Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Fiatal Vállalkozók Hete Győrben: Egy jó vállalkozó ütésálló - képgaléria, videó

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége ötödik alkalommal tartotta meg a hazai gazdasági utánpótlás-nevelés kulcseseményének számító Fiatal Vállalkozók Hetét 2012. november 12. és 18. között.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége ötödik alkalommal tartotta meg a hazai gazdasági utánpótlás-nevelés kulcseseményének számító Fiatal Vállalkozók Hetét 2012. november 12. és 18. között, melyet a világ legnagyobb vállalkozásösztönző hálózata, a Global Entrepreneurship Week keretében rendeztek meg a világ 123 országához hasonlóan.

Fotók: Cseh Róbert
Az eseménysorozat Győr-Moson-Sopron Megyei rendezvényén Ollári Gergely, a FIVOSZ megyei elnöke elmondta: a szövetséggel az a céljuk, hogy összefogják és megerősítsék a fiatal vállalkozók közösségét, megteremtsék a következő vállalkozói generációt, valamint építsék a tisztességes üzleti kultúrát. Mint mondta, szomorú adat, de a magyar 15 és 34 év közötti fiatalok mindössze csupán 3,7 százaléka vállalkozik – ezt az értéket igyekeznek programjaikkal növelni.

Ollári Gergely beszéde után Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki úgy látja: a magyarokban a vállalkozói szellem mélyponton van, melynek több oka van. Elsősorban azonban azt emelte ki, hogy azokban, akik ’70-’80-as években nőttek fel, nincs meg az a tudás, amely egy sikeres vállalkozáshoz kell. Úgy véli, több ambiciózus fiatal kellene, akik ki merik próbálni magukat ebben a világban – az ötlet azonban nem elég, hosszú távon kell gondolkodni.

Szakács Imre elméleti kérdéseket felvető megnyitója után a gyakorlati tudásra terelődött a szó a Kisalföldi Városfejlesztési Alapítvány munkatársai, Balázsi Edina és Bodok Valéria révén. „Munkaerő-piaci és vállalkozói kompetenciák fejlesztése a Nyugat-dunántúli régióban" nevet viselő programjuk során ugyanis olyan díjmentes képzéseket kínálnak, melyek hasznos tudást nyújtanak mint a kezdő, mint pedig az üzleti életben már jártas vállalkozók számára.

Előadásukat az eseménynek helyet adó Mobilis házigazdájával folytatott interjú követte. A győri Csodák palotájaként ismert intézmény igazgatója, Szilasi Péter Tamás szerint hazánk meglétének alapja a termelés. Úgy véli azonban, egyelőre nem rendelkezünk azokkal a kompetenciákkal, amelyekkel „nagyot lehetne durrantani" a piacon – fontosnak tartotta azonban kiemelni, hogy az említett piac nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára vonatkozik. A fiatal vállalkozóknak azt üzente, olyan termékkel lépjenek ki, melynek alacsony a kezdőköltsége, így viszonylag kicsi adott esetben a bukás mértéke. „Egy vállalkozónak optimistának és kreatívnak kell lenni, nem utolsósorban pedig ütésállónak" – zárta szavait Szilasi Péter Tamás.

A beszélgetést követően Deésy György vállalkozó osztotta meg gondolatait, aki elsősorban azt emelte ki, hogy „jelenleg Magyarországon mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti", vagyis a vállalkozók nem ismerik egymást, így nem is ismerik a konkurenciát sem, amin sürgősen változtatni kell. Munkája során azt látja, kevés üzletembernek van „B-terve", erre egy szemléltető példát is felhozott: egy vállalkozó több száz milliós pályázatot nyert, az összegből olyan gyártósorokat vásárolt, melyen kizárólag a Nokia számára gyártott alkatrészeket. A Nokia jelenlegi helyzete révén viszont már csak az álló gyártósorokat nézegetheti…

A rendezvény utolsó beszélgetőpartnere Tóth József Péter, Lipót község polgármestere volt, aki közéleti pozíciója mellett mint a Lipóti Pékség sikeres tulajdonosa volt jelen. Az egész országot behálózó üzletről manapság nehezen tudjuk elképzelni, de húsz évvel ezelőtt egy kis házból indult meg a gyártás, s nőtt apránként egyre nagyobbra. Ma már ott tart, hogy az 1200 négyzetméteres üzemet olyanná alakítja, hogy az a nagyközönség számára is látogatható legyen, hiszen, mint mondta, „aki Lipótra érkezik, mind a pékségre kíváncsi". A fiatal vállalkozók számára jó üzenet lehet a mottója, miszerint: nincs probléma, csak megoldandó feladat. Hozzátette: tudja, hogy nem könnyű manapság elkezdeni, de problémák ugye nincsenek…

Olvasóink írták

  • 1. kokolorbi 2012. november 24. 00:49
    „Mondhat bárki bármit. Ahhoz hogy sikeres legyél 3+1 dolog kell: pénz,pénz, pénz és a megfelelő kapcsolati rendszer. Enélkül csak tengődhetsz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi Pihenő Kártya: újraosztják a piacot?

Új szereplő lép a Széchenyi Pihenő Kártya piacára, a Tempo Egészségpénztár és szolgáltatója, az… Tovább olvasom