Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Jön az új cafeteria: a pihenő kártya már júliusban kész

Széchenyi Pihenő Kártya 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig 1,5 százalék.

A jövő év elejére állhat fel az új cafeteria-rendszer, amelynek első eleme, a júliusban induló, a szálláshely-szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP), a kormány azonban már dolgozik olyan új elemek bevezetésén, amelyeket például a vendéglátáshoz, gyógy- és fürdőszolgáltatáshoz kötnek - mondta Szatmáry Kristóf turizmusért felelős államtitkár sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A sajtótájékoztatón a Magyar Turizmus Zrt. és a MÁV szándéknyilatkozatot adott át az államtitkárnak arról, hogy dolgozóik cafeteria rendszerük keretében igényelhetik a SZÉP-kártyát.
Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kijelentette, hogy kibocsátóként csatlakoznak a SZÉP-kártyához.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: jelenleg a kártyát szálláshely szolgáltatás igénybevételével együttesen lehet felhasználni, ezt azonban hosszabb távon az átalakuló cafeteria rendszer feloldja. A tervek szerint az egyéb típusú - pl. szabadidő eltöltéssel, rekreációval, vendéglátással összefüggő - szolgáltatásokra a Széchenyi Pihenő Kártya rendszerén belül önálló elemeket dolgoznak ki.

Az államtitkár elmondta, hogy a SZÉP-kártya céljaiban ugyan hasonló az üdülési csekkhez, de a formája modernebb, struktúrája átláthatóbb, olcsóbb.

Emellett 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig 1,5 százalék.

Az államtitkár elmondta, hogy a SZÉP-kártya bevezetésétől azt várják, hogy a következő 3-4 évben 30-35 százalékkal bővül a forgalom a belföldi turizmusban.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) vezérigazgatója elmondta: számukra kiemelt prioritással bír a belföldi turizmus népszerűsítése. Hozzátette: a magyar lakosság évente 400 milliárd forintot költ el külföldön turisztikai céllal. Az összes vendégéjszaka csaknem 51 százaléka származik belföldi forgalomból, míg a bevétel mintegy 40 százalékát teszi ki, és a lakosság csupán harmada utazik belföldön.

A kormány 2011. március 30-i ülésén fogadta el a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló rendeletet. Az új cafeteria-elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak. Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS terminállal rendelkezni: a kormányrendelet szerint a kibocsátó köteles megteremteni az internetes vagy telefonon történő fizetés technikai feltételeit is, vagyis elég az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni.

Szatmáry Kristóf a sajtótájékoztató előtt újságíróknak elmondta, hogy jövő év végéig a SZÉP-kártya és az üdülési csekk párhuzamosan lesz jelen a piacon, a tervek szerint 2013-tól csak a kártya lesz forgalomban.
Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy a kormányzat célja: minden szálláshely-kategóriában legyen nemzeti tanúsító védjegy. Ezt jelenleg három kategóriában dolgozták ki, ill. vezetik be, a magán- és falusi szálláshelyeknél, valamint a kempingeknél. Amely esetében nem működik ilyen védjegy, azoknál a szálláskategóriáknál a korábban érvényben lévő szabályozást egy évvel tervezik meghosszabbítani. Mint mondta, készek arra, hogy egyeztessenek a Magyar Szállodaszövetséggel is, amely a közelmúltban indította el a Hotelstars Union elnevezésű, nemzetközileg is alkalmazott minősítő rendszerét. A kérdés az, hogy ez a rendszer átalakítható-e, ill. adaptálható-e a hazai viszonyokra. Amennyiben nem lehetséges, akkor létrejöhet, hogy ez a nemzeti védjegyrendszer emellett párhuzamosan működik tovább - jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 5. Madarász 2011. május 26. 23:11
  „4. Mi köze az éhen halásnak az időhöz? Azért mert a fizetést lenyúlja az állam és nincs mit ennie a munkásnak, ideje még lehet.”
 • 4. OldSpice 2011. május 26. 14:45
  „#3
  de azért ide irogatni van időd. haha”
 • 3. laci6203 2011. május 26. 14:27
  „Köszönjük szépen a nesze semmi-fogd meg jól kibocsátását.Az nem prbléma hogy a munkáeok lassan éhenhalnak lényeg hogy pihenjenek , utazzanak!”
 • 2. Lobbo71 2011. május 26. 13:38
  „Nem mindenkinek...”
 • 1. Madarász 2011. május 26. 09:32
  „Szép, szép, de ki akar utazni, ha gond a mindennapi megélhetés...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már jún. 1-én jöhet a magánnyugdíjpénztári reálhozam

A magánpénztáraknak volt tagjaik vagyonát június 1. és 12 között kell, a május 31-i állapot szerint,… Tovább olvasom