Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

GE lekapcs: a miniszterelnökhöz fordult Nagykanizsa képviselője

Levélben kezdeményezett személyes találkozót Bajnai Gordon miniszterelnökkel Nagykanizsa fideszes országgyűlési képviselője, hogy a General Electric (GE) szerdán bejelentett és legnagyobb mértékben Nagykanizsát érintő leépítése kapcsán megtehető lépésekről tárgyaljanak - közölte csütörtökön, rögtönzött sajtótájékoztatón a kezdeményező, Cseresnyés Péter. Göndör István, a város szocialista országgyűlési képviselője az MTI-vel közölte: már elindultak a tárgyalások a munkahelymegtartó támogatási lehetőségekről.
Cseresnyés Péter azt mondta: a GE két évre tervezett, közel 2600 fős leépítése az ország több települését is érinti, de döntő többségében leginkább Nagykanizsát sújtja. Az országgyűlési képviselő szerint a döntés nem 1300, hanem inkább 1500 embert, pontosabban ugyanennyi családot hoz nehéz helyzetbe.

Az ellenzéki honatya úgy véli, a kormánynak az önkormányzattal és a GE menedzsmentjével együtt kellene lépéseket tennie azért, hogy az elbocsátandó dolgozók ne váljanak munkanélküliekké. Hozzátette, hogy a közös fellépés érdekében Nagykanizsa szocialista és szabad demokrata országgyűlési képviselőivel, valamint a leépítéssel érintett más városok honatyáival is felveszi a kapcsolatot.

Cseresnyés Péter jelezte, hogy a témában hétfőn a Parlamentben is szándékában áll felszólalni az azonnali kérdések órájában.

Marton István - 2006-ban a Fidesz támogatásával megválasztott - polgármester csütörtökön az MTI kérdésére arról beszélt: szerdán, a GE leépítési terveinek bejelentése után találkozott a nagykanizsai gyár igazgatójával, Hermann Miklóssal. A polgármester szerint némi időt nyert a város azzal, hogy nem azonnali elbocsátásokról van szó, mert ez így kezelhetőbb helyzetet jelent.

A gyár vezetésével folytatott találkozója kapcsán kifejtette: a GE infrastruktúrával magas szinten ellátott területen, a nagykanizsai ipari parkban található, ezért kiváló lehetőséget biztosít olyan vállalkozások számára, amelyek nem zöldmezős beruházásban vagy területvásárlásban gondolkodnak, hanem bérleti konstrukcióban. A polgármester reményei szerint a GE, mint világcég, az önkormányzatnál nagyobb eséllyel találhat olyan partnereket, amelyek betelepülnének a nagykanizsai üzem területére.

Göndör István, az MSZP nagykanizsai országgyűlési képviselője az MTI-nek csütörtökön elmondta: miután hosszú hetek óta ismert a probléma, nemrég tárgyalt a miniszterelnökkel és Kiss Péter társadalompolitikai miniszterrel is a lehetőségekről.

A képviselő hozzátette: Kiss Péter folytat tárgyalásokat a GE vezetésével, lehetőség van ugyanis arra, hogy ha a társaság fejlesztene, új termékstruktúrával jelenne meg és ezzel csökkenteni lehet a nagy mértékű létszámleépítést, akkor hasonló gazdaságfejlesztési támogatásra számíthat, mint az újonnan Magyarországra települő nagyvállalatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Inform vette meg a Szuperinfót

Inform Média Kft.-hez kerültek a Szuperinfó országos laphálózat franchise jogai. Tovább olvasom