Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

2,94%-os államháztartási hiány, megszűnő 2. pillér

Az még nem világos, milyen módszerrel kívánja elérni a kormány, hogy a tömeges átlépések miatt akár már 2-3 hónapon belül gyakorlatilag megszűnjön a mostani nyugdíjrendszer második pillére. Elemzés: okt. 26.-nov. 2.

Október 30-án szombaton ismertette a nemzetgazdasági miniszter a 2011-es költségvetési terv főbb számait. A leginkább várt szám, az államháztartási hiány a bruttó hazai termék arányában a terv szerint 2,94% eredményszemléletben, míg a pénzforgalmi hiánycél a GDP 2,8%-a lett. A kormány korábbi, piacokat megnyugtató, 3% alatti hiányt célzó ígéretei e tekintetben teljesültek, hiszen a törvényjavaslat elfogadása nem lehet kétséges az országgyűlésben. A tervek 3%-os GDP növekedéssel és 3,5%-os éves átlagos inflációval számolnak.

A Buda-Cash részletes heti gazdasági elemzése, okt. 26.-nov. 2. >>
A korábban már ismertetett adócsökkentések, elsősorban az egykulcsos 16%-os SZJA és a kisebb társasági adókulcs hatása csaknem 500 Mrd Ft lesz. Ezt ellensúlyozzák részben a „válságadók", a magánnyugdíj pénztáraktól elvonandó összeg, és új elemként a teljes magánnyugdíj pénztári rendszer állami felügyelet alá vonásából remélt kb. 2400-2500 Mrd Ft egyszeri bevétel.

Az még nem világos, milyen módszerrel kívánja elérni a kormány, hogy a tömeges átlépések miatt akár már 2-3 hónapon belül gyakorlatilag megszűnjön a mostani nyugdíjrendszer második pillére. Az önkéntes átlépéseken túl más lépésről egyelőre nem volt szó, de az államosítás réme felmerülhet egyesekben. Az állami kiadások érezhető csökkentéséről és átszervezéséről nem sok szó esett a szombati tájékoztatón, a közszféra 25-30 ezres leépítésén túl – pedig éppen a kiadási oldal átalakítását hiányolják sokan már hetek óta.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. Olajos 2011. február 01. 19:30
  „"A szlovák út az euróhoz vezetett, nem volt az a gazdaságpolitika rossz, jobb volt mint a magyar. Az ő dolguk, hogy mit csinálnak." Te tényleg ennyire rövidlátó vagy? Elmondanám neked, hogy a szlovákok Nem teljesítették az euró bevezetésének feltételeit. Az ő eurójuk pusztán politikai fogás, aminek az árát most isszák...Úgymond önhatalmúlag vezették be...”
 • 54. gjozsi88 2010. november 10. 20:50
  „pancser!
  Akkor ezeket a magánjogi szerződéseket szerződés módosítással kell módosítani és nem ily módon...jogállamban, ezt kezdeményezheti bármelyik szerzödő fél...az állam nem szerzödő fél!”
 • 53. pancser 2010. november 10. 16:27
  „"gjozsi88! Azok a magánjogi szerződések amit emlegetsz, diktátumok, az emberekre kényszerítették őket. Mondhatta egy pálykezdő, hogy én nem akarok? Muszáj és kész, tulajdonosnak is lenni muszáj <moderálva>
  A tőzsde nem a munkavállalók műfaja. Hogy mennyire vannak jól azt tudom, még sehol sincsenek a 3 évvel ezelőttihez képest!
  "load" A szlovák út az euróhoz vezetett, nem volt az a gazdaságpolitika rossz, jobb volt mint a magyar. Az ő dolguk, hogy mit csinálnak.”
 • 52. load 2010. november 10. 16:15
  „Szlovákiában nemet mondtak a banki különadóra, ismét kötelezővé teszik a magánnyugdíj pénztári tagságot, és megszüntetik az egykulcsos adórendszert.
  Vajon miért?”
 • 51. gjozsi88 2010. november 10. 09:47
  „még annyit:

  Egyébbként a világon a tözsdék köszönik szépen jól vannak és a sok milliárdos elbukni hordja hozzájuk a pénzét....!”
 • 50. gjozsi88 2010. november 10. 07:34
  „pancser!

