Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Az MNB újabb pert nyert a tranzakciós illeték áthárítása ügyében

Korábban a Sberbank Magyarország Zrt.-vel szemben, most a KDB Bankkal szemben is pert nyert a Magyar Nemzeti Bank.
Első fokon a KDB Bankkal szemben is pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézet által jogsértően, az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az MNB tavaly első fokon pert nyert a Sberbank Magyarország Zrt.-vel szemben is a tranzakciós illeték jogsértő áthárítása miatt.

Az MNB folyamatosan elemzi, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók, például a havi ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályok kapcsán milyen módon módosítottak szolgáltatási díjaikon, költségeiken, vezettek-e be új díjat. Az eljárások eredményéről az MNB a nyilvánosságra vonatkozó jogszabályokat figyelembe véve a későbbiekben ad tájékoztatást.

A KDB Bank Zrt. azt követően indított pert, hogy az MNB jogelőd felügyeleti hatósága, a PSZÁF 2013. májusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire. A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál - általa elismerten - a tranzakciós illeték áthárítása miatt.

Kiemelik: a hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A történtek miatt a felügyeleti hatóság a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett összeget.

Az ügyben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 20-án hozott ítéletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesten létesített oktatóközpontot a Google

A központ képzésein résztvevől a hatékony online kommunikáció és marketing Google által kidolgozott… Tovább olvasom