Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2009 első kilenc hónapjában 3,5, szeptemberben 5,7 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el.

A kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számítva - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első kilenc hónapjában 4,4, szeptemberben 7,3 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009.

szeptemberben a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.

A folyó áron számított forgalom kilenc hónap alatt 211 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése augusztusban tovább folytatódott, és 0,8 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított eladási forgalma – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009 első nyolc hónapjában 4,2, augusztusban 7,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

2008 szeptemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 1,2 százalékkal, az első kilenc hónapban 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,4 százalékkal mérséklődött az előző hónap szintjéhez képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első kilenc hónapjában 5.265 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből szeptemberben 620 milliárd forintot. Az eladások 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 23 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2009 első kilenc hónapjában 3,5, szeptemberben 5,7 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) értékesítésének volumene 6,4 százalékkal csökkent a 2008. szeptemberihez mérten.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első kilenc hónapban 7,7, szeptemberben 11,2 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál.

Az idén szeptemberben szinte minden üzlettípusban mérséklődött a forgalom - az előző év szeptemberihez mérten a legnagyobb visszaesés továbbra is az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-üzletekben volt.

Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első kilenc hónapjában 0,5 százalékkal nőtt; szeptemberben 1,4 százalékkal elmaradt előző év azonos időszakitól; a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal mérséklődött.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2009. második negyedévben 37 százalék volt. A többi régió egyenként 9-12 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. A második negyedévben minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene - a legkevésbé Nyugat-Dunántúlon, a leginkább Dél-Alföldön.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009. szeptemberben tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,5, az eurózóna országaiban 3,6 százalék volt az előző év azonos havihoz képest.

Az elérhető adatok szerint növekedést csak 4 tagállamban (Lengyelországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Svédországban), csökkenést ellenben 14 tagállamban mértek, közülük a balti államokban volt a legjelentősebb a visszaesés.

2009. szeptemberében folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első kilenc hónapjában 38,9 százalékkal mérséklődött, szeptemberben 52,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnik a pénzünk: egyre több bankkártyacsalás

Citibanknál, az MKB-nál és a CIB-nél a csalások toplistáját a bankautomatás kártyamásolás vezeti. Tovább olvasom