  "Éredekes perek elé nézünk a tulajdonosok majd beperlik azt az államot, amely az emberek pénzét az emberek megkérdezése nélkül nyomta hozzájuk."

  Ezt azért tedd tisztába!
  Látom teljesen összezavarodtál!
  A magápénztárak tulajdonosai a befizetők, a vagyon kezelők a pénztárak,(ez egy magánjogi szerződéses viszony, az állam, mint postás szerepel az APEH-on keresztül) nem a megkérdezés nélkül alakitották ki a magánpénztárakat, hanem a pályakezdők kivételével mindenki saját maga dönthetet, ahogy 2008 után is mindenki maga dönthette el, hogy visszalép-e az államiba, sőt nyilatkozhatott, hogy a befizetését milyen portfólióba kívánja fektetni, állampapirba kizárólag, vagy a törvényes mértéknek megfelelő mértékben kockázatosabb befektetésbe!

  Egyébbként a Szakács pálfordulására sem reagáltál”
 • 49. pancser 2010. november 09. 18:48
  „Éredekes perek elé nézünk a tulajdonosok majd beperlik azt az államot, amely az emberek pénzét az emberek megkérdezése nélkül nyomta hozzájuk. Milyen jó volt jött a lé, úgy hitték egyesek örökké, jót játszottak volna más pénzével, más kockázatára. Ilyesmiért ölni, szoktak kormányokat dönteni bizonyos fölrészeken. Piszkos dolgok száradnak a szoc-lib. kormányok lelkén ügyvéd úr!”
 • 48. gjozsi88 2010. november 09. 08:10
  „még annyit:

  Azért olvasd el, hogy erről a magánpénztári intézkedésről mit nyilatkozott a Szakács a választások elött...!
  Akkor ezt a tevékenységi szándékot lopásnak minősítette egy rémhír kapcsán, majd kormányra kerülve ezt az államosítást megszavazza...!
  Azért itt vannak hitelességi problémák....ahogy olvasd el mit irtál ugyan erről március elött!”
 • 47. gjozsi88 2010. november 09. 08:03
  „pancser!
  "Ne oktass marhaságokra senkit, aminek lejárata van azzal is lehet kereskedni!"

  Hogyan?
  Ugyanis ezeket csak akkor kell beváltani, ha lejárnak, ugyanis akkor kell ebből kifizetéseket eszközölni!
  Azaz a mindenkori állampapir hozamot fogja hozni és csak a lejáratkor....azaz miért éedemes eladni illetve ezeket megvenni addig?
  Csak akkor, ha a befektetőnek azonnal szüksége van pénzre...ugye a magánpénztárnak majd akkor kell, ha el kezd kifizetni....vagy bukik az állam, de akkor bukik minden az állami nyugdij alapod is, azaz tök mindegy!
  Amivel kereskedni érdemes azok a tözsdei értékpapirok, amelyeknek változó hozamai vannak attól függően, hogy az a cég, melynek az értékpapirjai a tulajdonomba vannak, milyen gazdasági teljesítményt produkál tárgy időszakban és milyen kilátásai vannak!
  De egy kincstárjegyet keversz össze egy tözsdei részvénnyel....!
  No comment!

  "A kötelező magánnyugdíjpéntárak sorsa már eldőlt."

