Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

GKI: Feléljük a jövőt

A jogbiztonság gyengítése, a megtakarítások felélése, az általános befelé fordulás anakronisztikus, az európai tendenciáktól eltérő magyar modell irányába mutat.

A jövő év a strukturális reformok végrehajtásának előkészítésére lesz elegendő, a reform költségvetési vonatkozásai inkább 2012-ben és 2013-ban lesznek érzékelhetőek - mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerdán a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A reform fő elemei azok, amit a GKI gazdaságkutatói már tíz éve mondanak. Ezek az önkormányzati rendszer, a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a nagy állami vállalatok - elsősorban a MÁV és a BKV -, valamint a transzferek, a költségvetésből közvetve juttatott "támogatások" rendszerének átalakítása. Ezekből "akár össze is rakható" az a 600-800 milliárd forint megtakarítás, amiről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a napokban nyilatkozott - fejtette ki.

Vértes András, a GKI elnöke a magán-nyugdíjpénztári tagok maradásával, vagy átlépésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy sokan érzelmi indíttatásból döntenek majd, és kevésbé az ésszerűség alapján.

Akar László megemlítette, hogy igaz más körülmények között történt a 2009-ben lehetővé tett visszalépés az állami nyugdíjrendszerbe, de a felmérésük alapján akkor is elsősorban érzelmek alapján határoztak a tagok.

Figyelmen kívül hagyja a magyar gazdaságpolitika a nemzetközi gazdasági helyzetet és a 2010. és 2011. évi költségvetési hiány formális teljesítése keretében "kifejezetten" kockázatos folyamatokat indított be - állapította meg Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az idei negyedik, 2010-11-re szóló éves előrejelzésüket.

A gazdasági folyamatok lényegében a GKI által szeptemberben prognosztizáltnak megfelelően alakulnak. A magyar gazdaság lassan kijön a válságból. A világgazdaságban a tavaszi görög után az őszi ír válság fokozza a bizonytalanságot, a fenntarthatatlannak látszó folyamatok iránti érzékenységet - fejtette ki a gazdaságkutató elnöke.

A magyar gazdaságpolitika ezt figyelmen kívül hagyja, ami jelentős árfolyamkilengésekhez és kamatemelkedéshez vezet, ami növeli az adósok - a lakosság, a vállalkozások és az állam - terheit. "A jogbiztonság gyengítése, a megtakarítások felélése, az általános befelé fordulás anakronisztikus, az európai tendenciáktól eltérő magyar modell irányába mutat. Mindez előbb-utóbb fájdalmas, az egyébként szükségesnél jóval nagyobb korrekciókat tesz elkerülhetetlenné" - mondta a GKI elnöke. Hozzáfűzte: gazdaságpolitika még rövid távon sem segíti érzékelhetően a növekedést és a munkahelyteremtést.

Olvasóink írták

 • 19. load 2010. december 17. 18:46
  „15. Szabra
  "Vértes András elvtárs akkor miért nem aggódott..."
  De aggódott kedves Szabra, csak neked vagy rövid az emlékezeted, vagy nem olvasol HVG-t.

  http://hvg.hu/gazdasag/20090210_gki_versenykepesseg_evkonyv_2008”
 • 18. Valaki 2010. december 16. 22:33
  „17. Maori

  Ha nem fehér bottal járnál, még értelmes is lehetnél, úgy 100 év múlva! :)))))”
 • 17. Maori 2010. december 16. 22:09
  „16. kolombela 2010.12.16. 16:34
  Radikális változás? Hol? Sokmindent látok, de változást azt nem! Narancsos barátaid a személyijövedelemadó, és a nyereségadó csökkelntésével pont azokat teszik még gazdagabbá, aki eddig "kirabolták", eladósították az országot! És ti még örültök is ennek. Az egyik 19, amásik 1 híján 20.”
 • 16. kolombela 2010. december 16. 16:34
  „4. hozzászólás Primax 2010.12.15. 20:39
  Ez nem arról szól, hogy ki az okosabb, hanem arról, hogy 20 éven keresztül szabad rablás folyt, amit most ezzel a radikális változtatásokkal remélhetőleg sikerül egy kicsit hátrébb szorítani.
  Egy biztos Az az irányvonal, amit jelenleg ez a zsidó cionista liberális eszme semmiféle jót nem tartalmaz, ezt meg kell szüntetni, csak még nem jöttek rá teljesen ezek a nagy európai kulturált népek.”
 • 15. Szabra 2010. december 16. 16:31
  „Vértes András elvtárs akkor miért nem aggódott amikor a Gyurcsány-kormány élte fel a jövőt olyannyira, hogy Bajnai elvtársnak 18 milliárd $-t kellett felvenni a balliberális kormány dicsőségére ??
  Vagy akkor éppen a Nyugdíj-pénztári elnöksége kötötte le az idejét????”
 • 14. kolombela 2010. december 16. 16:29
  „"...az európai tendenciáktól eltérő...". Ezen van a hangsúly! 1000 évvel ezelőtt egyszer már átvettük az akkorieurópai tendenciát, azóta csak egyre folyamatosan hanyatlunk.
  Ez a nagy "európai tendencia" már bebizonyította, hogy semmire sem való. itt az ideje, hogy elszakadjunk tőle, a világ nem csak Európából és az USA-ból áll, sőt egyre inkább nem.”
 • 13. Valaki 2010. december 16. 14:09
  „Ha jól emléxem a gki-s dr Vértes doktor a maszop melnök jelöltje volt! :))))

