Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Csőd, fizetési késések: iparági változások 2011

Magyarországon 100 cégből több mint 3 megszűnik egy éven belül fizetésképtelenség miatt.
Folyamatosan növekszik, és minden eddigi csúcsot megdöntött a cégbedőlések aránya 3,43 százalékos értékével. Magyarországon 100 cégből több mint 3 megszűnik egy éven belül fizetésképtelenség miatt.

A Bisnode Csoporthoz tartozó nemzetközi cégminősítő, a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) elkészítette elemzését, mely 2011 harmadik negyedéve vonatkozásában vizsgálja a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak jelentőségének, kockázatosságának állapotát, változását, a fizetési késések alakulását.

Társas vállalkozások száma, összetétele, új cégalapítások

Jellemzően magyar tendenciaként a társas vállalkozások száma az elmúlt negyedévben tovább növekedett, és 2011 szeptemberének végén meghaladta az 565 ezret, ami 2,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A 2008 őszén kirobbant válság előtt még 5,65 százalékos volt a cégszám-bővülés Magyarországon, 2011 első félévében már csak 2,5 százalék, de a bővülés dinamikája láthatóan tovább csökkent az elmúlt hónapban. Az új cégalapítások száma a 2010-es év azonos időszakához képest csökkent, mivel az elmúlt 3 hónapban 11650 vállalkozást jegyeztek be, míg 2010 harmadik negyedévében még 12 ezret.

Lassan közelít a magyar gazdaság ahhoz, hogy a cégvilág ne gomba módjára szaporodjon, mint az elmúlt években. Üdvözlendő a törvénykezés azon törekvései, hogy korábbi pénzügyi beszámolót szándékosan nem leadó cégeket szankcionálja, és megakadályozza a korlátlan új cégalapítást. Szükségesek lennének olyan intézkedések is, amik azt segítik, hogy a Magyarországra különösen jellemző kis méretű vállalati szektor növekedni tudjon, és a megbízható cégek kitűnjenek, és jobb lehetőségeket kapjanak. A stabilizáció egyik útja lehet, ha egy cég időben és példás fizetési fegyelemmel egyenlíti ki számláit, beszállítóik nekik kedvezőbb fizetési feltételeket szabnak, mely által teljesítményük is nő. A Bisnode fizetési tapasztalat-rendszer segítségével megkülönböztethetők a rosszul fizető, nagy késésekbe eső adósok is, védve így a becsületes szállítókat. Keleti József, a Bisnode Csoport ország igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy számlafizetési információk mellett a tulajdonosok, vezetők korábbi cégkapcsolatait is érdemes megvizsgálni üzletkötés előtt.

A vállalkozások száma az iparágak zömében nő, azonban egyre több olyan szektor van – jelenleg hét (élen a textil-, építő-, és papíriparral) –, ahol csökkent a cégek száma egy év alatt. Az építőipar mérsékelt csökkenése már reakció a szektor egyre nehezebb helyzetére, mivel eddig a nagy fizetésképtelenség ellenére folyamatosan emelkedett a cégek száma. Ha az idei év harmadik negyedévét hasonlítjuk össze a 2010-es év azonos időszakához, akkor már közel 1,2 százalékos cégszám-csökkenést látunk az építőiparban. Míg 3 hónapja arról számoltunk be, hogy a pénzügyi, biztosítási vállalkozások száma kiemelkedően, 10 százalék felett növekszik, addig ma azt láthatjuk, hogy a rendületlen növekedés már itt is csökken, és a cégek száma egy év alatt 9 százalékkal nőtt.Megyénként látszik, hogy a középső és keleti országrészben több olyan megye is van, ahol csökkent egy év alatt a társas vállalkozások száma. A legnagyobb – 2,27 százalékos – csökkenés Nógrád megyében történt; Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Békés megyében a nógrádinál jóval kisebb arányban csökkent a cégek száma.Az ország széttagoltságát jelzi, hogy gyakorlatilag az összes nyugati megyében növekedett a cégszám. A legnagyobb – jóval átlag feletti – bővülők Vas és Pest megyében vannak.

Fizetési határidők, fizetési késedelmek

Az átlagos fizetési határidő 30 nap körül van Magyarországon, sőt ha az elmúlt 3 hónapot vetjük össze 2010 harmadik negyedévével, akkor minimálisan bár, de csökkent is ez a szám, mely ma átlagosan 29 nap.
A Bisnode csoport partnerségen és ingyenes csatlakozáson alapuló DunTrade®, fizetési tapasztalat programjának adataiból az derül ki, hogy 2011 harmadik negyedében a számlák 54 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 48 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. Sajnos ezzel egy időben a fizetési késedelem nőtt, ami arra utal, hogy a több határidőben kiegyenlített számla annak következménye lehet, hogy a fizetési feltételek szigorodtak, nem pedig a fizetési morál javult. Az elmúlt három hónapban az már eleve késve fizető cégeknél az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 25 napot, ami meglehetősen magas, mivel 2010 harmadik negyedévében ez „csak" 17 nap volt. Keleti József a Bisnode csoport ország igazgatója arra a tendenciára világít rá, hogy azon vállalkozások, melyek jó működnek és nem küzdenek problémákkal, még meg tudnak felelni a szigorodó fizetési feltételeknek, míg a nehéz helyzetben lévő cégek egyre nagyon fizetési késedelmekbe kénytelenek esni, azaz a cégvilág fizetési képesség területén kezd szétszakadni.A gazdasági helyzet által erősen sújtott iparágakban a legmagasabb a pénzhez jutási idő, azaz a fizetési késedelem és a fizetési határidő összege. A gépjármű-kereskedelemben, az építőiparban, a papíriparban, és a gumitermékek gyártása szektorban több mint 70 napig tart mire egy utalásos számla kiállítása esetén hozzájut az eladó a pénzéhez.

