Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Csökken a cigaretták, és a nő a fogyasztási dohány eladása az idén

A legális forgalomban eladott cigaretta mennyisége az idén a tavalyi évhez képest várhatóan mintegy 5 százalékkal csökken, míg a fogyasztási dohányok eladása legalább ugyanilyen mértékben nő majd - mondta Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke az MTI-nek.
Úgy vélte, a fogyasztási dohányok forgalmának növekedését - az adóemelés ellenére is - az utóbbi egy-két évben az okozza, hogy a környező országokban gyakorlatilag már nem éri meg fogyasztási dohányt forgalmazni, ugyanis annak adója nagyobb, mint a cigarettáé. Így, a tapasztalatok szerint, a környező országok fogyasztói is Magyarországon vásárolják meg a vágott dohányt. A becslések szerint most Magyarországon évente a legális forgalomban mintegy 12 milliárd szál cigaretta és mintegy 5 ezer tonna vágott dohány fogy.

A magyar tulajdonban lévő dohánygyár elnöke emlékeztetett, hogy a dohánytermékek jövedéki adója legutóbb ez év július 1-jétől nőtt Magyarországon: a cigaretta esetében 11.500-ról 11.900 forintra (30-ról 31 százalékra), így a minimum adó összege 21.100-ról 22.300 forintra nőtt 1.000 szálra vetítve. A fogyasztási dohány jövedéki adója 10.150-ről 11.150 forintra emelkedett kilogrammonként.

Az adóemelés a fogyasztói árakat a cigaretta esetében 30-40 forinttal, a fogyasztási dohánynál 40-50 forinttal emelte csomagonként. Az áremelést a fogyasztók jó része csak szeptember 1-jétől érzékeli, ugyanis eddig voltak forgalmazhatók azok a termékek, amelyek még a régi adótartalommal bírnak.

Emellett ez év szeptember 1-jétől már csak az elrettentő képekkel ellátott csomagolóanyagban gyárthatók a dohányáruk - mondta Sánta János. A Continental elnöke szerint ez a legfontosabb változás a magyar dohánypiacon. Hozzátette, hogy a régebben gyártott termékek ez év december 31-ig még forgalmazhatók, így a fogyasztó csak január 1-je után találkozhat a "tiszta" piaccal, amikor már csak képes csomagolóanyagú termékek lesznek a boltokban.

Emlékeztetett: az egészségügyi kormányzat ettől a lépéstől azt várja, hogy tovább csökken a dohánytermékek fogyasztása, csökken a rászokás veszélye, mert az elrettentő képek nagyobb visszatartó erővel bírnak. Megjegyezte, hogy ezt a típusú csomagolást néhány országban, így a szomszédos Romániában már korábban bevezették. Ott azonban az eddigi tapasztalatok alapján nem számottevő a dohánytermékek forgalmának visszaesése, a fogyasztók már megszokták az elijesztő hatású csomagolást.

A trafiktörvénnyel kapcsolatban azt közölte, hogy e téren nincs újabb döntés, a notifikációval kapcsolatos határidő augusztus 17-én lejárt. Így nyitva áll az Országgyűlés előtt a törvény megszavazásának lehetősége és nagy biztonsággal várhatóan 2013 nyarán hatályba is lép a jogszabály - mondta a Continental Dohányipari Zrt. elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végveszélyben az MZ-gyár?

Pénzhiány miatt végveszélybe került az MZ motorkerékpárokat gyártó német vállalat, amely egykor az… Tovább olvasom