  Ennyit a gki-ról.”
 • 12. jamesson 2010. december 16. 13:19
  „Tolvajok azok akik a közpénzeket a saját boldogulásukra használták, ( Hagyó-Hunvald-Veres-Simor-Bajnai és a többi ciprusi lovag)
  Talán néhány szórvány baloldalinak nemártana szembenézni a múlttal, talán akkor a szavak jelentésével is tudnának mit kezdeni.”
 • 11. Primax 2010. december 16. 11:12
  „5. hozzászólás Patriot !
  Nem Neked írtam.
  Te a tolvajok pártján állsz.”
 • 10. Imcsi 2010. december 16. 09:42
  „8: "Ebben a rendszerben mindenki fillérre pontosan tudná, hogy az adott évben mekkora adót kell befizetnie."
  És ennek nagysága mitől függne? Vagy mindenki egységesen fizetne pl. 1 milliót évente?”
 • 9. morz 2010. december 16. 09:38
  „Sokan még 10 év múlva is komcsizni fognak meg zsidózni. Ezt egyszerűbb, mint gondolkodni.”
 • 8. Maori 2010. december 16. 08:43
  „Az ország pénzügyi gondjait a fidesz nem fogja megoldani. Ha kevés a pénz, bevételt kell növelni, vagy kiadást kell csökkenteni. Ezt minden józan paraszti esszel rendelkező ember tudja, ez alól csak a politikus kivétel.
  Az adó csökkentés egy vicc! Egy kampány fogás, amivel csak és kizárólag a népszerűségi indexet lehet növelni. Ez sem munkahelyet, sem gazdasági fellendülést nem fog eredményezni.
  A kátyúból való kimozduláshoz stabilizálni és állandósítani kellene a bevételeket. Erre azonban az önbevallós %-os adórendszer nem alkalmas. Ez csak a jövedelmek eltitkolását, a minimálbéren történő foglalkoztatást támogatja. Egy minimálbéres kisvállalkozót hol érdekli hány %-os az adókulcs? Lehetne akár 1%-os, akkor is minimálbéres maradna, hisz ez a kategorria adómentes. S azért ezekhez a vállalkozókhoz úgy 2,5 millió munkavállaló kötődik.
  Az adózás rendjét kellene gyökeresen megváltoztatni. Az önbevallós, %-os adózást egy kiróvó adó-szerződésre kellene cserélni. Ebben a rendszerben mindenki fillérre pontosan tudná, hogy az adott évben mekkora adót kell befizetnie. Ha azonban szorgalmánál, tudásánál fogva ő több jövedelmet szerezne, mint ami a szerződésben foglaltatik, a plusz jövedelem adómentesen maradna meg neki. Ez valóban motiválná, jutalmazná a munkavállalót, úgy, hogy közben a közterhek sem szenvednének hiányt. Nem kellene eltitkolni a jövedelmeket, hisz a munka gyümölcsét nem rabolná le az állam. A minimálbéres foglalkoztatás kérdését is orvosolni lehetne. El kell törölni a munkaadókat terhelő járulékokat, melyeket a munkavállalók után kell fizrtni. Sőt tovább megyek, a kifizetett munkabér bizonyos részét írhassa le az adójából a munkaadó. Minnél több munkabért fizet, annál többet. Természetesen nem lenne adómentesség, mert a cél, hogy valamennyi jövedelemmel rendelkező aktív munkavállaló adózzon.
  Ezzel az adórendszerrel fix, nem saccolt adóbevételekkel számolhatna a költségvetés. Megszünne a jövedelem eltitkolás és a minimálbér+boríték alapú foglalkoztatás, hisz a szorgalmat többé nem sarcolnák meg.
  És ami a leglényegesebb, több embert vonna be a közteherviselésbe, klasszisokkal több bevételt produkálna, finanszírozhatóbbá válna az ország, és kevésbé függenénk a külföldi tőkétől.”
 • 7. BZOLI68 2010. december 15. 22:56
  „?”
 • 6. Vanderer 2010. december 15. 21:21
  „Patriot nem unod a dumádat? Mert én már igen.Bármi szart összepancsol a kormányzat azzal lehet magyarázni,hogy bezzeg ellőtte a komcsik...?Ha ez is ugyanolyan szar akkor mire vered itt magad? Pénzt kapsz érte?”
 • 5. Patriot 2010. december 15. 20:52
  „Primax, ne fárassz, Te különben sem tudsz felidegesíteni.”
 • 4. Primax 2010. december 15. 20:39
  „3. hozzászólás Patriot !
  " GKI tudja, ők nagyon okosak."
  Igazad van : a felcsúti okosabb.
  Bölcs Vezetőnk mindenkinél okosabb.
  Egész Európánál is okosabb.
  A Világbanknál is okosabb.
  Az IMF-nél is okosabb.
  Putyinnál is okosabb.
  Obamánál is okosabb.
  Merkelnél is okosabb.
  Egy szó, mint száz : okosabb ő mindenkinél.
  Nincs hozzá fogható zseni sehol sem.
  Áldassék neve !
  Ámen.”
 • 3. Patriot 2010. december 15. 20:22
  „GKI tudja, ők nagyon okosak.
  Hogy nem rohad rátok az a nagy szakértelem, vajon hol <moderálva..> szakértettetek ezidáig mialatt eladósították az országot.
  A gazdaság meg gyakorlatilag tetszhalott állapotba került, köszönhetően az ilyen szemétre való elemző és gazdaságkutató cégek asszisztálásának.”
 • 2. Alfonz23 2010. december 15. 19:40
  „Ez a "gazdaságpolitika még rövid távon sem segíti érzékelhetően a növekedést és a munkahelyteremtést."
  Hát nem pont erről szól a kormányzati halandzsa?”
 • 1. spot 2010. december 15. 18:50
  „fasza”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évvégi jutalmak és 13. havi: 200.000 forint

Míg 2009 végén a 13. havi bérek országos átlagszínvonala 164.000 forint volt, idén a 13. havi… Tovább olvasom