Fizetésképtelenségi eljárások, szektoriális kockázatok

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya sajnálatos módon folyamatosan emelkedik, és ismét negatív csúcsokat döntött. Míg egy éve 3,18 százalék volt a bedőlési arány, addig most már a 3,43 százaléknál tartunk, és valószínűleg ennek a tendenciának még nincs vége, mivel újabb gazdasági nehézségekkel kell a vállalati szektornak szembenéznie.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett idén. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, és nem a hitelezők külső kényszere, hogy nem folytatja a cég tovább tevékenységét. Míg tavaly naponta átlagosan 40 cég ellen indult végelszámolás addig 2011-ben 62 ilyen bejegyzés történik naponta, ami jelentős emelkedés. Ráadásul a nyári, viszonylag nyugodtabb időszak után az ősz ismét jelentős emelkedést hozott, és szeptemberben több mint 2200 végelszámolást kezdeményeztek (2010 szeptemberében ez a szám csupán kb. 1100 volt).A legkisebb bedőlési arányú iparágak esetén nagyobb átrendeződésről nem beszélhetünk, stabilan ugyanazok a szektorok szerepelnek az első 10-ben, kisebb változásokkal. Ami viszont aggodalomra ad okot, hogy még itt is nőtt a bedőlési arány az elmúlt évhez képest. Korábban a Top 10 alacsony bedőlésű iparág jóval 2 százalék alatt tudta tartani fizetésképtelen cégeinek arányát, ma már azonban 2,16-os bedőlési arány is látható a mezőnyben, ami sajnos erősen negatív tapasztalat.A legmagasabb bedőlési arányú cégek listáján nagy átrendeződés történt, mivel a textiliparral és adminisztratív és szolgáltatás-támogató tevékenységgel (pl: gépjárműkölcsönzés, munkaerő-kölcsönzés, utazásközvetítés) foglalkozó iparágak fizetésképtelenségi aránya jelentősen megnőtt az elmúlt 12 hónapban. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorban tevékenykedő cégek fizetésképtelenségi aránya is jelentősen emelkedett egy év alatt: míg egy éve 4,38 % volt a bedőlések aránya, addig jelenleg már 4,70 %. Az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység még nem szerepelt korábban a legnagyobb bedőlésű iparágak listáján, sőt két éve még 1,9 százalék volt, szemben a mai 4,5 százalékkal, ami jelentős növekedést jelent. Hasonló a helyzet a „nagyot rontó" textiliparral és a szálláshely-szolgáltatással is, ahol két évvel korábban 2,8 százalék körüli volt a fizetésképtelenségi arány, mely mára majdnem eléri az 5 százalékot. Ezek az iparágak most is jelentősen rontottak pozíciójukon, de a legnagyobb fizetésképtelenségi arány növekedés 2010-ben történt. A legkockázatosabb iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar vezeti, és sajnos az elmúlt évben tovább emelkedett (5,70%-ról 6,09 százalékra) a fizetésképtelenség valószínűsége.

Nemcsak az eddig rosszul szereplő, hanem a korábban még jól teljesítő iparágak bedőlési aránya is nő, ami a gazdasági helyezet további romlására utal.

Mi várható az év hátralévő részében?

A folyamatosan növekvő és negatív csúcsokat döntő bedőlési arány – kiegészülve a robbanásszerűen megnőtt végelszámolásokkal – nagyfokú óvatosságra int. Ráadásul az elmúlt hónapokban a D&B egyedi kockázatosságot jelző mutatószámának, Failure Score-nak az átlagos értéke is csökkent, ami a magyar cégek növekvő kockázatosságát mutatja. Már nem elég csupán szerződéskötés esetén a pénzügyi adatokat megvizsgálni, a számlafizetési információkra és cégkapcsolatokra is érdemes figyelni, és minden esetben minél körültekintőbben eljárni. Ráadásul ma már a meglévő, hosszú ideje stabilan együttműködő partnerekkel szemben is érdemes körültekintőnek lenni, mivel a még stabil vállalatok és iparágak is ronthatnak eddigi gazdasági teljesítményükön. Elengedhetetlen ezért a meglévő vevők folyamatos figyelése, hitelkeretüknek rendszeres felülvizsgálata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány: fagyasztott krumpli a gyerekeknek

A megyei önkormányzat Gyermekvédelmi Központjának 1200 kg fagyasztott hasábburgonyát adományozott a… Tovább olvasom