének további előnye, hogy a kiadónak közvetlen kapcsolata alakul ki az iskolákkal, így közvetlenül és gyorsan jutnak el a tanároktól származó információk, javaslatok a tankönyvek szerzőihez, szerkesztőihez. Ennek köszönhetően a tankönyvfejlesztés is felgyorsul, és a pedagógusok igényeinek évről-évre jobban megfelelő tankönyvek készülhetnek. Az új rendszernek köszönhetően sokkal rugalmasabb lehet a tankönyvellátás, egyszerűsödik és felgyorsul a rendelés folyamata, a rendelések módosítása, és minimálisra csökken a tankönyvhiány lehetősége. Az új rendszerre való átállást a Nemzeti Tankönyvkiadó országos tájékoztató körúttal támogatja, mely során a lehető legtöbb iskolát keresik fel a következő hónapokban. Az iskolákat a kiadó személyes kapcsolattartói támogatják és igény esetén az NTK felhasználóbarát rendelésnyilvántartó- és számlázó programot telepít az intézményekbe, hogy az adminisztráció minél egyszerűbbé váljon.

További újdonság, hogy a 2010/2011-es tanévtől kezdve az iskoláknak lehetősége nyílik arra is, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadótól rendeljék meg a Cartographia Tankönyvkiadó Kft. kiadványait is. E kiadóval ugyanis az NTK szerződést köt, melynek keretében vállalja, hogy igény esetén a Cartographia kiadványait is eljuttatja az iskolákba. Ezen felül az NTK több kiadóval is tárgyal, vagyis várhatóan további kiadók is választható módon bővítik majd ajánlatukat.

Olvasóink írták

 • 4. józanparaszt 2009. november 18. 10:20
  „azért néha az idösebb tesó vagy ismerös jó állapotban lévö könyve is megtenné, nem?”
 • 3. ungi 2009. november 17. 18:43
  „Akkor talan nem kell majd a gyerekeknek könyv nelkül tanulnia, mert itt lesznek szeptemberre a könyveik. Mert most ugye november közepe van, a gyereknek meg könyve meg mindig egy szal sem. Egy egesz osztaly jar iskolaba könyvek nelkül. Normalis ez?”
 • 2. vienna 2009. november 17. 08:38
  „Na végre!
  Helyes!”
 • 1. dr73 2009. november 16. 18:05
  „Nagyon helyes.
  ...és még sok minden más üzletnél és vállalkozásnál is kikerülném a potyahaszonlesőket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MÁV vonalakkal bővítene a GYSEV

A vonalátvételekről a GYSEV Zrt. munkatársa annyit közölt: stratégiai elképzeléseik között szerepel… Tovább olvasom