  Nem dölt el...ugyanis csak az AB van kiiktatva és a nemzetközi független biróságok még komoly visszafordítási hatáskörrel birnak...ugyanis a zömében külföldi tulajdonossal rendelkező magánpénztárak, akár normális magán személyek az AB-től függetlenül fordulhatnak bírósághoz!
  Ha 4-5 év múlva visszamenőleg megsemmisitik a törvényedet...akkor jön a fekete leves...!
  A hatalmas bukta!”
 • 46. Boli 2010. november 09. 07:04
  „http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=38&p_izon=11064 Tessék megnézni a dátumot!”
 • 45. pancser 2010. november 08. 21:59
  „"Gjozsi88"! Vitánk okafogyott. A kötelező magánnyugdíjpéntárak sorsa már eldőlt. Önkéntes magánpénztárak viszont maradnak, a rendes nyugdíj felett. Ügynökölj azoknak akiket ez érdekel, győzd meg azokat aki kételkednek, jutalék jár érte, még sok pénzt is kereshetsz vele!
  Minden elismerésem a kormányé, nagy lépés volt ez a liberális sz....t kitakarítása érdekében.”
 • 44. pancser 2010. november 08. 21:36
  „43-hoz! Ne oktass marhaságokra senkit, aminek lejárata van azzal is lehet kereskedni! Átvernétek az embereket szívesen azt tudom. Gondolom foglalkozásilag érdekelt vagy a magánpénztárakban. Egy biztos, az emberektól távol áll mindenféle értékpapír, ha belemennek töbnnyire veszítenek Las Vegasban is vannak akik meggazdagodnak, de nem ez a jellemző!. Az egész ügy sántít, kényszervállakozások ezek. Jobb lenn ha a pénzt a kezükbe adnák, többre mennénk vele egy sima betéttel, azt még értenék is. Még egyszer: A kötelező magánpénztárak kockáztatják a kényszerátutalásokat veszélyeztetik az államot. Jösz azzal, hogy az állampapírnak lejárata van. Ez igen ez "komoly" érv a kötelező magánpénztásak mellett! A pánik csak egy fizetésképtelen pénztár kell semmi más, tömeges pénzkivétel a folyamt hólabdaszerű ilyenkor. Mindez egy soha nem létezett ki nem próbált ötllet miatt. No nem, Orbánék az ország jövójét mentik, ennyi! liberális agyadnak fogalma sincs az emberek érzelmeiről, viselkedéséről. A gyerekhez való viszony általában nem anyagi természetű, hanem szellemi, lelki dolog. Az államnak, a mi államunknak a viszonya más mint a tietek volt. Ott még a kicsik nemi identitását is el akartátok törölni. Tökös párodtól nem lesz gyereked, viszont támogattátok őket éjjel nappal!”
 • 43. gjozsi88 2010. november 08. 17:49
  „pancser!

  "hogy egy pénztárnak birtokában állampapírok vannak,még lehet fizetőképtelen. Ahhoz, hogy konkrét és valós forintok legyenek belőle, el kell adni a piacon a kötvényt, részvényt stb., "

  Nem kell eladni...lejárata van és az államnak helyt kell állnia...Ez nem részvény,(a tözsdei részre állami garancia alapi tagdijat kell fizetni) állampapir, kincstárjegy...!
  Ha pánik lesz, azért lesz, mert az országok gazdasági stabilitása bukik, azaz gazdasági visszaesés lesz, ahogy a gazdasági visszaesés (nálunk 6% volt) kezdte el megingatni a pénzpiacot és nem fordítva!
  Ha lesz gazdasági visszaesés, krizis pánik..az a GDP visszaeséssel jár, ami az állam közteher visszaesést is eredményez!

