Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Egyre kevesebb vállalkozó vesz fel hitelt

Folyamatosan csökken azoknak a cégeknek az aránya, akik bíznak abban, hogy hitelkérelmüket a hazai bankok pozitívan bírálnák el.

Továbbra is a bankhitel számít a legfőbb finanszírozási formának, de a gazdasági válság kitörése óta, az elmúlt két év alatt jelentősen csökkent az ezt igénybe venni tervezők aránya. A tavalyi eredményekhez hasonlóan az elérhető hitelösszeg mértékét illetően szintén pesszimistábbak azok a cégek is, akik egyébként bíznak a sikeres hitelkérelemben – állapítja meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.

2007 óta folyamatosan csökken azoknak a cégeknek az aránya, akik bíznak abban, hogy hitelkérelmüket a hazai bankok pozitívan bírálnák el – derül ki a GfK Hungária a hazai vállalkozások bankolási szokásait évente vizsgáló felmérésének idei eredményeiből.

A GfK Hungária felmérése a legalább 20 millió forint éves nettó árbevételű cégek pénzügyi szokásait, stratégiáit vizsgálva jutott arra a megállapításra, hogy a 2007. utolsó negyedévében mért 7,5 százalékról 2008-ra 13,5 százalékra, 2009 végére pedig 17,1 százalékra emelkedett azon vállalatvezetők aránya, akik úgy vélik, cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges banki hitelbírálat során.

A cégek pénzügyi döntéshozóinak megkérdezésével készült vizsgálat azt is megmutatta, hogy azok a cégek, akik egyébként bíznak a sikeres hitelkérelemben, szintén pesszimistábbak az elérhető hitelösszeg mértékét illetően. A 2008-as 50 százalékról 47 százalékra esett azoknak az aránya, akik legalább az éves nettó árbevételük 25 százalékát elérő hitelösszeg elnyerését is elképzelhetőnek tartják.
A banki hitellehetőségek szűkülése természetesen hatással van a vállalkozások finanszírozási stratégiájára is. A 2008-as adatokhoz képest bizonyos átrendeződés figyelhető meg a vállalatok által figyelembe vett finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban is.

„Továbbra is a bankhitel a legfőbb finanszírozási forma, de két év alatt 14 százalékponttal csökkent az ezt igénybe venni tervezők aránya és még 2008 végéhez képest is 7 százalékos a visszaesés" – mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Szintén csökkent az állami vagy EU források, pályázati pénzek szerepe. Immáron második legfontosabb forrásnak számít (főleg a kisebb cégek esetében) a tagi kölcsönök jelentősége. A hosszabb fizetési határidőkkel inkább a nagyobb cégek próbálják javítani a likviditásukat.
Főleg a kisebb cégek esetében jelentős néhány kényszerből igénybe vehető eszköz, például a forgóeszköz igény csökkentése, a kifizetendő számlák átütemezése vagy, hogy a tulajdonos magánszemélyként vesz fel hitelt.

Olvasóink írták

 • 5. Jandex 2010. február 28. 13:26
  „3. hozzászólás Imcsi
  Tisztességes kamatra és kondíciókra most is ki tudnák helyezni csak már nem emlékeznek milyen is az!!!!!!!!!!”
 • 4. medvemaczi 2010. február 25. 09:46
  „remélem semmiből...
  egy olyan bank kellene ami a mi tulajdonunkban van, az államé... így legalább a kamatok is minket szolgálnának”
 • 3. Imcsi 2010. február 24. 20:34
  „Ha a bankok nem tudják kihelyezni a pénzüket, akkor miből fognak megélni?”
 • 2. dr73 2010. február 24. 16:56
  „Ez nemcsak a vállalkozásokra vonatkozik :-/”
 • 1. hehe08 2010. február 23. 21:23
  „dübörgünk...... csak leszerelték a kerekeket.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5,75%-ra csökkent az alapkamat. Elemzés: febr. 16-22.

A Monetáris Tanács február 22-i ülésén a várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal… Tovább olvasom