Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Generali Alapkezelő: bizonytalan a válságból történő gyors kilábalás

Kőszegi Krisztián, a Generali Alapkezelő értékesítési vezetője a válság kialakulásáról és hatásairól, a világgazdaság jelenlegi állapotáról és a hazai és nemzetközi részvény- és devizapiacokat érintő várakozásairól beszélt Győrben.

A Generali Alapkezelő és a Generali-Providencia Biztosító pénzügyi- és gazdasági alapismereteket közvetítő, országos edukációs programjának első, győri állomásán a globális gazdasági válságról tartott előadást csütörtökön.

Kőszegi Krisztián, a Generali Alapkezelő értékesítési vezetője a válság kialakulásáról és hatásairól, a világgazdaság jelenlegi állapotáról és a hazai és nemzetközi részvény- és devizapiacokat érintő várakozásairól beszélt a programban résztvevő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak. A 2009/2010-es tanévben országszerte 115 iskolából közel másfélezer diák vesz részt az oktatási programban és az 1,8 millió forint összdíjazású tőzsdei befektetési versenyben, a Tőzsdejátékban.

„A válság másfél-két évvel ezelőtt, az amerikai ingatlanpiacról indult ki és fejlődött világméretű, a gazdaság minden szegmensét érintő krízissé. A tengerentúlon a korábban olcsó hitelek következményeként erősödő kereslet jelentős áremelkedést okozott, majd a hitelek drasztikus megdrágulása okán, 2007 tavaszától hirtelen megnőtt a nemfizető adósok száma. Emiatt a bankok tömegesen kezdték elárverezni a hiteleiket nem fizető adósok ingatlanjait, ami a korábban irreális mértékben növekvő ingatlanárak gyors zuhanásához vezetett" - magyarázta előadásában Kőszegi Krisztián. „A bankok hitelezési politikája ezt követően – hitelportfólióik romlása miatt – óvatosabbá vált, amelynek következményeként a korábban túlzott mértékben hitelre épülő, a fogyasztás és a termelés egyensúlyán alapuló gazdasági növekedés visszaesett. Ennek hatására a vállalatok visszafogták beruházásaikat és termelésüket, ami folyamatos elbocsátásokhoz és azóta is növekvő – az Egyesült Államokban, de Magyarországon is 10% körüli – munkanélküliségi rátához vezetett" - tette hozzá a Generali Alapkezelő értékesítési vezetője.

„Az elmúlt év során az egyes kormányok és jegybankok által kidolgozott mentőcsomagok – az autóipart támogató roncsprémium-programok elindítása, a munkahelyek megőrzését segítő támogatások bevezetése, illetve az ingatlanszektor talpra állítását célzó lakásvásárlási támogatások és hitel-átütemezési törekvések – eredményeként a globális gazdaságot jellemző, korábbi romló tendencia megállt. A gazdaságélénkítő csomagok következményeként azonban a lakosság és a vállalatok mellett mára az egyes államok is jelentős adósságokat halmoztak fel, azaz a segítség sok esetben a jövő terhére érkezett" - fejtette ki Kőszegi Krisztián. Hozzátette: „A válság kezelése során a valós rendszerszintű problémák végleges megoldása helyett a bizalomépítés kapott nagyobb hangsúlyt. Mivel a fennálló strukturális problémák továbbra is korlátozzák a fogyasztók mozgásterét (tartós munkanélküliség emelkedése, gyenge kiskereskedelmi értékesítések), egyre valószínűbb egy, a felívelést követő újabb visszaesés a világgazdaságban. Továbbá nem lehet kizárni azt sem, hogy az ingatlanpiacokon egy átmeneti stabilizálódást követően ismét esésnek indulnak az árak."

„A tőzsdék március óta tartó töretlen szárnyalása a globális makrogazdasági tényadatokhoz képest túlzott optimizmusra utal, amit jól jelez, hogy a meglévő kockázatok ellenére a részvénypiacok egy része már a tavaly októberi összeomlás előtti szintekre emelkedett vissza" - emelte ki Kőszegi Krisztián. „A devizapiacokon az euró/dollár árfolyamának mozgása mutathatja majd a trendszerű fordulatot: az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a tengerentúli deviza árfolyamának gyengülése esetén még további optimizmus jellemezheti a piacokat, míg a dollár árfolyam-erősödését részvénypiaci esés, a hazai kötvénypiaci árfolyamok csökkenése, s a forint gyengülése követheti" - tette hozzá Kőszegi Krisztián, a Generali Alapkezelő értékesítési vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Telekom III. negyedéves eredmény

A Magyar Telekom III. negyedéves eredménye vegyes tendenciákat mutat a társaság gazdálkodásáról. Tovább olvasom