  Pancser!
  Erről a több gyerekről, több munkahelyről...mely isteni orbáni akarat kérdése...kicsit szánalmas, nála tökösebb gyerekek sem jutottak akarattal semmire, ugyanis a közgazdasági tételeket akarattal és csak akarattal, konoksággal csak diktaturában lehet befolyásolni...ugye nem ez a cél?”
 • 42. load 2010. november 08. 14:10
  „pancsernek:
  http://www.vilaggazdasag.hu/penzugy/megtakaritas/brutalis-nyeresegeket-produkaltak-a-nyugdijkasszak-332223”
 • 41. pancser 2010. november 07. 19:22
  „Mi lesz 20 év múlva? Nem tudjuk, de a jövő megalapozása, a gyereknemzéssel kezdődik. A ma született gyereke zöme akkor lép munkába! Biztos vagyok a munkahelyteremtésben, OV. keménysége, konoksága garantálja. Gyermeknemzés? Az attól függ mekkora a társadalmi megbecsülése a gyermeknevelésnek. Ha gyermek presztízs, megbecsülés tárgya, ha egy fiatalasszony azt mondja a várható szülés előtt, hogy jaj, de irigylem a barátnőmet mert ő nem az elsőt, hanem a harmadikat várja, akkor már történt valami a fejekben. A mai liberális értékrend nem ismeri a gyermek okozta örömöt, ott fő téma a homoszxuálisok házassága. Liberális ......... legyen ha akarják egyesek, de képzeletbeli falat kell húzni, nehogy a fertőzés járvánnyá dagadjon!”
 • 40. pancser 2010. november 07. 19:10
  „A fantom az fantom, csak néhény szocliberális agyában élő, következményeit tekintve szörnyűség. Attól, hogy egy pénztárnak birtokában állampapírok vannak,még lehet fizetőképtelen. Ahhoz, hogy konkrét és valós forintok legyenek belőle, el kell adni a piacon a kötvényt, részvényt stb., ha jó az árfolyam hanem, hiszen ott tipródik pénzére várva 3 millió ember. Egy pánikhangulat óriási mennyiségben kényszerítheti piacra a papírokat és egy tömeges állampapírtól való megszabadulási szándék, alapjaiban rengetné meg a nemzetgazdaságot. Ti lennétek azok akik nagy hangon állami beavatkozásról kiabálnátok, mondván, ez az ország érdeke. Valóban az lenne, következmény a magánnyugdípénztárak nyugdíkifizetéseinek felfüggesztése, amíg a piac megnyugszik! Ebbe az utcába bevinni az országot és a nyugdíjasokat, több mint rossz döntés: bűn!
  A valódi önkéntes pénztárak működésével az államin túl, senkinek semmi baja, mindenki azt csinál amit akar. Majd megbeszéled az ügynökökkel, hogy mit akarsz és arathatod a hasznot és örökölhetik a gyermeked a számlán lévő összeget!”
 • 39. gjozsi88 2010. november 07. 15:31
  „még annyit:
  A számos befektetési lehetőség tözsde kockázatos..., a magánpénztári alapok jelentős részben állampapirok,a kisebb a tözsdei részre az állami garancia alapba tagdijat fizet a pénztár!
  Tehát butaság ezt bármilyen befektetéssel összehasonlitani...mégis ezt teszed!

  Egyébbként meséld el nekünk, hogy mi lesz 20 év múlva, amikor sok lesz a nyugdijas és nem lesz 1 millióval több munkahely sem és a családi adózás, ahogy 98-02 közt sem, most sem eredményez több gyereket?
  Vedd figyelembe, hogy a szomszéd országok az akkor már náluk kifutó magánpénztárakból veszik ki az akkori nyugdij 25%-t nekünk 100%-ban a járulékokból kell kivenni!
  Most eltüntetnénk a 2700 milliárd magánpénztári megtakaritást oly módon, hogy az állampapiroikat, mint adósságot leírnánk, ezzel az adósságunk 60%-ra csökkenne, ugyanakkor az ellátó rendszerek átalakitása nélkül ez a konszolidáció eltünne, mert a pazarló rendszerek átalakitás nélkül újra termelnék...mit veszel ki akkor és honnan, figyelembe véve, hogy a vetélytársaink kevesebbet vesznek ki a gazdaságból és versenyképesebb munkahely teremtő környezetet teremtenek és átvándorol a munka...!
  Nem kellene ezt a tartalékot felhasználni, hanem ésszerüsíteni a kiadási oldalt, ahhoz, hogy az adósság csökkenjen...és ne termelődjön újra!”
 • 38. gjozsi88 2010. november 07. 15:20
  „pancser!

  "Fantomot kergettek, nyilvánvalóan hamis illúziókat, hogy állampapírok, vagyis az állam a garancia a magánra! A dolog úgy áll, hogy a magánnyugdíjpénztárak veszélyeztetik az ország gazdálkodását, a kezdetektől! Egyetlen magánnyugdíjpénztár csődje tönkreteheti az ország gazdaságát."

  Ezt azért jó lenne tisztába tenned!
  Ugyanis a magánpénztárak törvényi szabályozás szerint állampapirban fektetik be a befizetők pénzét...azaz a magánpénztársak akkor tud tönkre menni, ha az állampapirért nem áll helyt az állam!
  A magánpénztári befektetések állampapirban az állampapir piacunk csak kis részét érintik..!
  Azaz ez belső adósság, miközben a legtöbb állampapirunkat külföldi befektetők veszik meg és ott van egy jelentős kockázati felár!Ugyanis a magánpénztárak megtakaritásokat kötelező állampapirba fektetni, a külföldiek számára vonzóvá kell tenni, hogy magyar állampapirba fektessenek...!
  Ugye érthető a különbség?

  " A mai rendszer kiállta az idők próbáját, egyszerűen átlátható, az egyén számára biztonságos. A nyugdíkorhatár felemelése nen attól függ vannak-e magánnyugdíjpénztárak vagy nincsenek. Kisarkítva, ha mindenki nyugdíjas egy országban akkor hogyan működnének a pénztárak? "

  A mai rendszer nem állta ki az idő próbáját, ezért alakitották át 97-ben nem csak nálunk, hanem a szomszédos országokban is!
  A nyugdij korhatár felemelése azért történik, mert a mindenkori járulék fizetők nem képesek azt a pénzt bedobni, mint amit az akkor nyugdijasok számára ki kellene fizetni, ezért ily módon csökkentik a nyugdijasok számát!
  Ha mindenki nyugdijas az országban akkor az állami rendszer még kevésbé működik, mert ott nincs tartalékalap!
  Igaz, hogy a tartalékalapot is a gazdaságnak kell kitermelnie ,mert ez az állampapir fedezete!
  A különbség az, hogy az állam csak akkor működőképes, ha van gazdasága, ugyanis a GDP 50% -t osztja vissza,és már sokszor elmondtam, de képtelen vagy felfogni:
  Amikor a kormánynak dönteni kell, hogy az akkori gazdaságból a magánpénztári fedezetet az állampapirt egyenliti-e ki, ami a pénzügyi stabilitást rombolhatja, ha nem ezt teszi, vagy a felosztó -kirovó rendszerben a kisebb befolyt járadékot csak úgy tudja elosztani a nagyobb igénnyel szemben, hogy kevesebbet ad, akkor biztosan a kisebb rosszat fogja választani és az állami nyugdij alaphoz nyulva befagyaszt, korhatárt emel, reálértéket csökkent!
  Az állami t nem pótolja a magánpénztár, az kifutáskor 75%,nyi állami és 25%nyi magánnyugdijat hoz!”
 • 37. pancser 2010. november 07. 14:30
  „Boli, gjozsi88! Akkora kínálat megtakarítási lehetőségekből, hogy kedvetekre válogathattok! Nem kevés pénztől fosztják meg a most bankokat, lobbiznak is cikkírókat fizetnek stb. Az én világhírű internacionalista bankom is kesergett egy sort a nekem írt levélben, közben eltűnt a befizetéseim 25%-a, mégpedig úgy, hogy tanácsadóként megjelölt ügynökeik "okos" tanácsait követtem. Kár engem ért a bankot nem! Ezeket a fix betét nem érdekli, mert a kockázat az övüké. Ha értékpapírt vetetnek, kezelési díjat felszámolják, a kockázatot én viselem. Egy átlegember óvakodjon a portfólioknak nevezett beetetésektől!”
 • 36. Boli 2010. november 07. 14:16
  „Nemzeti együttműködés programja: ,,Ne engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek." De nem ám...”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint két éve nem volt ilyen drága az élelmiszer

Huszonhét havi csúcsra emelkedett az élelmiszerek ára októberben, elsősorban a szemes termények, és… Tovább olvasom